Αρχική Διατροφή - Προτάσεις Τα τρόφιμα της κουζίνας μου

Τα τρόφιμα της κουζίνας μου

0
jimmy dean Yn0l7uwBrpw unsplash
Διαφήμιση

Ανήκετε και εσείς στην κατηγορία των ατόμων που κάθε Σάββατο ετοιμάζονται για μια εξόρμηση στο super market προκειμένου να εφοδιάσουν το σπίτι τους με τα «τρόφιμα της εβδομάδας»; Η συνήθεια αυτή μπορεί να αποτελέσει μια καλή αφορμή για να οχυρώσετε το σπίτι σας με τρόφιμα αναγκαία για να ακολουθήσετε μια ισορροπημένη διατροφή ή μια τρομερή διατροφική «παγίδα» τόσο για το βάρος όσο και για την υγεία σας.

Συντάκτες: Επιστημονική ομάδα Nutrimed

Για να είστε σίγουροι ότι έχετε κάνει τις σωστές επιλογές, φτιάξτε την ενδεδειγμένη λίστα με ψώνια που θα σας βοηθήσει να βάλετε μια τάξη τόσο στην εβδομαδιαία σας διατροφή όσο και στα οικονομικά σας!

 

Στο ράφι με τα αμυλούχα

Στην κατηγορία αυτή ανήκουν τρόφιμα με μεγάλη περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες και βιταμίνες του συμπλέγματος Β, που αποτελούν και τη βάση της Μεσογειακής Διατροφής, κάτι που σημαίνει ότι είναι σημαντικό να καταναλώνονται καθημερινά.

Βάλτε, λοιπόν, στο καρότσι σας μια καλή ποικιλία από δημητριακά και προϊόντα τους κατά προτίμηση ολικής άλεσης όπως ζυμαρικά, καστανό ρύζι, όσπρια (π.χ φασόλια, φακές, φάβα), δημητριακά πρωινού ολικής άλεσης, αρτοσκευάσματα ολικής άλεσης και με χαμηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη και αλάτι.

 

Στο ψυγείο με τα γαλακτοκομικά

Η αλήθεια είναι τα ψυγεία των super market είναι πολύ μεγάλα παρέχοντας μεγάλη ποικιλία προϊόντων και από το ίδιο τρόφιμο κάτι το οποίο μπορεί να περιπλέξει την επιλογή των τροφίμων. Τα πράγματα όμως είναι απλά… σκεφτείτε light!

Επιλέξτε γάλα, γιαούρτι αλλά και τυρί χαμηλών λιπαρών γλυτώνοντας εκτός από θερμίδες και λιπαρά τα οποία μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο την καρδιαγγειακή σας υγεία! Πλέον υπάρχει μια μεγάλη διαθεσιμότητα ποικιλίας τυριών με διαφορετική αναλογία σε λιπαρά τα οποία μπορούν να ικανοποιήσουν και τους πιο απαιτητικούς γευσιλάτρεις! Έτσι μπορείτε να επιλέξετε τυρί cottage, ανθότυρο, μυζήθρα, φέτα χαμηλή σε λιπαρά ή/και χαμηλή σε αλάτι (επίσης βασικό στοιχείο των τυριών), μοτσαρέλα αλλά και κίτρινο τυρί με μειωμένα λιπαρά.

brian suman vdbq iiyvGY unsplash

Στο ψυγείο με τα κρεατικά

Προμηθευτείτε τις κατάλληλες ποσότητες κρεατικών για το μαγείρεμα του κύριου γεύματος, όπως μοσχάρι ή χοιρινό – κατά προτίμηση το άπαχο μέρος του ζώου (π.χ νουά, ψαρονέφρι), κοτόπουλο (ιδανικά στήθος χωρίς την πέτσα) και ψάρι για τουλάχιστον 2 γεύματα την εβδομάδα. Θυμηθείτε ότι οι αρχές της Μεσογειακής διατροφής συνιστούν την πρόσληψη κόκκινου κρέατος λίγες φορές το μήνα, που σημαίνει ότι καλό είναι να μην υπερβαίνετε την κατανάλωσή του πάνω από 1 φορά την εβδομάδα.

