Αρχική Διατροφή - Προτάσεις Οι πιο εύκολοι κουραμπιέδες από τον σεφ Τάσο Αντωνίου

Οι πιο εύκολοι κουραμπιέδες από τον σεφ Τάσο Αντωνίου

0
Κουραμπιέδες - Τάσος Αντωνίου
Διαφήμιση

Οι κουραμπιέδες είναι ίσως το πιο αγαπημένο χριστουγεννιάτικο γλυκό. Κάθε Χριστούγεννα, στο σπίτι θα γίνουν τσακωμοί για τα μελομακάρονα ή τους κουραμπιέδες. Ποιος, δηλαδή, θα φάει τα περισσότερα!

Στην πραγματικότητα πρόκειται για ένα μπισκότο με πλούσια γεύση και αρώματα βουτύρου. Ποια είναι τα μυστικά για να βγουν μυρωδάτοι, τραγανοί και αφράτοι;

 Τα σωστά υλικά

Τα υλικά που θα χρησιμοποιήσετε πρέπει να είναι πολύ καλής ποιότητας. Εκείνο που χαρακτηρίζει πρωτίστως τον κουραμπιέ είναι η βουτυράτη μυρωδιά του. Οπότε πρέπει να επιλέξετε ένα καλό βούτυρο γάλακτος (το βρίσκετε στα ψυγεία των σούπερ μάρκετ σε βαζάκια, ενώ συνήθως προέρχεται από αιγοπρόβειο γάλα), αφού αυτό είναι που δίνει στον κουραμπιέ την χαρακτηριστική γεύση και το άρωμά του. Θυμηθείτε ότι όταν θα το χρησιμοποιήσετε, πρέπει να είναι κρύο, σε στερεή μορφή, ώστε οι κουραμπιέδες να γίνουν τραγανοί. Επιλέξτε αυστηρά και μόνο αιγοπρόβειο βούτυρο, για να φτιάξετε κουραμπιέδες όπως παλιά, με πλούσιο άρωμα και ανάλαφρη, βελούδινη υφή.

Αν πάλι προτιμήσετε να τους φτιάξετε με ελαιόλαδο αντί για βούτυρο, χρησιμοποιήστε ένα ελαιόλαδο ποιοτικά ελεγμένο και ελαφρύ. Αν το ελαιόλαδο έχει τσαγκή γεύση, αυτή θα περάσει και στους κουραμπιέδες. Επίσης, τα αμύγδαλα που θα προσθέσετε, ολόκληρα ή ψιλοκομμένα, πρέπει πάντα να είναι καβουρντισμένα. Αν, βέβαια, θέλετε να φτιάξετε κουραμπιέδες σε διάφορα σχήματα χρησιμοποιώντας κουπ-πατ, τότε θα παραλείψετε τα αμύγδαλα.

Το σωστό ζύμωμα 

Το αν γίνουν αφράτοι ή όχι εξαρτάται από το ζύμωμα και το ψήσιμο. Χρησιμοποιήστε σταθερό μίξερ για να χτυπήσετε το βούτυρο. Όσο πιο αφράτο γίνεται το μείγμα του βουτύρου, τόσο πιο αφράτοι θα γίνουν οι κουραμπιέδες.

Πριν προσθέσετε το αλεύρι κατεβάστε σε πολύ χαμηλή ταχύτητα και σιγά σιγά ρίξτε το αλεύρι, σε δόσεις, ώστε να αναμειχθεί απαλά και να μην καταστρέψει το υπέροχο αφράτο μείγμα βουτύρου. Θυμηθείτε ότι όλα τα υλικά πρέπει να ζυμωθούν τόσο όσο. Για να αφρατέψει καλά το βούτυρο με τη ζάχαρη, χρειάζεται πολύ δυνατό χτύπημα.

Αντίθετα, από τη στιγμή που θα προστεθεί το αλεύρι στο μείγμα, πρέπει το χτύπημα να γίνεται αργά, σε χαμηλή ταχύτητα. Έτσι θα διατηρηθεί η αφράτη υφή που έχει αποκτήσει το μείγμα.

