Αρχική Επιλεγμένα Πεντανόστιμη λαδένια Κιμώλου από τον σεφ Τάσο Αντωνίου

Πεντανόστιμη λαδένια Κιμώλου από τον σεφ Τάσο Αντωνίου

0
ΛΑΔΕΝΙΑ ΚΙΜΩΛΟΥ ΣΥΝΤΑΓΗ
Διαφήμιση

Τι και αν ήρθε Σεπτέμβρης, η λαδένια Κιμώλου είναι ένα νοστιμότατο πιάτο που σε ταξιδεύει πίσω στο όμορφο καλοκαίρι και δημιουργεί αναλαφρες νότες και τις πρώτες μέρες του φθινοπώρου.

Η λαδένια Κιμώλου είναι μια παραδοσιακή πίτα του κυκλαδίτικου νησιού η οποία έχει την τιμητική της το καλοκαίρι, όταν οι ντομάτες βρίσκονται στο απόγειό τους. Προτίμησε παρθένο ελαιόλαδο καλής ποιότητας, διότι όπως προδίδει και το όνομά της, η λαδένια το ζητάει, και μάλιστα σε γενναιόδωρες ποσότητες.

Ο συνδυασμός ψημένου κρεμμυδιού και ντομάτας δίνει μια γλυκιά και μεσογειακή γεύση στην λαδένια Κιμώλου που θα σε κάνει να τη ζητάς ξανά και ξανά! Όσο για τη ζύμη, η πιο εύκολη και επιτυχημένη εκδοχή της θέλει σκληρό αλεύρι για να δώσει ένα αφράτο και πλούσιο, ελαστικό ζυμάρι που θα ψηθεί υπέροχα μαζί με τα λαχανικά.

Δοκίμασε τη συνταγή του Τάσου Αντωνίου για λαδένια Κιμώλου και θα ξετρελαθείς!

Προετοιμασία: 10 λεπτά
Εκτέλεση: 40 λεπτά
Aναμονή: 40 λεπτά
Συνολικός χρόνος: 1 ώρα 30 λεπτά
Θερμίδες: 280θερμίδες

Υλικά

  • 350 g. χλιαρό νερό στους 40οC
  • 8 g. μαγιά ξερή
  • 1 πρέζα ζάχαρη
  • 500 g. αλεύρι σκληρό
  • 70 g. ελαιόλαδο
  • 1 πρέζα θαλασσινό αλάτι
  • λίγη ρίγανη αποξηραμένη
  • 1 ντομάτα
  • 1/2 κρεμμύδι κομμένο σε φέτες
Εκτέλεση
  • Ξεκινάμε με κρυσταλλική ζάχαρη την οποία θα ρίξουμε σε ένα δοχείο με νερό.
  • Αναμειγνύουμε το χλιαρό νερό με τη ζάχαρη και τη μαγιά. Ανακατεύουμε μέχρι να έχουμε ένα ομοιόμορφο διάλυμα.
  • Σε μπολ αναμειγνύουμε αλεύρι σκληρό με το σύρμα για να διαλυθούν τυχόν κόμποι. Προσθέτουμε το θαλασσινό αλάτι στο μείγμα και το διάλυμα με τη μαγιά. Αναμειγνύουμε τα υλικά με μια ξύλινη κουτάλα μέχρι να αρχίσουν να δένουν.
  • Στη συνέχεια ζυμώνουμε καλά μέχρι να έχουμε μια ομοόμορφη μαλακή και εύπλαστη ζύμη. Σχηματίζουμε μια μπάλα ζύμης και την αφήνουμε σε μπολ σκεπασμένο με πετσέτα να ξεκουραστεί για 40 λεπτά, κοντά σε ζεστό σημείο. Μέχρι να φουσκώσει και διπλασιαστεί σε όγκο!
  • Κατόπιν λαδώνουμε πολύ καλά ένα ταψί με διάμετρο 25 εκατοστών. Με απαλές κινήσεις σηκώνουμε τη ζύμη από το μπολ και τη μεταφέρουμε στο λαδωμένο ταψί. Στρώνουμε τη ζύμη προσεκτικά στο ταψί ώστε να απλωθεί σε όλη την επιφάνειά του.
  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190οC.
  • Για την επικάλυψη: Σε μπολ αναμειγνύουμε τις ντομάτες με το κρεμμύδι, λίγο ελαιόλαδο, αλατοπίπερο και ρίγανη. Απλώνουμε λίγα λίγα τα υλικά της γέμισης πάνω στο ζυμάρι. Προσοχή να ισομοιράσουμε τα λαχανικά σε όλη την επιφάνεια της λαδένιας.
  • Ψήνουμε για 35-40 λεπτά, μέχρι η λαδένια να ροδίσει καλά και να αφρατέψει.
  • Σερβίρουμε σε κομμάτια όσο η λαδένια είναι χλιαρή ή ακόμη και κρύα.

Δείτε κι άλλες συνταγές από τον Σεφ Τάσο Αντωνίου:

Διαφήμιση