wesual click m N0Q lwxZ0 unsplash

Στο ψυγείο με τα αλλαντικά

Τα αλλαντικά τις περισσότερες φορές αποτελούν σημαντική πηγή λιπαρών, ιδιαίτερα κορεσμένων, και αλατιού. Για το λόγο αυτό πολλές φορές τα συνδέουμε με το υπερβάλλον βάρος ή την αρτηριακή μας. Παρόλα αυτά πλέον μπορείτε να απολαύσετε τη γεύση τους εφόσον μας προσφέρονται ποικίλες πιο ισορροπημένες λύσεις όπως ζαμπόν γαλοπούλας ή ζαμπόν light, αλλαντικά με ελαιόλαδο και αλλαντικά με λιγότερο αλάτι. Ωστόσο, ακόμα και σε αυτή την περίπτωση καλό είναι να αποφεύγετε την καθημερινή κατανάλωσή τους και να περιορίζετε την πρόσληψή τους σε 2-3 φορές την εβδομάδα.

Στο μανάβικο για φρούτα και λαχανικά

Αν η λαϊκή αγορά δεν αποτελεί σημείο ενδιαφέροντος για εσάς, το μανάβικο του Super Market θα σας λύσει τα χέρια. Η προσπάθεια για την επίτευξη της σύστασης για κατανάλωση 5 μερίδων φρούτων και λαχανικών καθημερινά μπορεί εύκολα να ξεκινήσει από το super market κάνοντας τις σωστές επιλογές. Συνεπώς πάρτε ανά χείρας τη χάρτινη σακούλα και βάλτε τα φρούτα και τα λαχανικά που προτιμάτε, ανάλογα την εποχή του χρόνου (γιατί έτσι θα είναι πιο φρέσκα και πιο οικονομικά) και ανάλογα τις γευστικές σας προτιμήσεις επιλέγοντας τουλάχιστον 2-3 είδη σε κάθε περίπτωση. Το φθινόπωρο θα βρείτε σταφύλια, μήλα, αχλάδια, κολοκυθάκια, ντομάτες, φασολάκια, πιπεριές. Για το χειμώνα, προτιμήστε μήλα, πορτοκάλια, μανταρίνια, αχλάδια, ακτινίδια, ρόδια και κυδώνια, καθώς και λάχανο, καρότα, πράσσα, σπανάκι, χόρτα, μαρούλι, μπρόκολο, κουνουπίδι, μανιτάρια. Προτιμήστε τις φράουλες, τις αγκινάρες και τον φρέσκο αρακά, όσο πλησιάζει η άνοιξη.

jimmy dean Yn0l7uwBrpw unsplash

Εκεί κοντά σίγουρα θα βρείτε και αποξηραμένα φρούτα (δαμάσκηνα, βερύκοκα, σύκα) για τις δύσκολες ώρες και μέρες της εβδομάδας που η πιθανότητα να κουβαλήσετε μαζί σας φρούτα εξαντλείτε! Πάρτε 1-2 σακουλάκια αποξηραμένα φρούτα τα οποία όμως θα είναι χωρίς προσθήκη ζάχαρης. Είναι τέλεια επιλογή, χορταίνουν και σας δίνουν βιταμίνες και ιχνοστοιχεία!

Ό,τι μπαίνει στο σπίτι σας, αυτό θα καταναλώσετε τελικά! Αυτό το moto είναι σημαντικό να έχετε στο μυαλό σας για να δημιουργήσετε γύρω σας συμμάχους για την ισορροπημένη διατροφή. Κι αν ο «κακός σας εαυτός» είναι έτοιμος να σας παρασύρει σε λανθασμένες αγορές, κλείστε τα αυτιά και τα μάτια σας και δεν θα το μετανιώσετε!

Διαβάστε άρθρα της Nutrimed:

Διαφήμιση