Αρχική Υγεία - Διατροφή Είναι το πρωινό μου πλήρες;

Είναι το πρωινό μου πλήρες;

0
πρωινό
Διαφήμιση

Νέα σεζόν, νέοι στόχοι, νέες φιλοδοξίες. Αποφασίσατε να βελτιώσετε τον τρόπο διατροφή σας και διαβάζοντας πληθώρα άρθρων που αναφέρονται -και δικαιολογημένα!- στην αξία του πρωινού γεύματος, κατορθώσατε να το προγραμματίσετε στη δύσκολη καθημερινότητά σας με τον ένα ή τον άλλο τρόπο. Κι
εκεί σας έρχεται το ερώτημα: Είναι όμως το πρωινό που επιλέγω πλήρες; Τα τρόφιμα που προτιμώ και συνηθίζω να καταναλώνω για πρωινό έχουν ισορροπία στα διάφορα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται ο οργανισμός μου;

Πλήρες πρωινό σημαίνει …

Το πρωινό, είναι το πρώτο γεύμα της ημέρας κι αυτό που θα σας τροφοδοτήσει με την απαραίτητη ενέργεια και τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεστε για το υπόλοιπό της. Καθένας από εμάς έχει διαφορετικές γευστικές προτιμήσεις, όμως σε όλες τις περιπτώσεις, είτε είστε λάτρεις του αλμυρού είτε του γλυκού πρωινού. Για παράδειγμα, κάποιες βασικές αρχές για το τι περιλαμβάνει ένα πλήρες και ισορροπημένο γεύμα, θα σας βοηθήσουν σημαντικά ώστε να το συνθέσετε! Ποιες
είναι αυτές;

 Η «σούπερ τριάδα»

Επιλέγοντας τρόφιμα από τουλάχιστον τρεις διαφορετικές
ομάδες τροφίμων, παρασκευάζετε ένα πρωινό γεύμα που χαρακτηρίζεται από ποικιλία και ισορροπία για ένα ιδανικό διατροφικό ξεκίνημα. Για παράδειγμα, μπορείτε να επιλέξετε ένα τρόφιμο από την ομάδα των αμυλούχων τροφίμων επιλέγοντας προϊόντα ολικής άλεσης (ψωμί ή φρυγανιές ολικής άλεσης,
δημητριακά πρωινού ολικής άλεσης με σιτάρι και βρώμη), ένα γαλακτοκομικό (γάλα, γιαούρτι) και φρούτα (ωμά ή αποξηραμένα ή φυσικό χυμό). Επίσης, μπορείτε
να επιλέξετε και μία πηγή πρωτεΐνης (αυγό, τυρί, σολομός) ή λιπαρών (αβοκάντο, ξηροί καρποί).

Φυτικές ίνες

Σύμφωνα με τις συστάσεις μιας ισορροπημένης διατροφής, χρειαζόμαστε καθημερινά 25-35γρ φυτικών ινών οι
οποίες συμβάλλουν, μεταξύ άλλων, στην καλή λειτουργία του εντέρου και ενισχύουν το αίσθημα κορεσμού. Ένας από τους τρόπους για να εξασφαλίσουμε αυτή την ποσότητα φυτικών ινών, είναι επιλέγοντας τρόφιμα ολικής άλεσης στο πρωινό μας γεύμα. Έτσι μπορούμε να επιλέξουμε ψωμί ολικής άλεσης, μούσλι ή
δημητριακά πρωινού ολικής άλεσης με σιτάρι και βρώμη στη θέση του παραδοσιακού λευκού ψωμιού και των απλών δημητριακών καλαμποκιού.

Γνωρίζατε ότι: Τα δημητριακά ολικής άλεσης έχουν υποστεί επεξεργασία με τέτοιο τρόπο ώστε όλα τα μέρη του σπόρου να διατηρούνται ανέπαφα, κι αυτός είναι κι ο λόγος που δικαιολογεί την υψηλότερη περιεκτικότητά τους σε φυτικές ίνες και
μικροθρεπτικά συστατικά (όπως οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β, ο σίδηρος, το ασβέστιο κ.ά.) σε σύγκριση με τα αντίστοιχα επεξεργασμένα (λευκά) δημητριακά.

Φρούτα και λαχανικά

Επιλέγοντας φρούτα και λαχανικά στο πρωινό μας, εξασφαλίζουμε ότι θα πάρουμε μέρος των βιταμινών που χρειαζόμαστε καθημερινά. Προσθέστε λαχανικά στην αραβική σας πίτα ή το σάντουιτς και για ποικιλία και διευκόλυνση κάποιες ημέρες της εβδομάδας ανταλλάξτε τα ωμά φρούτα με αποξηραμένα φρούτα χωρίς ζάχαρη, δίνοντας προσοχή στην ποσότητα κατανάλωσής τους.

Ισορροπημένες προτάσεις

  •  Ψωμί ολικής άλεσης με άλειμμα τυριού χαμηλό σε λιπαρά και μία φέτα σολομού
    • Γάλα ελαφρύ με δημητριακά πρωινού ολικής άλεσης με σιτάρι και βρώμη και ένα φρούτο
    • Φυσικός χυμός πορτοκάλι και αραβική πίτα ολικής άλεσης με ανθότυρο και ντομάτα
    • Γιαούρτι ελαφρύ με μούσλι με αποξηραμένα φρούτα και ανάλατους ξηρούς καρπούς
    • Μπάρα δημητριακών πρωινού ολικής άλεσης με σιτάρι και βρώμη με ένα ποτήρι γάλα ελαφρύ και ένα φρούτο
    • Πολύσπορο ψωμί με άλειμμα αβοκάντο και αυγό βραστό

Τώρα, ξέρετε κι εσείς πώς να δημιουργήσετε και μόνοι σας ένα πλήρες και ισορροπημένο πρωινό γεύμα με βάση τις δικές σας γευστικές προτιμήσεις ώστε να ξεκινήσετε την ημέρα σας δυναμικά κι απολαυστικά!

Δάφνη Μπαλαφούτη

Η Δάφνη Μπαλαφούτη είναι Διαιτολόγος-Διατροφολόγος (Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο Αθηνών) – MSc με ειδίκευση στη Δημόσια Υγεία (Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών) και Επιστημονικός συνεργάτης Nutrimed.

Διαβάστε άρθρα της Nutrimed:

Διαφήμιση