Αρχική Διατροφή - Προτάσεις Ανταλλαγή δώρων και αυτοέλεγχος: 5 προβληματικά σημεία για το παιδί και πώς...

Ανταλλαγή δώρων και αυτοέλεγχος: 5 προβληματικά σημεία για το παιδί και πώς να τα διαχειριστείτε

0
Χριστουγεννιάτικα δώρα
Διαφήμιση

Η ανταλλαγή δώρων είναι μια πολύ γλυκιά και όμορφη συνήθεια κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων. Όλοι ανυπομονούν, όλοι περιμένουν για το τί θα λάβουν και περιμένουν να δουν την αντίδραση στις εκφράσεις των γύρων του για τα δώρα που έλαβαν και έδωσαν. Όμορφες στιγμές ηρεμίας που όμως εάν ένα παιδί έχει πολύ χαμηλά επίπεδα υπομονής και είναι πολύ παρορμητικό, μπορούν να δημιουργήσουν εντάσεις.

Ας δούμε λοιπόν τί να προσέξουμε και τί μπορούμε να κάνουμε για να βοηθήσουμε το παιδί αλλά και εμάς

Χριστούγεννα, δώρα

  1. Χαλάει την έκπληξη῾: τη στιγμή που δίνετε το δώρο στην αδερφή σας ο μικρός σας ή η μικρή σας φωνάζουν: ῾Είναι ένα βραχιόλι:῾. Τί να κάνετε από πριν : εξασκηθείτε για το πώς δεχόμαστε και προσφέρουμε δώρα και εξηγούμε ότι η έκπληξη το κάνει πιο διασκεδαστικό. Εάν συμβεί κάτι τέτοιο μπορείτε να πείτε: ῾Την επόμενη φορά ας το κρατήσουμε για λίγο μυστικό! Ξέρεις ότι είναι πολύ διασκεδαστικό, έτσι;῾.
  2. Δυσκολία αναμονής: Το παιδί σας σκίζει όλα τα δώρα προσπαθώντας να βρει το δικό του. Τί να κάνετε από πριν: δώστε μια δουλειά στο μικρό σας για να απασχολείται. Να μοιράζει τα δώρα ή δώστε του ένα μικρό παιχνίδι και πείτε του να παίξει για λίγο μαζί του μέχρι να πάρουν όλοι τα δώρα τους. 
  3. Αρπάζει τα δώρα των άλλων παιδιών: Είναι απολύτως φυσιολογικό να αρέσουν στο παιδί τα δώρα κάποιου άλλου παιδιού. Αυτό δεν σημαίνει βέβαια ότι είναι ΟΚ να αρπάζει. Υπενθυμίστε, λοιπόν, στο παιδί σας ότι δεν αγγίζουμε κάποιο παιχνίδι εάν δεν ρωτήσουμε πρώτα. Μπορείτε να πείτε: Σε παρακαλώ δώστο πίσω, μπορεί να ζητήσεις να παίξεις μαζί του πιο μετά. 
  4. Ενθουσιάζεται υπερβολικά σε επικίνδυνο βαθμό: τα παιδιά με δυσκολία να ελέγξουν τις παρορμήσεις τους μπορεί να εκδηλώνουν πολύ έντονα κάποια συναισθήματα άφιλτρα και αυθόρμητα. Έτσι το παιδί σας μπορεί να λάβει το δώρο του  να ενθουσιαστεί πολύ μαζί του και καθώς χοροπηδά να σκοντάψει και να χτυπήσει ή να σπάσει το δωράκι του. Τι μπορείτε να κάνετε: μπορείτε με ευγενικό τρόπο να πείτε: ῾Χαίρομαι τόσο πολύ που σου άρεσε αυτό το παιχνίδι. Σε παρακαλώ άστο στο τραπέζι για λίγο και βοήθησε τη γιαγιά να ανοίξει το δώρο της. 
  5. Δείχνει μια σχετική αχαριστία: μέσα σε όλη την όμορφη ατμόσφαιρα και γαλήνη, ο μικρός ή η μικρή σας μπορεί να πουν: ¨Εμένα δεν μου αρέσει῾ἠ ῾Μα…σκούτερ είχα ζητήσει῾. Εξηγήστε στο παιδί πως είναι τυχερό που έχει οικογένεια και του προσφέρει δώρα. Τί μπορείτε να πείτε: Βλέπω ότι απογοητεύτητες με το δωράκι σου. Έλα να ξαναδούμε μαι όλα ασα δώρα σου, να δούμε τί άλλο αγόρασες;

***

Χρύσα ΠαπακυργιάκηΧρύσα Παπακυργιάκη είναι Ειδική Παιδαγωγός, Ψυχολόγος/Ψυχοθεραπεύτρια εφήβων & ενηλίκων.

Email: chrysapapakirgiaki@yahoo.gr

Blog:

Άρθρα της Χρύσα Παπακυργιάκη:

Διαφήμιση