Αρχική COVID-19 Το εμβόλιο κατά της φυματίωσης και η σοβιετική κληρονομιά

Το εμβόλιο κατά της φυματίωσης και η σοβιετική κληρονομιά

0
Εμβόλιο
Διαφήμιση

Η Ελλάδα μαζί με άλλες χώρες των βαλκανίων, όπως η Κροατία και η Σλοβενία, κατόρθωσαν να έχουν τις λιγότερες περιπτώσεις  λοίμωξης από κορωνοϊό.  Η απάντηση βρίσκεται σε μια πρόσφατη Επιδημιολογική Μελέτη που εξετάζει τις επιδημιολογικές συμπεριφορές των χωρών στον κορωνοϊό, σε σχέση με τον εμβολιασμό στην Φυματίωση και στο Αντιφυματικό Εμβόλιο BCG (Bacillus Calmette-Guerin). 

Η Μελέτη υπογράφεται από Επιστήμονες του Κολλεγίου Οστεοπαθητικής Ιατρικής του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Νέας Υόρκης (New York Institute of Technology, College of Osteopathic Medicine) Aaron Miller, Mac Josh Reandelar, Kimberly Fasciglione, Violeta Roumenova , Yan Li και Gonzalo H Otazu (δείτε εδώ και  εδώ).

Καταγραφή δεδομένων

Σύμφωνα λοιπόν με καταγραφή δεδομένων τα πράγματα που ισχύουν για κάθε χώρα είναι τα εξής:

  • Οι διαφορές κρουσμάτων και θανάτων Covid 19 από χώρα σε χώρα, σχετίζονται με τις διαφορές πολιτικής των χωρών αυτών στον Αντιφυματικό παιδικό Εμβολιασμό “Bacillus Calmette Guérin” (BCG).
  • Ο εμβολιασμός BCG έχει αναφερθεί ότι προσφέρει ευρεία προστασία από αναπνευστικές λοιμώξεις! (Το ίδιο εμβόλιο χρησιμοποιείται μάλιστα και κατά του καρκίνου του προστάτη).
  • Το BCG φαίνεται πως προστατεύει τον ηλικιωμένο πληθυσμό, που εμβολιάστηκε στα παιδικά του χρόνια, από βαριές αναπνευστικές λοιμώξεις!
  • Η Ισπανία, Γαλλία και Αγγλία έχουν διακόψει τις γενικές πολιτικές εμβολίων κατά της φυματίωσης, λόγω του συγκριτικά χαμηλού κινδύνου εμφάνισης της ασθένειας στις προηγμένες χώρες τους.
  • Οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ιταλία και οι Κάτω Χώρες, παρομοίως ποτέ δεν έχουν υιοθετήσει καθολική πολιτική Αντιφυματικών Εμβολίων, αλλά το προωθούσαν μόνο σε μερικές μικρές, ειδικές ομάδες, αφήνοντας την τεράστια πληθυσμιακή τους πλειοψηφία απροστάτευτη, για τον ίδιο παραπάνω λόγο.
  • Στην Ιταλία, παρόλο που ο κόσμος είναι κλεισμένος επί δύο σχεδόν μήνες στα σπίτια, συνεχίζονται αθρόοι οι θάνατοι, ενώ στην Ιαπωνία, που δεν υπάρχουν τέτοια ακραία περιοριστικά μέτρα, οι θάνατοι είναι ελάχιστοι (385)! Η Ιαπωνία ξεκίνησε την καθολική πολιτική BCG το 1947 και έχει μόλις 0,28 θανάτους ανά εκατομμύριο! Η Ιταλία δεν την εφάρμοσε καθολικά ποτέ.
  • Η Ισπανία, που ξεκίνησε την καθολική πολιτική BCG το 1965 και την κράτησε μέχρι το 1981 (μόνο 16 χρόνια) και έχει υψηλό επίπεδο ποσοστό θνησιμότητας (29,5 θάνατοι ανά εκατομμύριο κατοίκους). Άρα 2020 – 1965 = 55 και επομένως οι μεγάλες ηλικίες άνω των 55 είναι ανεμβολίαστες για φυματίωση και γι΄ αυτό έχουμε εξαιρετικά υψηλή θνησιμότητα από κορωνοϊό στην Ισπανία.
  • Αντίθετα, η Δανία ξεκίνησε την αντιφυματική πολιτική το 1946 και την έληξε το 1986 (40 χρόνια) και έχει σχεδόν 10 φορές λιγότερους θανάτους ανά εκατομμύριο κατοίκους με 2,3 θανάτους. Διότι 2020 – 1946 = 74 και επομένως οι ηλικίες μέχρι τα 74 έχουν κάλυψη και βοηθούν και στην μη μεταδοτικότητα.

