Αρχική Διατροφή - Προτάσεις Τα καλύτερα μελομακάρονα από τον σεφ Τάσο Αντωνίου

Τα καλύτερα μελομακάρονα από τον σεφ Τάσο Αντωνίου

0
μελομακάρονα - Τάσος Αντωνίου
Διαφήμιση

Μυστικά για τέλεια μελομακάρονα από τον Τάσο Αντωνίου! Η πιο χαρακτηριστική χριστουγεννιάτικη ερώτηση είναι «μελομακάρονα ή κουραμπιέδες;» και η σύγκριση ξεκινά. Βέβαια, σε αυτή την άτυπη μονομαχία κανένα από τα δυο γλυκά δεν βγαίνει νικητής, αφού το καθένα έχει τη δική του ανεπανάληπτη γεύση κι ιδιαίτερη νοστιμιά. Και πραγματικά ποιος μπορεί να αντισταθεί σε ένα τραγανό ή αφράτο μελομακάρονο, σωστά μελωμένο, πλούσιο σε καρύδια, που μοσχοβολά από το πάντρεμα της κανέλας με το πορτοκάλι και το γαρίφαλο;  Βρήκαμε όλα τα μυστικά για να φτιάξετε τέλεια μελομακάρονα.

Το σωστό ανακάτεμα

Η ζύμη για τα μελομακάρονα ζητάει ελάχιστη ανάμειξη. Μόλις δέσουν τα υλικά, η ζύμη είναι έτοιμη. Εάν ανακατέψετε τα υλικά περισσότερο από όσο χρειάζεται, η ζύμη θα αρχίσει να «διώχνει» τα υγρά και να βγάζει λάδια. Ως αποτέλεσμα, θα πρέπει να ρίξετε και άλλο αλεύρι και κάπως έτσι θα καταστραφεί η υπέροχη ζύμη που φτιάξατε στην αρχή. Δείτε το βίντεο με τη συνταγή μου για μελομακάρονα και θα καταλάβετε ακριβώς πώς πρέπει να ετοιμάσετε τα μελομακάρονα.

Τα μπαχαρικά

Όποτε φτιάχνω μελομακάρονα μοσχοβολάει το σπίτι μπαχαρικά. Όσο απαραίτητο είναι το μέλι για τα μελομακάρονα, άλλο τόσο είναι τα αρωματικά. Κανέλα και γαρύφαλλο είναι από τα πιο διαχρονικά μπαχαρικά για μυρωδικά μελομακάρονα. Ωστόσο, δείξτε σύνεση στη χρήση μπαχαρικών. Τα μελομακάρονα δεν πρέπει να πικρίζουν από το γαρύφαλο, ούτε να θυμίζουν στη γεύση τα μπισκότα κανέλας.

Οι πιο έμπειροι μάγειρες, προσθέτουν τριμμένο τζίντζερ και κάρδαμο στα μελομακάρονα τους. Μπορεί να ακούγεται ριψοκίνδυνο για κάποιους, όμως είμαι σίγουρος ότι το γευστικό αποτέλεσμα αξίζει και με το παραπάνω. Εάν σας αρέσουν οι πολύ ήπια πικάντικες γεύσεις, σας προτείνω να προσθέσετε ¼ κ.γλ. ή απλώς με τη μύτη ενός κουταλιού του γλυκού από αυτά τα μπαχαρικά. Πάντα πρέπει να προσθέτουμε τα μπαχαρικά με προσοχή και λίγο λίγο γιατί μπορεί να χαλάσει το γλυκό!

Η τέλεια υφή

Όσον αφορά την υφή που έχουν τα μελομακάρονα, εδώ οι απόψεις διίστανται. Πολλοί τα θέλουν σχετικά τραγανά. Το σκεπτικό πίσω από αυτό είναι ότι εξ’ορισμού τα μελομακάρονα μαλακώνουν από τη στιγμή που θα σιροπιαστούν, συνεπώς πολλοί φίλοι τα σιροπιάζουν φειδωλά ώστε να διατηρήσουν την τραγανή υφή τους.

