Αρχική Διατροφή - Προτάσεις Έλεγχος του βάρους: Μύθοι που… «μπερδεύουν»

Έλεγχος του βάρους: Μύθοι που… «μπερδεύουν»

0
diet
Eικόνα: UNSPLASH/i yunmai
Διαφήμιση

Των Φωτεινής Κοκκίνου, Χρυσούλας Τσικνή*

Ψάχνετε… ξαναψάχνετε… πειραματίζεστε με διάφορα τρόφιμα… «κόβετε» άλλα τρόφιμα που θα «καταστρέψουν» το βάρος σας… και το αποτέλεσμα είναι πάντα ίδιο: Η ζυγαριά δε λέει να κατέβει. Ποιοι είναι, λοιπόν, οι κυριότεροι μύθοι που κάνουν τον έλεγχο του βάρους… ταλαιπωρία;

Αφού δεν τρώω λιπαρά, γιατί δε χάνω βάρος;

Προσπαθώντας να περιορίσετε τις θερμίδες που καταναλώνετε, σκεφτήκατε να μειώσετε τα λιπαρά που προσλαμβάνετε. Δεν βάζετε, δηλαδή, βούτυρο στο πρωινό ψωμί ή στις φρυγανιές. Τα γαλακτοκομικά που επιλέγετε είναι πάντα χαμηλά σε λιπαρά και στο μαγείρεμα χρησιμοποιείτε μόνο… ελαιόλαδο. Μήπως, όμως, κάτι σας ξεφεύγει; Τα λιπαρά χωρίζονται σε 2 μεγάλες κατηγορίες, τα «καλά» και τα «κακά» λιπαρά.

Κορεσμένα και ακόρεστα λιπαρά

Στα «κακά» λιπαρά, που είναι τα κορεσμένα, ανήκουν τρόφιμα ζωικής προέλευσης. Όπως είναι το ζωικό βούτυρο, τα πλήρη γαλακτοκομικά, τα λιπαρά κρέατα. Και πολλά έτοιμα φαγητά, κέικ, γλυκά και αρτοσκευάσματα. Αντίθετα, τα «καλά», δηλαδή τα ακόρεστα λιπαρά, συναντώνται κυρίως σε τρόφιμα φυτικής προέλευσης. Όπως το ελαιόλαδο, οι φυτικές μαλακές μαργαρίνες, οι ξηροί καρποί αλλά και στα ψάρια. Είναι αλήθεια ότι τα λιπαρά δίνουν αρκετές θερμίδες. Συγκεκριμένα πάνω από τις διπλάσιες που δίνουν οι πρωτεΐνες και οι υδατάνθρακες στην ίδια ποσότητα. Αυτό, όμως, ισχύει εξίσου και για τις 2 κατηγορίες λιπαρών.

Όχι με το μάτι, αλλά με σύνεση

Σκεφτείτε! Μία κουταλιά σούπας ελαιόλαδο περιέχει 135 θερμίδες, τις οποίες συχνά προσλαμβάνετε χωρίς να το αντιλαμβάνεστε. Επομένως, ακόμα και το ελαιόλαδο που προσθέτετε στα φαγητά ή τις σαλάτες, θα μπορούσε να είναι η αιτία που δεν αδυνατίζετε. Εάν, δηλαδή, βάζετε ελαιόλαδο «με το μάτι» και όχι με σύνεση.

Θερμίδες… που δεν συνηθίζετε να μετράτε

Αν ξυπνάτε με ένα frappuccino grande, στη συνέχεια το μεσημέρι πίνετε και 2 ποτηράκια κρασί με το φαγητό σας. Και το βράδυ μπορεί να «χτυπήσετε» και ένα ουισκάκι στη βραδινή σας έξοδο… Να θυμάστε ότι οι θερμίδες που μπορεί να προσλάβετε αμέσως – αμέσως μπορεί να φθάσουν και τις… 1.000! Τι μπορείτε να κάνετε λοιπόν;