Το ψήσιμο

Το ψήσιμο γίνεται σε χαμηλές θερμοκρασίες και για λίγη ώρα. Διαφορετικά ο κουραμπιές θα αποκτήσει τραχιά και σκληρή υφή, ενώ το χρώμα του δεν θα είναι άσπρο. Παρατηρήστε το χρώμα των κουραμπιέδων σας: πρέπει να είναι λευκό, ενώ η υφή τους μέτρια τραγανή και όχι σκληρή και τραχιά.

Το άχνισμα

Το σωστό άχνισμα γίνεται όταν οι κουραμπιέδες είναι κρύοι και όχι μόλις βγουν από τον φούρνο. Πρώτα τους ραντίζουμε με ανθόνερο και στη συνέχεια τους βουτάμε στο μπολ με την άχνη ώστε να κολλήσει καλά πάνω τους.

Η διατήρηση

Ένα από τα μυστικά για τέλειους κουραμπιέδες είναι πως πάντοτε διατηρούμε τους κουραμπιέδες σκεπασμένους γιατί απορροφούν πολύ εύκολα την υγρασία του περιβάλλοντος και νοτίζουν. Έτσι μπορούμε να τους απολαμβάνουμε με τη σωστή υφή τους. Αν μας περισσέψουν κουραμπιέδες μετά το τέλος των γιορτών, τους διατηρούμε σε κουτιά ή βάζα ερμητικά κλειστά.

 

Έτοιμοι να φτιάξετε κουραμπιέδες;

Φτιάξτε πεντανόστιμους και αφράτους κουραμπιέδες, το παραδοσιακό γλυκό που δεν λείπει από κανένα χριστουγεννιάτικο τραπέζι.

Προετοιμασία: 25 λεπτά
Εκτέλεση: 20 λεπτά
Συνολικός χρόνος: 45 λεπτά
Μερίδες: 50
Θερμίδες: 180 θερμίδες

Υλικά

  • 250 γρ. αιγοπρόβειο βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
  • 40 γρ. ζάχαρη άχνη
  • 500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1/4 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
  • 150 γρ. λευκό αμύγδαλο καβουρδισμένο στους 160°C για 10 λεπτά

Εκτέλεση

  • Στον κάδο του μίξερ χτυπάμε το αιγοπρόβειο βούτυρο (το οποίο έχει μαλακώσει αρκετά) με τη ζάχαρη άχνη, χρησιμοποιώντας το εξάρτημα του αυγοδάρτη.
  • Όταν αφρατέψει καλά, διπλασιαστεί σε όγκο και γίνει μια βελούδινη λευκή κρέμα με απαλές κόρυφες, είναι έτοιμο. Θα χρειαστούν περίπου 20 λεπτά χτύπημα στη μεσαία ταχύτητα.
  • Αλλάζουμε εξάρτημα στο μίξερ και χρησιμοποιούμε το φτερό. Προσθέτουμε το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ.
  • Στο γουδί, σπάμε το αμύγδαλο. Όταν ομογενοποιηθεί το μείγμα, προσθέτουμε το σπασμένο αμύγδαλο και ανακατεύουμε.
  • Βάζουμε γάντια κατάλληλα για μαγειρική και πλάθουμε τους κουραμπιέδες στο σχήμα και το μέγεθος της αρεσκείας μας. Προσέχουμε οι κουραμπιέδες να έχουν το ίδιο μέγεθος για να ψηθούν ομοιόμορφα.
  • Ακουμπάμε τους κουραμπιέδες σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα.
  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C, στον αέρα, στη μεσαία σχάρα, για περίπου 20 λεπτά.
  • Όταν ψηθούν, πριν κρυώσουν τους βουτάμε σε άφθονη ζάχαρη άχνη μέχρι να καλυφθούν καλά.
  • Σερβίρουμε τους κουραμπιέδες σε γιορτινή πιατέλα.

Πηγή: mamapeinao.gr

Δείτε κι άλλες συνταγές από τον Σεφ Τάσο Αντωνίου:

Διαφήμιση