Κορωνοϊός

Ιράν – Βραζιλία – Κίνα

  • Το Ιράν ξεκίνησε καθυστερημένα τον εμβολιασμό BCG, μόλις το 1984, και έχει αυξημένη θνησιμότητα με 19,7 θανάτους ανά εκατομμύριο κάτοικων. Ο εμβολιασμός ξεκίνησε εκεί πριν 36 μόλις χρόνια και άρα δεν καλύπτει τους εκεί ηλικιωμένους και γι΄ αυτό παρατηρείται μεγάλη θνησιμότητα στις ηλικίες αυτές.
  • Η Βραζιλία ξεκίνησε τον καθολικό εμβολιασμό το 1920 και έχει επίσης ακόμη χαμηλότερο ποσοστό θνησιμότητας 0,0573 θανάτους ανά εκατομμύριο κατοίκους. (Άρα ορθώς ο Πρόεδρος Ζαΐχ Μπολσονάρου της Βραζιλίας δεν θέλησε να μπει στον εγκλεισμό “τρόμου” που θα κατέστρεφε για πάντα την Οικονομία και θα προκαλούσε τρομακτική φτωχοποίηση και δυστυχία και γι΄ αυτό ακριβώς υπέστη “βελούδινο Πραξικόπημα”, από τον Στρατηγό Νέτο, που προωθεί το μοντέλο “φόβου”).
  • Η Κίνα εφαρμόζει πολιτική Αντιφυματικών Εμβολιασμών από το 1950, αλλά κατά τη διάρκεια της “Μεγάλης Προλεταριακής Πολιτιστικής Επανάστασης (1966-1976) του Μάο Τσετούνγκ, οι οργανισμοί πρόληψης και θεραπείας της φυματίωσης διαλύθηκαν ή αποδυναμώθηκαν, με αποτέλεσμα να υπάρχουν μεγάλα κενά. Ωστόσο, παρότι η Κίνα υπήρξε το κέντρο εξάπλωσης της Πανδημίας του κορωνοϊού, βλέπουμε ότι άντεξε θεαματικά, έχοντας ούτε 5.000 νεκρούς.

Επιπλέον

  • Διαφορετικές χώρες χρησιμοποιούν διαφορετικά προγράμματα εμβολιασμού BCG, καθώς και διαφορετικά στελέχη του βακτηρίου. (Μελετώντας άρα περαιτέρω ποια χώρα έχει τα χαμηλότερα κρούσματα και θανάτους από κορωνοϊό, μπορούμε να βρούμε πιο ακριβώς βακτηριακό στέλεχος εμβολίου BCG, είναι αποτελεσματικότερο στον κορωνοϊό).
  • Χώρες που εφάρμοζαν γενικό εμβολιασμό BCG (δείγμα Μελέτης 55 χώρων) είχαν ποσοστό θανάτων από κορωνοϊό μόλις 0,78% και μέσο όρο  ± 0,40 θανάτων ανά εκατομμύριο.
  • Αντίθετα, χώρες (μάλιστα μεσαίου και υψηλού εισοδήματος) που δεν είχαν ποτέ η καθολική πολιτική BCG (δείγμα 5 χωρών) είχαν πολύ μεγαλύτερο ποσοστό θνησιμότητας, με 16,39% και μέσο όρο 7,33 θανάτων ανά εκατομμύριο.
  • Ο εμβολιασμός BCG φαίνεται πως μειώνει αισθητά τους θανάτους από κορωνοϊό (COVID19) στις χώρες όπου εφαρμόζεται καθολικά.
  • Ο εμβολιασμός BCG μειώνει και τον αριθμό των αναφερθέντων κρουσμάτων κορωνοϊού στις χώρες όπου εφαρμόζεται καθολικά, άρα λειτουργεί διπλά προστατευτικά.
  • Ο συνδυασμός μειωμένης νοσηρότητας και θνησιμότητας καθιστά τον εμβολιασμό BCG ένα πιθανό “νέο” εργαλείο για την καταπολέμηση του COVID-19.
  • Το BCG είναι γενικά αβλαβές η κύρια ανεπιθύμητη ενέργεια της ανάπτυξης φλεγμονής στο σημείο της ένεσης. Ωστόσο, το BCG αντενδείκνυται σε ανοσοκατεσταλμένα άτομα καθώς και σε έγκυες γυναίκες.

