Αρχική Αφιερώματα Μη απαγόρευση πλαστικών μίας χρήσης: Παραβίαση υπόσχεσης Brexit

Μη απαγόρευση πλαστικών μίας χρήσης: Παραβίαση υπόσχεσης Brexit

0
πλαστικά μιας χρήσης
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Η κυβέρνηση απέτυχε να τηρήσει την υπόσχεσή της να διασφαλίσει ότι τα περιβαλλοντικά πρότυπα του Ηνωμένου Βασιλείου δεν θα πέσουν μετά την αποχώρησή της από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Τα κράτη μέλη της ΕΕ νομοθετούν επί του παρόντος για την απαγόρευση των περισσότερων πλαστικών μίας χρήσης , συμπεριλαμβανομένων των μαχαιροπήρουνων, των πιάτων και των δοχείων τροφίμων πολυστυρολίου.

Οι συμφωνίες που δεν τηρήθηκαν

Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι δηλώνει τακτικά ότι η χώρα θα υποστηρίζει υψηλά περιβαλλοντικά πρότυπα μετά το Brexit , οι υπουργοί του Ηνωμένου Βασιλείου δεν έχουν ακόμη νομοθετήσει για την απαγόρευση αυτών των ρυπογόνων πλαστικών.

Πάνω από 20 περιβαλλοντικές ομάδες, συμπεριλαμβανομένων των Greenpeace, Friends of the Earth, City to Sea και Keep Britain Tidy πρόκειται να αμφισβητήσουν την κυβέρνηση για τις δεσμεύσεις της, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων της PA.

Σε επιστολή της την Τρίτη προς την υπουργό Περιβάλλοντος Ρεμπέκα Πάου, προειδοποίησαν ότι η μη τήρηση των κανονισμών της ΕΕ κατά των πλαστικών θα αποτελέσει «τρομερή παραίτηση από υποσχέσεις να οδηγήσει σε περιβαλλοντικά ζητήματα μετά το Brexit».

Τα πλαστικά καλαμάκια μίας χρήσης, οι αναδευτήρες και τα βαμβακερά μπουμπούκια έχουν θεσπιστεί, αλλά τα πλαστικά μαχαιροπήρουνα, οι πλάκες, τα μπαστούνια που συνδέονται με τα μπαλόνια καθώς και τα πλαστικά δοχεία τροφίμων και οι συσκευασίες που είναι δύσκολο να σπάσουν εξακολουθούν να επιτρέπονται στην Αγγλία.

Η επιτολή των οργανώσεων

Η επιστολή κατηγορεί την κυβέρνηση σε συγκεκριμένα ζητήματα. «Όχι μόνο δεν έχει το προβάδισμα στην αντιμετώπιση των πλαστικών, αλλά παραμένει πίσω από τους ευρωπαίους γείτονές μας και τα αποκεντρωμένα έθνη εντός του Ηνωμένου Βασιλείου» εάν δεν απαγορεύει τα ρυπογόνα αντικείμενα που αναφέρονται στο άρθρο 5 της οδηγίας της ΕΕ για μία χρήση , που τέθηκε σε ισχύ στις 3 Ιουλίου.

Η πανδημία του κορονοϊού οδήγησε σε νέους φόβους για την αύξηση των πλαστικών μίας χρήσης που καταλήγουν στις παραλίες και τις πλωτές οδούς της Βρετανίας, μετά την απότομη αύξηση της ζήτησης για μίας χρήσης καλύμματα προσώπου και άλλου εξοπλισμού ατομικής προστασίας (PPE).

Ο Steve Hynd, διευθυντής πολιτικής στη μη κερδοσκοπική ομάδα εκστρατειών ρύπανσης City to Sea είπε: «Είναι ειλικρινά ενοχλητικό που ενώ άλλες κυβερνήσεις προωθούν τη δική μας, εξακολουθεί να υστερεί.

«Εάν η κυβέρνηση δεν εκπληρώσει αυτά τα ελάχιστα πρότυπα, θα ήταν τρομερή παραίτηση από τις υποσχέσεις τους να οδηγήσουν σε περιβαλλοντικά ζητήματα μετά το Brexit».

Η Nina Schrank, ανώτερο στέλεχος στην εκστρατεία της Greenpeace, δήλωσε: «Η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι είναι ηγέτης στην αντιμετώπιση της πλαστικής ρύπανσης, ωστόσο υστερεί στα πιο βασικά μέτρα.

“Πρέπει να ταιριάζουν με τη νομοθεσία της ΕΕ για την απαγόρευση τουλάχιστον των πιο επιβλαβών πλαστικών μίας χρήσης.”

Εκπρόσωπος του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Τροφίμων και Αγροτικών Υποθέσεων δήλωσε: «Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι παγκόσμιος ηγέτης στην αντιμετώπιση της πλαστικής ρύπανσης».

«Το νομοσχέδιο θα διευκολύνει επίσης τους υπουργούς να επιβάλλουν χρεώσεις σε πλαστικά είδη μίας χρήσης που απειλούν τα οικοσυστήματά μας και επί του παρόντος διερευνούμε επιλογές για ποια αντικείμενα θα στοχεύσουμε στη συνέχεια».

Με πληροφορίες του Independent 

Διαφήμιση