Αρχική Υγεία - Διατροφή Πως να περιορίσεις τη ζάχαρη στο πρωινό σου

Πως να περιορίσεις τη ζάχαρη στο πρωινό σου

0
ζάχαρη
Εικόνα: pixabay/congerdesign
Διαφήμιση

Αποτελεί ίσως την πιο αγαπημένη διατροφική «αμαρτία», αφού χαρίζει γλυκιά γεύση στην καθημερινότητά μας. Όταν, όμως, καταναλώνεται σε υπερβολικές ποσότητες, μπορεί να αποδειχθεί εχθρός τόσο για τον έλεγχο του σωματικού μας βάρους όσο και για την υγεία μας. Κατάλαβες φυσικά ότι μιλάμε για τη ζάχαρη!

Αν πιστεύεις ότι για να περιορίσεις τη ζάχαρη στη διατροφή σου αρκεί να τρως λιγότερα γλυκά, τότε μάλλον γνωρίζεις τη μισή αλήθεια! Ποια είναι η άλλη μισή; Πως ένα μεγάλο μέρος της ζάχαρης που προσλαμβάνουμε καθημερινά προέρχεται από συσκευασμένα τρόφιμα και ροφήματα- που δεν έχουν απαραίτητα γλυκιά γεύση!

Αν θέλεις, λοιπόν, να κάνεις έξυπνες διατροφικές επιλογές και να μειώσεις τη ζάχαρη στη διατροφή σου, κάνε την αρχή από το πρώτο γεύμα της ημέρας, το πρωινό σου!

Πρωινός καφές

Αν είσαι απ’ αυτούς που δεν μπορούν να ξυπνήσουν χωρίς τον καφέ τους και συνηθίζεις να προσθέτεις ζάχαρη, μπορείς:

  • να περιορίσεις σταδιακά τα κουταλάκια ζάχαρης που βάζεις στην κούπα/στο ποτήρι σου (π.χ. από 3 σε 2,5, έπειτα σε 2 κ.ο.κ.).
  • να αντικαταστήσεις τη ζάχαρη με κάποιο ολιγοθερμιδικό γλυκαντικό π.χ. γλυκαντικό από το φυτό στέβια.

Δημητριακά

Ποια είναι η αγαπημένη σου πρωινή συνήθεια; Μήπως ένα μπολ με γάλα και δημητριακά; Τότε χρειάζεται να ξέρεις ότι όσον αφορά την περιεκτικότητα σε ζάχαρη, δημητριακά από δημητριακά διαφέρουν! Ευτυχώς, έχεις στα χέρια σου ένα πολύ ισχυρό σύμμαχο που μπορεί να σε βοηθήσει να κάνεις τη σωστή επιλογή και δεν είναι άλλος από τις ετικέτες τροφίμων! Μια πολύ καλή επιλογή είναι οι νιφάδες δημητριακών που συνδυάζουν σιτάρι και βρώμη ολικής άλεσης με λιγότερα από 4-5g σακχάρων ανά μερίδα.

Τι να αλείψεις στο ψωμί

Άλλη μια έξυπνη αντικατάσταση για το πρωινό σου: άλειψε φέτες ψωμιού ή φρυγανιές ολικής άλεσης με ταχίνι ή φυστικοβούτυρο χωρίς ζάχαρη αντί για μέλι ή μαρμελάδα.

Χυμός

Όσο για τους χυμούς, προτίμησε να αφιερώσεις λίγα λεπτά και να στύψεις φρέσκα φρούτα. Αν ο χρόνος σε πιέζει, μπορείς να επιλέξεις έναν συσκευασμένο χυμό χωρίς πρόσθετα σάκχαρα.

Παπαδοπούλου Ιωάννα

Η Ιωάννα Παπαδοπούλου είναι Διαιτολόγος-Διατροφολόγος (Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο Αθηνών) -MSc in Clinical and Public Health Nutrition (University College London) και Επιστημονικός συνεργάτης Nutrimed.

Διαβάστε άρθρα της Nutrimed:

Διαφήμιση