Η Ελλάδα έτοιμη για την επανέναρξη του τουρισμού

Τουρισμός

Η Ελλάδα ήταν η πρώτη που αντιτάχθηκε στη διατήρηση σκληρών μέτρων. Στη χώρα μας, ο τουρισμός αποτελεί σημαντικό μερίδιο του εθνικού εισοδήματος. Οι αρχές της Κροατίας και της Σλοβενίας δεν περίμεναν άδεια από την Ευρωπαϊκή Ένωση και συμφώνησαν να ανοίξουν τα κοινά σύνορα.

Όπως δήλωσε ο Mikhail Maltsev, Εκτελεστικός Διευθυντής του Συνδέσμου Τουρισμού των Ουραλίων: «Την περασμένη εβδομάδα πραγματοποιήσαμε διαπραγματεύσεις με εκπροσώπους του Υπουργείου Τουρισμού της Βουλγαρίας, της Τσεχίας, της Σλοβακίας, της Σλοβενίας, της Κροατίας και της Ελλάδας. Αυτές οι χώρες είναι πιο σημαντικές για εμάς, από τις χώρες της Δυτικής Ευρώπης. Και είναι έτοιμοι να δεχτούν τους τουρίστες μας.

Δεύτερον, πρέπει να δούμε τα νέα μέτρα που θα εισαχθούν στα ξενοδοχεία και στις περιοχές κοντά στα  θέρετρα, και πώς αυτά τα μέτρα θα λειτουργήσουν. Προφανώς, πρώτα θα λειτουργήσει ο εσωτερικός τουρισμός και μετά οι παραθεριστές από τις γειτονικές χώρες, χώρες της ΕΕ. Με μια αισιόδοξη πρόβλεψη, σκοπεύουμε να ξεκινήσουμε τα τουριστικά προγράμματα τον Ιούλιο».

Οι κινήσεις της Ελλάδας προς την επιτυχία

Στην αρχή της επιδημίας, οι ελληνικές αρχές ανέμεναν την ανάπτυξη των γεγονότων σύμφωνα με το ιταλικό σενάριο. Τα κρεβάτια ανάνηψης δεν ήταν αρκετά και η χρηματοδότηση συστήματος υγείας μειωνόταν. Η χώρα βρίσκεται στη δεύτερη θέση στην Ευρώπη (μετά την Ιταλία) στον αριθμό των ηλικιωμένων άνω των 65 ετών. Ωστόσο, οι Έλληνες άρχισαν να ενεργούν αποφασιστικά. Άρχισαν να κάνουν τεστ χωρίς εξαίρεση σε όλους εκείνους που φτάνουν στη χώρα και να τους απομονώνουν σε ξενοδοχεία, ώστε να μην έχουν χρόνο να μολύνουν τα μέλη των οικογενειών και τους γύρω τους. Για την μη συμμόρφωση με την καραντίνα πρόστιμο σχεδόν 5,5 χιλιάδων δολαρίων.

Στα τέλη Φεβρουαρίου, όταν 11 άτομα πέθαναν στην Ιταλία, 13 ιατρικά κέντρα στην Ελλάδα είχαν ήδη προετοιμαστεί για την υποδοχή ασθενών. Όλες οι μαζικές εκδηλώσεις ακυρώθηκαν. Έως τις 11 Μαρτίου, όλα τα εκπαιδευτικά ιδρύματα κλείσανε. Από τις 13 Μαρτίου ο αριθμός των πελατών στα σούπερ μάρκετ ήταν περιορισμένος. Κλειστά επίσης ήταν όλα τα δημόσια ιδρύματα, γυμναστήρια, μπαρ, εστιατόρια, μουσεία, θέατρα. Από τις 23 Μαρτίου, είχε εισαχθεί η καραντίνα σε όλη τη χώρα, ενώ για να βγει κάποιος ήταν απαραίτητο να συμπληρωθεί μια ειδική φόρμα που αν δεν γινόταν τότε υπήρξε πρόστιμο 150 ευρώ.

