Αρχική Special Topics Viral δίλημμα στο twitter: Γαλακτομπούρεκο ή Μπακλαβάς

Viral δίλημμα στο twitter: Γαλακτομπούρεκο ή Μπακλαβάς

Το “Γαλακτομπούρεκο” έγινε viral στην πλατφόρμα X (twitter) κι όλοι αναρωτιούνται τι συνέβη! Κι όμως όλα ξεκίνησαν από το πιο γλυκό δίλημμα που έθεσε η Ειρήνη Α. Το ecozen σας συστήνει το πρόσωπο που βρίσκεται πίσω από το πιο viral δίλημμα των ημερών: Γαλακτομπούρεκο ή Μπακλαβάς;

0
galaktoboureko2
Διαφήμιση

Όταν σε μια ημέρα σοβαρών γεγονότων με ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις, σοβαρές δικαστικές αποφάσεις, οικονομικές ειδήσεις όπως η αύξηση του κατώτατου μισθού, το “Γαλακτομπούρεκο” πρωταγωνιστεί στην πιο δημοφιλή πλατφόρμα των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης όπως το X (twitter), εύλογα αναρωτιέται κανείς τι μπορεί να έχει συμβεί!

Σύνταξη: ecozen.gr

Ήταν Παρασκευή (29/3), ώρα 1:52μμ όταν στην πλατφόρμα X εμφανίστηκε με ανάρτησή της η Ειρήνη Α ανατρέποντας την ατζέντα της ημέρας που αφορούσε σε μια σειρά από σοβαρά πολιτικά και κοινωνικά γεγονότα.

Το δίλημμα απαντήθηκε σχεδόν αμέσως

Ακολούθησε καταιγισμός αναρτήσεων με σχόλια, υπαινιγμούς και φυσικά πολλές φωτογραφίες που ισοδυναμούσαν με περισσότερες από 1000 λέξεις!

Ποια είναι όμως η Ειρήνη Α που εισέβαλλε στα γεγονότα της Παρασκευής 29/3 και προκάλεσε μια γλυκιά αναστάτωση που ενδεχομένως όλοι είχαν ανάγκη για να ξεφύγουν από την βαριά ειδησεογραφία της ημέρας;

eirini galaktompoureko

Η Ειρήνη Α (φωτογραφία αριστερά από το προφίλ της στο X) δηλώνει “Και φιλόλογος 6.5 χρόνια”, με καταγωγή “από τα Μπλουμπλουδέικα”, επίσης δηλώνει “τηλεκοντρολχάστρα”, ενώ ξεκαθαρίζει ως προς το αγαπημένο της φαγητό πως “η  απάντηση είναι πάντα πατάτες τηγανητές”. 
Η ανάρτησή της με το δίλημμα ανάμεσα στο Γαλακτομπούρεκο και τον Μπακλαβά, προκάλεσε αλυσιδωτές αντιδράσεις από χρήστες του X που υποστηρίζοντας απόψεις τους προβάλλοντας  φωτογραφίες και …προδίδοντας μικρά μυστικά από τις …συνταγές της μαμάς κυρίως(!)

Μάλιστα στις αναρτήσεις συμμετείχαν μεταξύ άλλων και Θεσσαλονικείς που υπερασπίζονται τα ζαχαροπλαστεία τους με κάθε τρόπο!

Για κάποιους η απάντηση ήταν…αδιαπραγμάτευτη!

Πάντως σύμφωνα με τον Γαστρονόμο της Καθημερινής  “η ονομασία του είναι ξεκάθαρη: μπουρέκι με γάλα. Με το μπουρέκι νοείται κάθε πίτα φτιαγμένη από λεπτό φύλλο με γέμιση κυρίως τυρί αλλά και άλλα υλικά, για αλμυρές ή γλυκές παρασκευές. Η λέξη «μπουρέκι» είναι τουρκική (brek), αλλά με πολλές παρόμοιες παραλλαγές τη συναντάμε σε ολόκληρη τη βαλκανική χερσόνησο και την Ανατολία.

Η καταγωγή του γαλακτομπούρεκου χάνεται στα βάθη της ιστορίας και, όπως πολλά από τα γλυκά και φαγητά που μας ήρθαν από την Ανατολή, έχει δεχτεί πάμπολλες επιρροές, ξεκίνησε από αλλού, εξελίχθηκε αλλού, μετανάστευσε αλλού και τελικά έφτασε εδώ με τους πρόσφυγες της Μικράς Ασίας, και μάλιστα όσους ήρθαν από τη Σμύρνη και άλλα αστικά κέντρα. Είναι ένα καθαρά αστικό γλυκό λοιπόν, καθώς τα υλικά και οι τεχνικές του είναι άγνωστα στους αγροτικούς πληθυσμούς της μικρασιατικής αλλά και της ελληνικής υπαίθρου.

kamilaki galaktompoureko jpg

Σύμφωνα με την Κατερίνα Πολυμέρου-Καμηλάκη, πρώην διευθύντρια του Κέντρου Ερεύνης Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών, : «Τα γλυκά της Ελλάδας ήταν απλούστερα και φτωχικότερα, καμωμένα με ξηρούς καρπούς, μέλι ή πετιμέζι, και έμοιαζαν με συνηθισμένο ψωμί, απλώς πιο γλυκό», μας επισημαίνει. Το γαλακτομπούρεκο αντίθετα είναι ένα γλυκό σίγουρα ανατολίτικο, της σύνθετης αστικής κουζίνας των ανθηρών πόλεων της Μικράς Ασίας. «Απαιτεί ψήσιμο σε ταψί, στον φούρνο, με πολύπλοκες παρασκευές και δεν συνάδει με την ποιμενική-κτηνοτροφική ζωή των νομάδων. Απαιτεί κουζίνα και ειδικά σκεύη, που τα είχαν οι αστές γυναίκες. Σίγουρα ωστόσο εξαπλώθηκε σε όλες τις περιοχές της Ελλάδας όπου κατέφθασαν και εγκαταστάθηκαν πρόσφυγες», είχε επισημάνει η κα Πολυμέρου-Καμηλάκη.

Διαφήμιση