Αρχική Μεταφορές Ποιες είναι οι προϋποθέσεις για μετακίνηση εκτός νομού

Ποιες είναι οι προϋποθέσεις για μετακίνηση εκτός νομού

0
(ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ)
Διαφήμιση

Με κοινή υπουργική απόφαση (Αριθμ. Δ1α/ΓΠ.οικ.27818/2020 – ΦΕΚ Τεύχος Β’ 1648/03-05-2020) επιβλήθηκε απαγόρευση των μετακινήσεων των πολιτών εκτός του νομού που διαμένουν.

Με την απόφαση αυτή ορίστηκαν και οι συγκεκριμένες περιπτώσεις που επιτρέπεται η μετακίνηση εκτός νομού και τα έγγραφα που πρέπει να έχει μαζί του ο μετακινούμενος για να τα επιδείξει στον έλεγχο.

Συγκεκριμένα:

Μετακίνηση εκτός νομού για εργασία

α) Μετάβαση από και προς την εργασία, που πιστοποιείται με σχετική έγγραφη βεβαίωση του εργοδότη ή άλλα κατάλληλα έγγραφα ή, εφόσον πρόκειται για αυτοαπασχολούμενο, με έγγραφη δήλωση του ιδίου.

Μετακίνηση εκτός νομού για λόγους υγείας

β) Μετακίνηση για λόγους υγείας που πιστοποιείται με σχετική ιατρική βεβαίωση.

Απαγόρευση κυκλοφορίας

Μετακίνηση εκτός νομού για τελετή

γ) Μετάβαση σε τελετή (π.χ. κηδεία συγγενών πρώτου ή δευτέρου βαθμού) που πιστοποιείται με έγγραφη δήλωση του πολίτη.

Μετακίνηση εκτός νομού για επικοινωνία γονέων με τα τέκνα τους

δ) Μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις, που πιστοποιείται με έγγραφη δήλωση του πολίτη.

Μετακίνηση εκτός νομού για μετάβαση στον τόπο της μόνιμης κατοικίας

ε) Εφάπαξ μετάβαση στον τόπο της μόνιμης κατοικίας που πιστοποιείται με Βεβαίωση Κατοικίας Ειδικής Χρήσης που λαμβάνεται ατελώς από τον ιστότοπο ή με αντίγραφο της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος Ε1.

Προσοχή: η μετάβαση μπορεί να γίνει μόνο μια φορά, χωρίς δικαίωμα επιστροφής

Έλεγχος, πρόστιμο και ποινικές κυρώσεις

ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ EUROKINISSI

Ο έλεγχος για τη διαπίστωση των παραβάσεων και την επιβολή των προβλεπόμενων διοικητικών κυρώσεων γίνεται από την Ελληνική Αστυνομία, τη Δημοτική Αστυνομία, τις Λιμενικές Αρχές στην περιοχή ευθύνης τους και την Εθνική Αρχή Διαφάνειας

Στα πρόσωπα που παραβιάζουν τις διατάξεις της παρούσας επιβάλλεται, με απλή πράξη των ανωτέρω αρχών, σύμφωνα με το άρθρο 104 του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, όπως ισχύει, διοικητικό πρόστιμο εκατόν πενήντα (150) ευρώ για κάθε παράβαση, χωρίς να θίγονται οι τυχόν προβλεπόμενες ποινικές κυρώσεις.

Ποιο είναι το νέο έντυπο κυκλοφορίας

Μετά το τέλος της απαγόρευσης κυκλοφορίας δημιουργήθηκε ζήτημα με το καθεστώς απαγορεύσεων μετακινήσεων εκτός νομού που θα ισχύσει έως τις 18 Μαΐου και τις ανάγκες των εμπορικών επιχειρήσεων ενόψει του γενικευμένου ανοίγματος της αυριανής μέρας.

Για το λόγο αυτό, η ΕΣΕΕ απευθύνθηκε προς την Πολιτική Προστασία και τα συναρμόδια Υπουργεία και τελικά δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως η Υπουργική Απόφαση Δ1α/ΓΠ.οικ. 27818/3-5-2020, η οποία ρυθμίζει το θέμα ως εξής:

Από τον περιορισμό της κυκλοφορίας πέραν των ορίων της οικείας περιφερειακής ενότητας (νομού) ή στην περίπτωση της Αττικής πέραν των ορίων της Περιφέρειας εξαιρούνται οι μετακινήσεις για την εξυπηρέτηση των επαγγελματικών αναγκών που δεν μπορούν να ικανοποιηθούν με άλλον τρόπο.

ar

Η εξαίρεση περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων και την μετάβαση από και προς την εργασία, που πιστοποιείται με σχετική έγγραφη βεβαίωση του εργοδότη ή άλλα κατάλληλα έγγραφα ή, εφόσον πρόκειται για αυτοαπασχολούμενο, με έγγραφη δήλωση του ιδίου.

Κατά τον τρόπο αυτό λύνεται το πρόβλημα των εμπόρων που, ενόψει του γενικού ανοίγματος της 11ης Μαΐου και της προετοιμασίας του καταστήματός τους, πρέπει να μετακινηθούν εκτός των ορίων του νομού της κατοικίας τους.

Το έντυπο αυτό ισχύει και για τους εργαζόμενους, που πρέπει αντίστοιχα να μετακινηθούν για την προετοιμασία των επιχειρήσεων στις οποίες εργάζονται.

Οι παραπάνω δυνατότητες μετακινήσεων εξακολουθούν να μην ισχύουν για την νησιωτική χώρα.

Δείτε εδώ το έντυπο

Διαφήμιση