Πιο σκληρά τα μέτρα στην Ανατολική Ευρώπη απ΄ ό,τι στη Δύση

Κορωνοϊός

Η εξάπλωση της επιδημίας του κορωνοϊού στην Ευρώπη δεν ήταν ίδια. Ακόμα στα μέσα Απριλίου, υπήρξε μια σημαντική διαφορά μεταξύ του αριθμού των φορέων του ιού και των θανάτων από το COVID-19 σε χώρες της Ανατολικής Ευρώπης και της Δυτικής, η οποία και παραμένει μέχρι σήμερα. Η ανισορροπία είναι σημαντική. Η επιτυχία βρίσκεται στο πλευρό των κρατών της Ανατολικής Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων από τις νότιες, για παράδειγμα, της Ελλάδας και της Βουλγαρίας.

Κροάτες δημοσιογράφοι που μελέτησαν τις αιτίες του χαμηλού ποσοστού επίπτωσης στις πρώην χώρες του σοσιαλιστικού μπλοκ, σημειώνουν ότι τα περιοριστικά μέτρα ήταν πιο σκληρά στην Ανατολική Ευρώπη απ’ ό,τι στη Δύση. Η σύσφιξη των περιοριστικών μέτρων δεν έγινε σταδιακά, αλλά από την αρχή. Επιπλέον, οι πολίτες αυτών των χωρών, συνηθισμένοι με τα χρόνια του κοινωνικού μπλοκ να συμμορφώνονται με όλες τις εντολές των αρχών, σε μια δύσκολη κατάσταση συμμορφώθηκαν αυστηρά με όλες τις απαγορεύσεις.

«Αρκετά ενδιαφέρον γεγονός, το οποίο αναπτύσσεται τώρα, είναι το εμβόλιο κατά της φυματίωσης (εμβόλιο BCG), το οποίο χορηγήθηκε σε ολόκληρη την Ανατολική Ευρώπη το δεύτερο μισό του 20ού αιώνα», λέει ο Georgy Vikulov, διευθυντής του Κέντρου Επιστημονικών Πληροφοριών για την Πρόληψη και Θεραπεία των Ιικών Λοιμώξεων. Σε πολλές δυτικές χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, αυτό το εμβόλιο δεν χρησιμοποιείται πλέον. Αλλά στις περισσότερες περιπτώσεις, έχει δείξει την αποτελεσματικότητά του. Το ζωντανό εμβόλιο πολιομυελίτιδας έχει επίσης ευεργετικό αποτέλεσμα.

Οι ειδικοί πιστεύουν ότι όλα αυτά τα εμβόλια και ο εμβολιασμός  έχουν δημιουργήσει μια ισχυρή ανοσία, η οποία είναι πολύ δυνατή για τον κορωνοϊό.

Οργάνωση της ιατρικής υπηρεσίας

«Άλλος ένας παράγοντας επιτυχίας για τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης στην καταπολέμηση της πανδημίας είναι μια ορισμένη κληρονομιά που έχει απομείνει από τη σοβιετική εποχή. Συγκεκριμένα, η οργάνωση της ιατρικής υπηρεσίας», συνεχίζει ο Georgy Vikulov. Στην Ιταλία και την Ισπανία, όταν ξεκίνησε η επιδημία, δεν υπήρχαν γιατροί μολυσματικών ασθενειών και δεν υπήρχαν αρκετά κρεβάτια. Δεν υπήρχε μέρος όπου θα νοσηλεύονται ασθενείς με COVID-19. Και στις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, ελήφθησαν εγκαίρως μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού. Η Ελλάδα, μάλιστα, δούλεψε προληπτικά. Και αυτά τα  προληπτικά της μέτρα λειτούργησαν. Παρόμοια επιτυχία έχει επιτευχθεί στην Ταϊβάν, τη Σιγκαπούρη και το Βιετνάμ. Καλά αποτελέσματα έδειξαν την Αυστραλία.


*Για την σημερινή εικόνα του κορωνοϊού δείτε το live εδώ

Οι τελευταίες εξελίξεις:

Διαφήμιση