Αρχική Ευζωία Μένουμε σπίτι: Πως να περάσουμε όμορφες στιγμές στο σπίτι

Μένουμε σπίτι: Πως να περάσουμε όμορφες στιγμές στο σπίτι

0
μένουμε σπίτι
Εικόνα: pixabay/Alexas_Fotos
Διαφήμιση

Η δυσκολία της περιόδου αυτής είναι αναμφίβολα μεγάλη και για κάποιους από εμάς ίσως και δυσβάσταχτη. Οι λόγοι πολλοί και διάφοροι και σίγουρα ξεφεύγουν από το σκοπό αυτού εδώ του άρθρου που στόχο έχει να δώσει μια θετική νότα και κάποιες γλυκιές ιδέες διασκέδασης στο σπίτι με πολύ μικρό κόστος οικονομικά.

Το σπίτι είναι για αρκετούς ανθρώπους το καταφύγιο και μια ανάσα ξεκούρασης που βγαίνει ασυναίσθητα όταν φτάνουμε στη πόρτα. Αλλά για τους εφήβους μας ίσως είναι η φυλακή. Πώς μπορούμε να περάσουμε καλά χωρίς «περιττές συγκρούσεις»;

Η σχέση μας με το έφηβο παιδί μας είναι αρκετά τεταμένη από μόνη της, και τώρα μεταξύ άλλων έχουμε και τον περιορισμό να δημιουργεί εντάσεις και νέα θεματολογία τσακωμών…όπως λέμε «πάρε ζακέτα» έτσι θα πούμε πλέον «πάρε μάσκα!». Τί μπορούμε να κάνουμε για να δημιουργήσουμε κάτι όμορφο επομένως;

Χαλαρώστε και βάλτε λίγο χιούμορ στην επικοινωνία σας

χιούμορ
Εικόνα: pixabay/Pexels

Το χιούμορ είναι φυσικό αγχολυτικό και μπορεί εύκολα να διώξει την ένταση από τον χώρο.

Γυμναστείτε όλοι μαζί

γυμναστική
Εικόνα: pixabay/PublicDomainPictures

Ναι είναι δύσκολο για μερικές οικογένειες αλλά μου είναι ακατόρθωτο να πιστέψω ότι δεν είναι εφικτό ούτε 1 φορά την εβδομάδα. Έστω και Κυριακή. Πηγαίνετε στο δάσος, μαζέψτε κουκουνάρια και δείτε τις ομορφιές της φύσης μιλώντας για ό,τι θέλετε ή για κάτι που απασχολεί το μικρό σας εφηβάκι. Καλύτερα να μείνετε μακριά από θέματα καθημερινότητας και ρουτίνας που δεν αρέσουν σε κανέναν: δουλειές, επισκευές στο σπίτι, μικροαγγαρείες που πρέπει να γίνουν κτλ.

Παίξτε επιτραπέζια παιχνίδια

επιτραπέζια παιχνίδια
Εικόνα: pixabay/andibanane

Ανταλλάξτε ένα απόγευμα γεμάτο δουλειές και ειδήσεις με μια οικογενειακή στιγμή, παίζοντας ένα επιτραπέζιο παιχνίδι. Δεν μπορώ να σας εξηγήσω πόσο ευχάριστα θα νιώσετε, καθώς τα παιχνίδια μας βοηθούν να έρθουμε σε επαφή με το εσωτερικό μας παιδί, που χρειάζεται να βγει κάποιες φορές και που οι περισσότεροι ενήλικες το καταπιέζουμε με αρνητικές συνέπειες στη ψυχική μας κατάσταση. Είτε παίξετε “Όνομα, Ζώο, Φυτό” είτε “Tαμπού” και “uno” η χαρά θα είναι ίδια.

Αφήστε χώρο για προσωπικές ασχολίες

προσωπικές ασχολίες
Εικόνα: pixabay/Anrita1705

Αυτό ισχύει για όλους και για όλες τις ηλικίες. Όσο σημαντικό είναι να συνδεόμαστε και να περνάμε ποιοτικό χρόνο με αυτούς που αγαπάμε, άλλο τόσο σημαντικό είναι να έχουμε χρόνο για τον εαυτό μας. Διεκδικήστε το και καλλιεργείστε το μέσα στην οικογένεια. Μην ανησυχείτε εάν επικρατεί σιωπή για κάποιες ώρες μέσα στο χώρο, είναι και αυτό απαραίτητο.

Φτιάξτε γλυκά και παράξενα φαγητά

μαγειρική
Εικόνα: pixabay/Skitterphoto

Εάν σας αρέσει, η κουζίνα είναι ένας χώρος που μπορείτε να δεθείτε με τα παιδιά σας καθώς τους αρέσει να φτιάχνουν διάφορα γλυκίσματα και να πειραματίζονται. Μείνετε απέξω από συζητήσεις περί του…χαμού που θα δημιουργηθεί στη κουζίνα και μην επικρίνετε. Είστε εκεί για να δεθείτε και όχι για να κάνετε υποδείξεις!

Χρύσα Παπακυργιάκη
Χρύσα Παπακυργιάκη

 

Η Χρύσα Παπακυργιάκη είναι Ειδική Παιδαγωγός / Ψυχολόγος

Cognitive Behavioral Coach- Specialty Anxiety

Ψυχοθεραπεύτρια εφήβων & ενηλίκων

Email: chrysapapakirgiaki@yahoo.gr

Blog:

Άρθρα της Χρύσα Παπακυργιάκη:

Διαφήμιση