Αρχική Υγεία - Διατροφή 5 πρακτικά tips για τη δίαιτα των διακοπών

5 πρακτικά tips για τη δίαιτα των διακοπών

0
ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΠΡΩΙΝΟ
Εικόνα: UNSPLASH/Jannis Brandt
Διαφήμιση

Της Βασιλικής Πυρογιάννη, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, MSc  με ειδίκευση στην «Διατροφή και Άσκηση» (Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο Αθηνών)*

Επιτέλους φτάνει ο μήνας των διακοπών για τους περισσότερους Έλληνες! Λίγες μέρες έμειναν για να ετοιμάσουμε βαλίτσα και να φύγουμε για διακοπές, για ξεκούραση, για θάλασσα και … καλό φαγητό.

Και εδώ αρχίζουν τα δύσκολα για όσους κάνουν δίαιτα ή για αυτούς που δεν θέλουν να χαλάσουν ότι έχτιζαν τους προηγούμενους μήνες.

Αλλά τα πράγματα μπορεί να είναι πιο απλά από ότι φαντάζεστε, αρκεί να ακολουθήσετε πέντε βασικές συμπεριφορές:

1. «Διπλό» πρωινό

Ξεκινήστε την ημέρα σας με ένα καλό και πλήρες πρωινό που θα σας κρατήσει χορτάτους για πολλές ώρες, ώστε να μπορείτε με ελαφριά σνακ (π.χ. φρούτα, ξηρούς καρπούς, γιαούρτι, ένα τοστ) να κρατηθείτε μέχρι το κύριο γεύμα. Τι μπορεί να περιλαμβάνει αυτό το “διπλό” πρωινό; Ένα τοστ μαζί με μία μικρή ομελέτα και μία φρουτοσαλάτα ή ένα μπολ δημητριακά με γάλα μαζί με ένα σάντουιτς με τυρί και ντομάτα και 1 ποτήρι φυσικό χυμό ή εναλλακτικά 1 γιαούρτι με δημητριακά, ξηρούς καρπούς, ένα φρούτο και μέλι μαζί με βραστά αυγά και ψωμί ολικής άλεσης.

2. Ένα κύριο γεύμα την ημέρα

Ένα τέτοιο πρωινό θα σας κρατήσει τουλάχιστον μέχρι το μεσημέρι, οπότε και μπορείτε να καταναλώσετε ένα ελαφρύ σνακ μέχρι να έρθει η ώρα του φαγητού. Μετά την παραλία, αργά το απογευματάκι είναι η καλύτερη ώρα για το κυρίως γεύμα σας, έτσι ώστε να γλιτώσετε και ένα δεύτερο μεγάλο γεύμα μέσα στην ημέρα. Περιορίστε τα τηγανιτά και τα βαριά φαγητά, και μην ξεχνάτε τις σαλάτες στην παραγγελία σας!

3. Περιορίστε τις θερμίδες της ενυδάτωσης

Μην ξεχνάτε ότι το καλοκαίρι έχουμε αυξημένες ανάγκες σε υγρά, ιδίως όταν περνάμε τη μισή μας μέρα στην παραλία. Αλλά οι πολύπλοκοι καφέδες με έξτρα αφρόγαλα και σιρόπια, τύπου freddoccino ή ακόμα και ένας μεγάλος freddo cappuccino, τα smoothies και τα κοκτέιλ, μπορούν να σας φορτώσουν με πολλές έξτρα θερμίδες (πολλές φορές αντίστοιχες με μία πάστα). Επιλέξτε κάποιο κρύο τσάι χωρίς θερμίδες, ένα light/zero αναψυκτικό, μία σόδα, ένα φυσικό χυμό, ένα απλό καφέ (όπως freddo espresso ή ένα φραπέ σκέτο/ μέτριο με λίγο γάλα) και φυσικά νερό για την ενυδάτωσή σας στην παραλία.

4. Μπείτε σε κίνηση

Μπορεί να ξέρετε ότι θα φάτε λίγο παραπάνω στις διακοπές σας αλλά υπάρχει και η άλλη πλευρά που μπορεί να το ισορροπήσει. Σηκωθείτε από την ξαπλώστρα, κολυμπήστε (όχι στο ίδιο σημείο) για τουλάχιστον μία ώρα συνολικά, παίξτε ρακέτες ή beach volley ή ανακαλύψτε νέα θαλάσσια σπορ.

5. Θέστε ρεαλιστικούς στόχους

Τελευταίο και βασικό tip είναι να θέσετε πριν ακόμα φύγετε για τις διακοπές σας ρεαλιστικούς στόχους που θα σας επιτρέψουν να περάσετε όμορφα στις διακοπές σας χωρίς πίεση και στερήσεις. Είναι πολύ περιοριστικό το να θέλει κάποιος να χάσει βάρος την εβδομάδα των διακοπών του και να ακολουθεί μια δίαιτα «απαγορεύοντας» στον εαυτό του κάποιες απολαύσεις. Ο καλύτερος στόχος για την περίοδο των διακοπών είναι απλά να διατηρήσετε το βάρος σας σταθερό, να απολαύσετε το φαγητό και το ποτό, αλλά να μην το παρακάνετε και χαθεί το μέτρο.

Διακοπές σημαίνει διασκέδαση, χαλάρωση από την καθημερινότητα, απόλαυση της κάθε στιγμής! Και το φαγητό είναι σίγουρα μια στιγμή απόλαυσης. Δεν χρειάζετε να το στερηθείτε στις διακοπές σας για να μην πάρετε βάρος. Αρκεί να μην το παρακάνετε και να αυξήσετε παράλληλα τη σωματική σας δραστηριότητά, και η ζυγαριά θα σας ανταμείψει στην επιστροφή σας.

ΠΥΡΟΓΙΑΝΝΗ
Βασιλική Πυρογιάννη

*H Βασιλική Πυρογιάννη είναι Διαιτολόγος – Διατροφολόγος MSc  με ειδίκευση στην «Διατροφή και Άσκηση» του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου Αθηνών και είναι επιστημονικός συνεργάτης Nutrimed.

 

Διαβάστε άρθρα της Nutrimed:

Διαφήμιση
Διαφήμιση