Αρχική Διατροφή - Προτάσεις Δημιουργικές δραστηριότητες στο σπίτι για εφήβους

Δημιουργικές δραστηριότητες στο σπίτι για εφήβους

0
woman standing near man while carrying smartphone 1186886
Διαφήμιση

Σε συνέχεια των προηγούμενων άρθρων μας για δραστηριότητες που μπορούμε να κάνουμε στο σπίτι με τα παιδιά μας κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, σήμερα θα μιλήσουμε για κάποιες ιδέες απασχόλησης με την “δυσκολότερη” κατηγορία παιδιών του #Μένουμε Σπίτι, τους εφήβους μας.

Η εφηβεία είναι από τις πιο ευαίσθητες ψυχολογικά περιόδους και από τις πιο έντονες για το ίδιο το παιδί αλλά και για τους γονείς του. Η διαμόρφωση της ταυτότητας, η αποκρυστάλλωση των αξιών και του ήθους του παιδιού συμβαίνουν κυρίως τώρα και οι συναισθηματικές εκρήξεις είναι πολλές. Ο έφηβος μας θέλει να δει τους φίλους του, περνάει ώρες στο δωμάτιό του ή μπροστά από την οθόνη του κινητού. Κάνει πάρτι που τα σχολεία δεν λειτουργούν και δεν σκέφτεται καν να ανοίξει τα βιβλία του.

Τι μπορούμε να κάνουμε λοιπόν για να περάσουμε ποιοτικά το χρόνο μας μαζί και να αποφύγουμε τις συγκρούσεις;

 

Δίνουμε χώρο και χρόνο:

πολύ σημαντικό για τα παιδιά σε αυτή την ηλικία. Μπορούμε να καθιερώσουμε κάποια ώρα το απόγευμα για οικογενειακή συγκέντρωση που θα παίξετε κάποιο επιτραπέζιο, θα δείτε μια ταινία ή θα παίξετε κάποιο ηλεκτρονικό παιχνίδι και ίσως μαγειρέψετε όλοι μαζί. Ωστόσο μην έχετε αυτή τη πλασματική και εξιδανικευμένη εικόνα της οικογένειας που κάθονται συνεχώς μαζί στο σαλόνι. Δώστε χώρο στα παιδιά να μιλήσουν με τους φίλους τους, να κάνουν ότι θέλουν στον προσωπικό τους χώρο. Και μην ξεχνάτε να χτυπάτε πάντα την πόρτα πριν μπείτε!

Μιλάμε με τα παιδιά μας:

ακούμε πρώτα, σκεφτόμαστε και κατόπιν απαντάμε. Δεν κάνουμε κήρυγμα και δεν ηθικολογούμε! Κάτω από αυτή τη βάση μια ωραία δραστηριότητα είναι να λέτε κάθε βράδυ πριν ξαπλώσετε με τα παιδιά σας, πράγματα για τα οποία είστε ευγνώμονες. Η ευγνωμοσύνη είναι ένα σημαντικό όπλο κατά της κατάθλιψης και της κακής διάθεσης.

Το παιχνίδι με τις αγγαρείες:

Βάλτε σε ένα βάζο διάφορες αγγαρείες και δραστηριότητες και τραβήξτε κάθε μέρα από μια. Να συμπεριλάβετε και ευχάριστα πράγματα για τον έφηβο σας αλλά και κάποια δημιουργικά. Για παράδειγμα: να διαβάσουν ένα κεφάλαιο από ένα βιβλίο, να ποτίσουν τα λουλούδια, να παίξετε όλοι μαζί ένα παιχνίδι με τράπουλα, να αφήσουν 1 ώρα το κινητό σε ένα συρτάρι, να κάνετε ένα αστείο μακιγιάζ, να φάτε παγωτό αντί για μεσημεριανό φαγητό…και πολλά ακόμη!

elder sister and brother studying at home 3769981

TikTok:

Tο TikTok είναι μια εφαρμογή που έχει κατακτήσει την ηλικιακή ομάδα των έφηβων παιδιών μας. Είναι αστεία και δημιουργική αν και εθιστική κάποιες φορές! Ωστόσο μπορείτε να αφήσετε τα παιδιά σας να σας δείξουν τον κόσμο αυτό και να κάνετε μαζί διάφορα αστεία ή χορευτικά κλιπ από το TikTok. Θα νιώσουν περήφανα που έχουν τόσο κουλ γονείς!

Virtual ξεναγήσεις σε Μουσεία:

πλέον πολλά μουσεία έχουν δημιουργήσει την δυνατότητα να απολαμβάνουμε την Τέχνη μέσα από ξεναγήσεις με ένα απλό κλικ. Η εφαρμογή Google Arts & Culture μας ξεναγεί σε πολλά μουσεία ανά τον κόσμο και μπορείτε να δείτε πολλά κλασσικά έργα παρέα με τα παιδιά σας, επίσης έχει εκθέσεις και πειράματα σχετικά με το σύμπαν, την μόδα, το ψάρεμα και πολλά άλλα.

 

Δείτε τα προηγούμαι άρθρα μας για αυτό το θέμα: Δραστηριότητες στο σπίτι για παιδιά Δημοτικού  και  Δραστηριότητες με το παιδί προσχολικής ηλικίας στο σπίτι

 

Χρύσα ΠαπακυργιάκηΗ Χρύσα Παπακυργιάκη είναι Ειδική Παιδαγωγός / Ψυχολόγος

Cognitive Behavioral Coach- Specialty Anxiety

Ψυχοθεραπεύτρια εφήβων & ενηλίκων

Email: chrysapapakirgiaki@yahoo.gr

Blog:

Άρθρα της Χρύσα Παπακυργιάκη:

Διαφήμιση