Όταν σε μια ημέρα σοβαρών γεγονότων με ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις, σοβαρές δικαστικές αποφάσεις, οικονομικές ειδήσεις όπως η αύξηση του κατώτατου μισθού, το “Γαλακτομπούρεκο” πρωταγωνιστεί στην πιο δημοφιλή πλατφόρμα των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης όπως το X (twitter), εύλογα αναρωτιέται κανείς τι μπορεί να έχει συμβεί!
Σύνταξη: ecozen.gr
Ήταν Παρασκευή (29/3), ώρα 1:52μμ όταν στην πλατφόρμα X εμφανίστηκε με ανάρτησή της η Ειρήνη Α ανατρέποντας την ατζέντα της ημέρας που αφορούσε σε μια σειρά από σοβαρά πολιτικά και κοινωνικά γεγονότα.
Γαλακτομπούρεκο ή μπακλαβάς; pic.twitter.com/4GYusiO5N8
— Ειρήνη A❤️ (@blublu21_) March 29, 2024
Το δίλημμα απαντήθηκε σχεδόν αμέσως
Ακολούθησε καταιγισμός αναρτήσεων με σχόλια, υπαινιγμούς και φυσικά πολλές φωτογραφίες που ισοδυναμούσαν με περισσότερες από 1000 λέξεις!
Μπακλαβά της μαμάς μου pic.twitter.com/bCKwv0rvGE
— Μουρλοκαμπέρο!!!! (@spilioulapoziou) March 29, 2024
Ποια είναι όμως η Ειρήνη Α που εισέβαλλε στα γεγονότα της Παρασκευής 29/3 και προκάλεσε μια γλυκιά αναστάτωση που ενδεχομένως όλοι είχαν ανάγκη για να ξεφύγουν από την βαριά ειδησεογραφία της ημέρας;
Σηκώνω τα πάνω πάνω φύλλα του μπακλαβά και τοποθετώ πάνω το γαλακτομπούρεκο και ξανά βάζω τα φύλλα ..
ΟΡΊΣΤΕ σου απάντησα στο διλλημα 😂😂
— Dimitra_Moi (@DimitraM95) March 29, 2024
Πάντως, με βάση τις αλλεπάλληλες αναρτήσεις, το γαλακτομπούρεκο φάνηκε να υπερτερεί έναντι του μπακλαβά, ίσως επειδή έχει συνδυαστεί και με την περίοδο της Αποκριάς που προηγήθηκε, καθώς σύμφωνα με την παράδοση, Γαλακτομπούρεκο σερβιριζόταν μετά το φαγοπότι της Τσικνοπέμπτης!
Γαλακτομπούρεκο. pic.twitter.com/VgrGvSvlpx
— Tolis_trolies (@tolis_trolies) March 29, 2024
Νομίζω, το σωστό ερώτημα είναι
1) γαλακτομπούρεκο ή κιουνεφε?
Κι 2) μπακλαβάς ή Καντάφι?
(Κιουνεφε κι μπακλαβάς)— Angeliki Papachristopoulou (@Angeliki_M_Pap) March 29, 2024
Σου δίνω μερικά tips για Θεσσαλονίκη! Γαλακτομπούρεκο από τον Γαλιφιανάκη,ναι είναι συγγενείς με τον γνωστό ηθοποιό, σιροπιαστά πολίτικα από τον Χατζή, τρίγωνα Πανοράματος από τον Ελενίδη, και τσουρέκια από τον Τερκενλή.
— @Ϗϵϸϐϵϸϙϟ (@nemesis59139297) March 29, 2024
Ε τώρα, δλδ, είναι δυνατόν κοπέλα μου;
Γαλακτομπούρεκο και δεν είναι υποκειμενικό το θέμα….— Cynical Beast (@cynical_beast) March 29, 2024
Καλό το γαλακτομπούρεκο – και από το Κοσμικόν άλλο πράγμα – αλλά σαν τον μπακλαβά δεν έχει. pic.twitter.com/r2LeaZrwfA
— Adespotos Politis (@AdespotosP) March 29, 2024
Πάντως σύμφωνα με τον Γαστρονόμο της Καθημερινής “η ονομασία του είναι ξεκάθαρη: μπουρέκι με γάλα. Με το μπουρέκι νοείται κάθε πίτα φτιαγμένη από λεπτό φύλλο με γέμιση κυρίως τυρί αλλά και άλλα υλικά, για αλμυρές ή γλυκές παρασκευές. Η λέξη «μπουρέκι» είναι τουρκική (brek), αλλά με πολλές παρόμοιες παραλλαγές τη συναντάμε σε ολόκληρη τη βαλκανική χερσόνησο και την Ανατολία.
Η καταγωγή του γαλακτομπούρεκου χάνεται στα βάθη της ιστορίας και, όπως πολλά από τα γλυκά και φαγητά που μας ήρθαν από την Ανατολή, έχει δεχτεί πάμπολλες επιρροές, ξεκίνησε από αλλού, εξελίχθηκε αλλού, μετανάστευσε αλλού και τελικά έφτασε εδώ με τους πρόσφυγες της Μικράς Ασίας, και μάλιστα όσους ήρθαν από τη Σμύρνη και άλλα αστικά κέντρα. Είναι ένα καθαρά αστικό γλυκό λοιπόν, καθώς τα υλικά και οι τεχνικές του είναι άγνωστα στους αγροτικούς πληθυσμούς της μικρασιατικής αλλά και της ελληνικής υπαίθρου.
Σύμφωνα με την Κατερίνα Πολυμέρου-Καμηλάκη, πρώην διευθύντρια του Κέντρου Ερεύνης Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών, : «Τα γλυκά της Ελλάδας ήταν απλούστερα και φτωχικότερα, καμωμένα με ξηρούς καρπούς, μέλι ή πετιμέζι, και έμοιαζαν με συνηθισμένο ψωμί, απλώς πιο γλυκό», μας επισημαίνει. Το γαλακτομπούρεκο αντίθετα είναι ένα γλυκό σίγουρα ανατολίτικο, της σύνθετης αστικής κουζίνας των ανθηρών πόλεων της Μικράς Ασίας. «Απαιτεί ψήσιμο σε ταψί, στον φούρνο, με πολύπλοκες παρασκευές και δεν συνάδει με την ποιμενική-κτηνοτροφική ζωή των νομάδων. Απαιτεί κουζίνα και ειδικά σκεύη, που τα είχαν οι αστές γυναίκες. Σίγουρα ωστόσο εξαπλώθηκε σε όλες τις περιοχές της Ελλάδας όπου κατέφθασαν και εγκαταστάθηκαν πρόσφυγες», είχε επισημάνει η κα Πολυμέρου-Καμηλάκη.