Δεν είναι όλα τα ίδια

Καλό είναι να θυμάστε ότι δεν είναι όλα τα υγρά και τα ροφήματα ίδια θερμιδικά. Η ποσότητα των θερμίδων που μας παρέχουν εξαρτάται τόσο από την ποσότητα που τα καταναλώνουμε. Και από πώς επιλέγουμε να τα καταναλώσουμε. Ο καφές σας, για παράδειγμα, στην σκέτη εκδοχή του έχει μηδαμινές θερμίδες. Όταν όμως προσθέτουμε πολλά και διαφορετικά υλικά όπως σαντιγί, κρέμα, ζάχαρη και παγωτό οι θερμίδες του αυξάνονται. Ομοίως, 1 ποτήρι ημιαποβουτυρωμένου γάλακτος 250ml αποδίδει 120 περίπου θερμίδες. Ένα ποτήρι 200ml συσκευασμένου 100% φυσικού χυμού πορτοκάλι προσφέρει μόλις 80-90 θερμίδες. Εάν τον παρασκευάσουμε μόνοι μας χωρίς να μετρήσουμε την ποσότητα των φρούτων που προσθέτουμε τότε η ποσότητα των θερμίδων αυξάνονται.

Πρωτίστως ισορροπία

Θυμηθείτε ότι όλα είναι θέμα ισορροπίας και όχι απλά θερμίδων. Η κατανάλωση υγρών και ροφημάτων, όπως το γάλα χαμηλών λιπαρών και οι 100% φυσικοί χυμοί φρούτων μάς προσφέρουν και πολλά άλλα διατροφικά οφέλη. Όπως η ενυδάτωση αλλά και μια ποικιλία θρεπτικών συστατικών. Στη συγκεκριμένη περίπτωση το ασβέστιο και η βιταμίνη C, αντίστοιχα. Αρκεί, λοιπόν, να επιλέγουμε και να καταναλώνουμε ροφήματα με μέτρο. Με συνειδητές επιλογές, εφόσον έχουμε διαβάσει στην ετικέτα κάθε ροφήματος τη διατροφική αξία του.

Αποτοξίνωση: «Κόψε» τις ψευδαισθήσεις

Σίγουρα έχετε ακούσει και πιστεύετε ότι ορισμένα τρόφιμα, όπως το γκρέιπφρουτ, το σέλινο ή η σούπα λάχανο, βοηθούν να κάψετε λίπος. Να αποτοξινωθείτε και έτσι… να χάσετε βάρος. Στην πραγματικότητα, αυτή η λογική είναι πολύ καλή για να είναι αληθινή. Στην πράξη, δεν υπάρχουν τρόφιμα που μπορούν να «κάψουν» λίπος. Το σώμα δεν μπορεί έτσι απλά να «καθαρίσει» από τις διατροφικές ατασθαλίες χρόνων. Γι’ αυτό όσο πιο γρήγορα βγείτε από τις ψευδαισθήσεις τόσο περισσότερο θα προστατέψετε τον οργανισμό σας. Από τους κινδύνους για την υγεία που κρύβουν οι μονοφαγικές και αποτοξινωτικές δίαιτες.

Λύση οι μειωμένες θερμίδες και η άσκηση

Για πόσο καιρό πιστεύετε ότι θα μπορούσατε να ακολουθείτε μια διατροφή με γκρέιπφρουτ και σούπα λάχανο; Ο καλύτερος τρόπος για να χάσετε βάρος είναι να μειώσετε τον αριθμό των θερμίδων που λαμβάνετε και παράλληλα να είστε σωματικά περισσότερο δραστήριοι. Μην ψάχνετε λοιπόν ματζούνια και άλλα «μαγικά» για να χάσετε βάρος. Το μόνο που θα καταφέρετε είναι να κουράζεστε ψυχολογικά και χωρίς αποτέλεσμα.

Fotini Kokkinou

*Η Φωτεινή Κοκκίνου είναι διαιτολόγος–διατροφολόγος (Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο Αθηνών), επιστημονική συνεργάτις Nutrimed

 

 

ΧΡΥΣΟΥΛΑ ΤΣΙΚΝΗΧρυσούλα Τσικνή είναι κλινική διαιτολόγος-διατροφολόγος -MSc (Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο Αθηνών) επιστημονική συνεργάτις Nutrimed

 

Διαβάστε άρθρα της Nutrimed

 

Διαφήμιση