Αρχική Special Topics Τηγανίδες Μάνης ή λαλάγγια: Το απόλυτο αλμυρό γλύκισμα για τα Θεοφάνεια 

Τηγανίδες Μάνης ή λαλάγγια: Το απόλυτο αλμυρό γλύκισμα για τα Θεοφάνεια 

Οι τηγανίδες Μάνης ή τα κόσμον “λαλάγγια” αποτελούν ένα παραδοσιακό έδεσμα της περιοχής που μαρτυρά ότι σε έναν τόπο τραχύ και άνυδρο- όπως είναι η Μάνη- η λιτότητα, μαζί με την απόλαυση μπορούν να συνδυαστούν με έναν τρόπο μοναδικό!

0
ta pyrgospita tis manis
Διαφήμιση

Το έθιμο με τις τηγανίδες Μάνης κρατάει αιώνες τώρα και συνεχίζει να δίνει το παρών και στο σήμερα, καθώς κάθε μανιάτισσα νοικοκυρά οφείλει τις ημέρες των εορτών, λίγο πριν τα Χριστούγεννα αλλά και παραμονή των Φώτων να προσφέρει στην οικογένεια και στους οικείους της αυτό το απόλυτο αλμυρό έδεσμα. 

Στο σήμερα οι τηγανίδες Μάνης συνεχίζουν να είναι ένα ιδιαίτερα αγαπητό έδεσμα και τα τελευταία χρόνια έχουν μπει για τα καλά στην καθημερινή παραγωγή των αρτοποιείων της Μάνης. Τα ξακουστά λαλάγγια ή μανιάτικες τηγανίδες/τηγανίτες, αποτελούν παράδοση για τη Μεσσηνιακή και τη Λακωνική κουζίνα και σερβίρονται σε κάθε σπίτι στις μεγάλες θρησκευτικές γιορτές και ειδικά τα Χριστούγεννα καθώς η πρώτη και μεγαλύτερη τηγανίδα είναι του Χριστού, όπως λένε οι μανιάτισσες νοικοκυρές.

Την περίοδο των Χριστουγέννων και των Φώτων παραδοσιακά στην Μάνη έφτιαχναν τα λαλάγγια ή τηγανίδες. Επί της ουσίας πρόκειται για μακροσκελείς λωρίδες ζυμαριού οι οποίες τηγανίζονταν σε καυτό ελαιόλαδο. Η απλότητα και η αμεσότητα του φαγητού αυτού είχε να κάνει με τον λιτό και φτωχό τρόπο ζωής των ανθρώπων.

Παρακάτω ακολουθεί ενδεικτικά μια τυπική συνταγή για τα μανιάτικα λαλάγγια που σήμερα τα βρίσκεις όλες τις εποχές του χρόνου σε φούρνους ακόμα και εκτός Μάνης.

Υ.Γ: Η συνταγή είναι από τα χωριά της Μέσα Μάνης, της Λακωνικής, όπου υλικά, όπως πορτοκάλι, γαρύφαλλο και κανέλλα, που θα βρείτε σε άλλες προτεινόμενες συνταγές για την παρασκευή των τηγανίδων, απλά περισσεύουν!

λαλαγγια

Υλικά για τηγανίδες Μάνης

  • 1000 gr. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 2 φακελάκια  ξηρή μαγιά στιγμής
  • 1 κούπα τσαγιού  ελαιόλαδο
  • 2 ½ κουταλάκια του γλυκού αλάτι
  • Όσο χλιαρό νερό πάρει μέχρις ότου γίνει μία ελαστική ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια
  • Ελαιόλαδο για το τηγάνισμα

ΟΔΗΓΙΕΣ

  • Σε ένα μπωλ κοσκινίζουμε το αλεύρι.
    Προσθέτουμε το ελαιόλαδο και αρχίζουμε να τρίβουμε με τις παλάμες μας να υγρανθεί ομοιόμορφα το μείγμα (Για κανένα 10 λεπτό, μέχρις ότου όλο το αλεύρι κάνει μικρά κομπάκια)
  • Προσθέτουμε το αλάτι, και ξανατρίβουμε για 2 λεπτά ακόμη.
  • Σε ένα ποτήρι μεσαίου μεγέθους με χλιαρό νερό διαλύουμε με ένα κουταλάκι τη ξερή μαγιά
  • Εν συνεχεία ανοίγουμε μία τρύπα στη μέση της λεκάνης που έχουμε τοποθετήσει το αλεύρι μας και ρίχνουμε το νερό με το διάλυμα της μαγιάς
  • Ζυμώνουμε καλά, συμπληρώνοντας σιγά σιγά όσο χλιαρό νερό χρειαστεί, φροντίζοντας να έχουμε συνεχώς λαδωμένα χέρια.
    Τοποθετούμε την ζύμη σε ζεστό σημείο και την αφήνουμε σκεπασμένη για 2 ώρες.
  • Στη συνέχεια, χωρίζουμε την ζύμη σε μικρά μπαλάκια τα οποία πλάθουμε σε λεπτά μακριά κορδόνια, και δημιουργούμε μία σπείρα, έχοντας ελαφρώς τα χέρια μας λαδωμένα. Βάζουμε το λάδι να κάψει καλά σε βαθύ τηγάνι και τηγανίζουμε τα λαλάγγια.
    Ακουμπάμε σε απορροφητικό χαρτί.

Οι τηγανίδες μας είναι έτοιμες. Αυτό που χρειάζεται τώρα είναι να επιλέξετε με τί θέλετε να τις συνοδεύσετε. Το θυμαρίσιο μέλι και δη της Μάνης είναι μία πολύ καλή επιλογή.

Για τους λιγότερο γλυκατζήδες το κατσικίσιο τυρί ή αλλιώς σφέλα που παράγει σε αφθονία αυτός ο τόπος είναι επίσης μια έξυπνη κίνηση!

tiganides mama

Μικρά μυστικά για τέλειο αποτέλεσμα:

  • Να χρησιμοποιείτε πάντα ελαιόλαδο (Άλλωστε στην Μάνη ποτέ δεν έλειψε)
  • Ο ανθός αλατιού είναι η καλύτερη επιλογή, αφού κάθε μανιάτικο σπίτι μάζευε το αλάτι από τις φυσικές αλυκές του τόπου τους.
  • Το αλεύρι θα μπορούσε να είναι μισό για όλες τις χρήσεις και μισό χωριάτικο (κίτρινο) που διατίθεται στο εμπόριο για ζυμωτό/ χωριάτικο ψωμί.

Με τις τρεις παραπάνω συμβουλές τα αποτελέσματα από την εκτέλεση της συνταγής θα σας αποζημιώσουν!

 

Διαφήμιση