Άλλοι τα προτιμούν μαλακά με τριφτή ζύμη, ώστε σε κάθε μπουκιά να διαλύονται στο στόμα. Το μυστικό βρίσκεται στην τριφτή ζύμη, η οποία κρατάει μεν το σχήμα των μελομακάρονων, αλλά με λίγη πίεση γίνεται πεντανόστιμη! Σίγουρα πάντως, κανείς δεν θέλει να φτιάξει λασπωμένα μελομακάρονα. Το μυστικό βρίσκεται στο σωστό σιρόπιασμα.

Το κατάλληλο μέλι

Για τα σωστά μελωμένα μελομακάρονα, σας προτείνω ανεπιφύλακτα να χρησιμοποιήσετε ένα καλής ποιότητας μέλι θυμαρίσιο, όπως το μέλι Κυθήρων. Το άρωμα που βγάζει και η υψηλή ποιότητά του είναι ο καλύτερος τρόπος να αναδείξετε τα αρώματα των μελομακάρονων σας.

Αν χρησιμοποιήσετε ένα μέλι υψηλής ποιότητας, ίσως είναι καλύτερα να περιορίσετε τη χρήση μπαχαρικών στο σιρόπι. Αφήστε τα φυσικά αρώματα του μελιού να κυραρχήσουν. Όταν σιροπιάσετε τα μελομακάρονα, οι γεύσεις θα παντρευτούν και θα δέσουν τόσο αρμονικά, που σίγουρα θα φτιάξετε και δεύτερη δόση μετά από λίγες μέρες.

Το σωστό σιρόπιασμα

Όπως είπαμε παραπάνω, το σιρόπιασμα είναι θεμελιώδες στοιχείο για να πετύχετε άψογα μελομακάρονα. Υπάρχουν δυο επιλογές για το σιρόπιασμα. Ο πρώτος τρόπος είναι να σιροπιάσετε τα ζεστά μελομακάρονα σε κρύο σιρόπι. Δηλαδή πριν ακόμη ψήσετε τα μελομακάρονα, να έχετε ετοιμάσει το σιρόπι ώστε να έχει κρυώσει πολύ καλά μόλις τα ξεφουρνίσετε.

Ο δεύτερος τρόπος είναι να σιροπιάσετε τα κρύα μελομακάρονα σε ζεστό σιρόπι. Ξεφουρνίζετε τα μελομακάρονα και τα αφήνετε να κρυώσουν σε θερμοκρασία δωματίου. Όταν έχουν κρυώσει απόλυτα, ετοιμάστε το σιρόπι, και όπως αυτό είναι καυτό, ξεκινήστε να τα σιροπιάζετε.

Για την τέλεια υφή, ακολουθήστε το μυστικό μου: όποια μέθοδο και αν προτιμήσετε, περάστε τα μελομακάρονα από το σιρόπι το πολύ μέχρι 10 δευτερόλεπτα. Έτσι θα αποφύγετε τα λασπωμένα μελομακάρονα, τα οποία βεβαίως έχουν και αυτά το κοινό τους και σε καμία περίπτωση δεν τα κατακρίνουμε!

Έτοιμοι να φτιάξετε μελομακάρονα;

Για τους πρωτάρηδες στα χριστουγεννιάτικα γλυκά, αν δεν έχετε ξαναφτιάξει μελομακάρονα, ακολουθήστε κατά γράμμα τη συνταγή μου. Μόνο έτσι θα καταλάβετε πώς ακριβώς σας αρέσουν τα μελομακάρονα. Τραγανά και σφιχτά ή μαλακά και αφράτα; Επίσης, μπορείτε πρώτα να φτιάξετε μία μικρότερη «δόση» για να καταλάβετε αν καταφέρνετε το επιθυμητό αποτέλεσμα σε ψήσιμο, σχήμα, ζύμη και μέλωμα.

