Αρχική Πολιτισμός Δωρεάν ενδιαφέρουσες εκθέσεις για να επισκεφτείς τον Οκτώβρη

Δωρεάν ενδιαφέρουσες εκθέσεις για να επισκεφτείς τον Οκτώβρη

0
δωρεάν εκθέσεις
Διαφήμιση

“Η τέχνη ξεπλένει από την ψυχή τη σκόνη της καθημερινότητας” είχε πει ο Πάμπλο Πικάσο και για όσους συμφωνούν μαζί του μπορούν να απολαύσουν και να παρακολουθήσουν ενδιαφέρουσες εκθέσεις τέχνης που διοργανώνονται ήδη από αυτόν το μήνα. Ωστόσο, δεδομένου ότι οι καιροί είναι δύσκολοι και υπάρχει μια γενικότερη οικονομική δυσχέρεια, παρακάτω προτείνονται μερικές δωρεάν εκθέσεις για να “ξεπλύνεις την ψυχή σου” είτε σου αρέσει να δημιουργείς τέχνη είτε σου αρέσει να την απολαμβάνεις.

Ελένη Σταθοπούλου αναδρομική έκθεση

19/10/2020 – 10/01/2021 | 09.00 – 20.00

Ελένη Σταθοπούλου αναδρομική έκθεση
Εικόνα: artandlife.gr

Η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος, σε συνεργασία με το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, παρουσιάζουν από 18 Οκτωβρίου 2020  έως 5 Ιανουαρίου 2021, την αναδρομική έκθεση της Ελένης Σταθοπούλου.

Η έκθεση που διοργανώνει η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος, σε συνεργασία με το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, αποτελεί την πρώτη αναδρομική παρουσίαση της ζωγράφου, σε μια προσπάθεια να γίνει ευρύτερα γνωστό το έργο της. Θα εκτεθούν περίπου 150 έργα ζωγραφικής από όλο το εύρος της καλλιτεχνικής της δημιουργίας: από τα χρόνια των σπουδών και της Κατοχής, από την περίοδο του Παρισιού (1945-1949), και αργότερα από τα χρόνια της μελέτης του αιγαιακού τοπίου (1950-1960) έως τη στροφή της στην ανεικονική τέχνη. Η έκθεση κλείνει με τις μνημειακές αφηρημένες συνθέσεις που χρονολογούνται στη δεκαετία του 1980, δίνοντας για πρώτη φορά μια συνολική εικόνα της εικαστικής της δημιουργίας.

Η έκθεση συνοδεύεται με κατάλογο/συλλογικό τόμο, που αποτελεί έκδοση της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος.

Επιμέλεια έκθεσης: Σπύρος Μοσχονάς, Διδάκτωρ Ιστορίας της Τέχνης του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Eίσοδος ελεύθερη με ηλεκτρονική προεγγραφή

Υπαίθρια ομαδική έκθεση “Unhappy Monuments” στο Πάρκο Ελευθερίας

10/10/2020 – 20/10/2020 | 11:00 – 19:00

ομαδική έκθεση "Unhappy Monuments"
Εικόνα: artandlife.gr

Ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ) και η ARTWORKS, με δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), συνδιοργανώνουν την υπαίθρια ομαδική έκθεση “Unhappy Monuments” στο Πάρκο Ελευθερίας, από 10 έως 20 Οκτωβρίου. 

14 από τους εικαστικούς καλλιτέχνες που βράβευσε η ARTWORKS στο πλαίσιο του 2ου Προγράμματος Υποστήριξης Καλλιτεχνών Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος παρουσιάζουν έργο τους στην έκθεση “Unhappy Monuments”.

Αντλώντας έμπνευση από το Δυστυχισμένο Ready-made (1919) του εικονοκλάστη Marcel Duchamp, ο επιμελητής της έκθεσης ζήτησε από τους καλλιτέχνες να επεξεργαστούν την έννοια του αντι-μνημείου. Σε αντίθεση με τη μονιμότητα, τη μνημειακότητα και την ευλάβεια που χαρακτηρίζουν τα μνημεία, το αντι-μνημείο είναι εφήμερο, εύθραυστο, δεν διεκδικεί απαραίτητα την προσοχή του θεατή, ενώ συχνά προϋποθέτει και τη συμμετοχή του. Τα έργα που προτείνουν οι καλλιτέχνες συνομιλούν με την αισθητική ταυτότητα και τον χαρακτήρα του πάρκου, το οποίο αποτελεί έναν αγαπημένο χώρο ανάπαυσης και ψυχαγωγίας για πολλούς Αθηναίους. Βασική επιδίωξη της έκθεσης “Unhappy Monuments” είναι η απρόσμενη συνάντηση με ένα κάπως ασυνήθιστο μνημείο και η αίσθηση της τυχαίας ανακάλυψης στη διάρκεια μιας ανέμελης βόλτας.