Προετοιμασία: 5 λεπτά
Εκτέλεση: 30 λεπτά
Συνολικός χρόνος: 35 λεπτά
Μερίδες: 40 μελομακάρονα
Θερμίδες: 170 θερμίδες

Υλικά

Για το σιρόπι:

  • 450 γρ. νερό
  • 450 γρ. ζάχαρη
  • 300 γρ. μέλι
  • 1 φέτα από πορτοκάλι ακέρωτο με την φλούδα

Για τη ζύμη:

  • 260 γρ. καλαμποκέλαιο
  • 260 γρ. ελαιόλαδο
  • 40 ml κονιάκ
  • 175 γρ. πορτοκάλια (χυμό και ξύσμα από 3 πορτοκάλια)
  • 1 κ.γλ. σόδα μαγειρική
  • 220 γρ. ζάχαρη
  • 1 κ.γλ. γαρύφαλλο
  • 2,5 κ.γλ. κανέλα
  • 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις κοσκινισμενο
  • 2,5 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ

Για το στόλισμα:

  • 150 γρ. καρυδόψιχα χονδροσπασμένη

Εκτέλεση

Για το σιρόπι:

  • Σε κατσαρόλα ζεσταίνουμε το νερό, τη ζάχαρη, τις φέτες πορτοκαλιού και το μέλι,
  • βράζουμε για 3 λεπτά από τη στιγμή που το μείγμα θα κοχλάσει.
  • Αποσύρουμε από την φωτιά.
  • Ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει εντελώς.

Για τη ζύμη:

  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160ºC στον αέρα.
  • Σε μπολ βάζουμε το ελαιόλαδο, το καλαμποκέλαιο, το κονιάκ, τη ζάχαρη, την κανέλα, το γαρύφαλλο, το ξύσμα πορτοκαλιού.
  • Διαλύουμε τη μαγειρική σόδα στον χυμό πορτοκαλιού και την ρίχνουμε στο μείγμα.
  • Κοσκινίζουμε μέσα στο μείγμα το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ. Ανακατεύουμε απαλά να το απορροφήσει το μείγμα. Δεν ανακατεύουμε το μείγμα πολύ. Η ζύμη για μελομακάρονα πρέπει να είναι λαδερή και μαλακή.
  • Παίρνουμε με το χέρι λίγη ζύμη σε μέγεθος καρυδιού και πλάθουμε μικρά μελομακάρονα. Τα αραδιάζουμε σε λαμαρίνα στρωμένη με λαδόκολλα, αφήνοντας κενά ανάμεσα στα μελομακάρονα γιατί θα φουσκώσουν στο ψήσιμο.
  • Προαιρετικά, κάνουμε σχέδια πιέζοντας απαλά την επιφάνεια κάθε μελομακάρονου στον τρίφτη. Ψήνουμε για 25 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν και να γίνουν τραγανά.
  • Όσο είναι ακόμα καυτά τα μελομακάρονα, τα βάζουμε ένα ένα σε τρυπητή κουτάλα και τα βυθίζουμε για 10 δευτερόλεπτα στο κρύο σιρόπι. Όταν τα μελομακάρονα είναι καυτά και το σιρόπι κρύο, σιροπιάσουν σωστά και διατηρούν την τέλεια μελωμένη υφή, χωρίς να λασπώσουν.
  • Τα αφήνουμε να κρυώσουν καλά πάνω σε σχάρα, για τουλάχιστον 1 ώρα.
  • Στη συνέχεια τα σερβίρουμε σε πιατέλα. Πασπαλίζουμε με άφθονη καρυδόψιχα.

Πηγή: mamapeinao.gr

Δείτε κι άλλες συνταγές από τον Σεφ Τάσο Αντωνίου:

Διαφήμιση