Ντίνα Κουμπούλη έκθεση “Athens-lockdown 2020”

3/10/2020 – 31/10/2020 | 12:00 – 22:00

έκθεση "Athens-lockdown 2020"

Το ΚΟΤΕS ( Χ Booze ) που βρίσκεται στην Κολοκοτρώνη 57, σε συνεργασία με την Αίθουσα Τεχνης αγκάθι-κartάλος στο πλαίσιο του Athens Photo Festival φιλοξενεί την φωτογράφο Ντίνα Κουμπούλη, η οποία θα μας παρουσιάσει φωτογραφίες που απεικονίζουν τον ψυχισμό των ανθρώπων την περίοδο της καραντίνας στην Αθήνα.

Pernille Koldbech Fich έκθεση φωτογραφίας “Preparing for the beach”

1/10/2020 – 22/11/2020 |  Πέμπτη & Κυριακή:10:00-18:00, Παρασκευή & Σάββατο: 10:00-22:00, Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη: κλειστά 

Pernille Koldbech Fich έκθεση
Εικόνα: artandlife.gr

Η έκθεση “Preparing for the Beach” παρουσιάζεται στο μουσείο Μπενάκη και αποτελεί έναν στοχασμό πάνω στο χρόνο, την ηλικία και τη ματαιοδοξία, ξεθωριασμένες αναμνήσεις της οικογένειας και της νιότης που μπλέκονται με αναφορές από την καθημερινή ζωή τους στην Αθήνα.

Η έκθεση είναι μια κρυφή ματιά στον κόσμο 25 συνταξιούχων γυναικών, όπου η καθεμία είναι μέλος ενός διαφορετικού ΚΑΠΗ ή Λέσχης Φιλίας σε διάσπαρτα σημεία της πόλης. Στις Λέσχες αυτές οι ηλικιωμένοι μπορούν να παρακολουθήσουν μαθήματα γυμναστικής και αυτοάμυνας από κορυφαίους άντρες αθλητές που έχουν πια αποσυρθεί.

Στην έκθεση παρουσιάζονται 67 φωτογραφίες οι οποίες συνοδεύονται από σύντομες φράσεις και ηχογραφήσεις από τις καθημερινές σκηνές στα ΚΑΠΗ. Σε αυτά οι γυναίκες βρίσκονται σε διάλογο με τους εκπαιδευτές και την νεαρή διερμηνέα που συνοδεύει την καλλιτέχνη. Μαζί, στοχάζονται το παρόν και το παρελθόν ακολουθώντας έναν ετήσιο κύκλο.

Sonke ατομική έκθεση “Blaue Reiter”

19/10/2020 – 01/11/2020 |  11.00 – 21.00

Sonke ατομική έκθεση "Blaue Reiter"
Εικόνα: artandlife.gr

Μια νέα ενότητα έργων, όπου πρωτοστατούν τα καρουζέλ, παρουσιάζει ο Sonke στην ατομική του έκθεση, με τίτλο “Blaue Reiter” (“Γαλάζιος Καβαλάρης”) που φιλοξενείται στον χώρο τέχνης G.E. Kapopoulos στο Μοναστηράκι από τις 19 Οκτωβρίου.

Ο σύγχρονος καλλιτέχνης, με την ποπ αρτ αισθητική, στον νέο κύκλο δουλειάς του, καταβυθίζεται στην παιδική του ηλικία, ανασύρει μνήμες από το λούνα-παρκ και στέκεται ιδιαίτερα στα καρουζέλ που στροβιλίζονται αρμονικά, για να μας οδηγήσουν σε κόσμους ονειρικούς. Το μπλε άλογο έρχεται να γίνει το όχημα απόδρασης, ένα δυνατό σύμβολο κίνησης και αναγέννησης που σηματοδοτεί την ελευθερία και την ψυχική ανάτασή μας.

Πηγή: artandlife.gr

Διαφήμιση