Αρχική COVID-19 ΕΚΠΑ: Μεγάλη αύξηση φαρμάκων στο πρώτο κύμα της πανδημίας

ΕΚΠΑ: Μεγάλη αύξηση φαρμάκων στο πρώτο κύμα της πανδημίας

0
PILLS
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Μεγάλη αύξηση φαρμάκων, έως και 387%, σημειώθηκε στην Ελλάδα κατά το πρώτο κύμα της πανδημίας. Τα μοτίβα κατανάλωσης φαρμακευτικών ουσιών παρουσιάζει έρευνα του ΕΚΠΑ μέσα από την ανάλυση λυμάτων.

Διεπιστημονική ομάδα

Με αφορμή την εν εξελίξει πανδημία που οφείλεται στον SARS-CoV-2,διεπιστημονική ομάδα του ΕΚΠΑ, υπό την καθοδήγηση του καθηγητή Αναλυτικής Χημείας Νικόλαου Θωμαΐδη, προέβη στη μελέτη. Το άρθρο έχει τίτλο «Patterns of pharmaceuticals use during the first wave of COVID-19 pandemic in Athens, Greece as revealed by wastewater-based epidemiology». Συντάκτες του είναι οι Αικατερίνη Γαλάνη, Νικηφόρος Αλυγιζάκης, Reza Aalizadeh, Ευστάθιος Καστρίτης, Θάνος Δημόπουλος (πρύτανης) και Νικόλαος Θωμαΐδης. Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο διεθνούς φήμης και μεγάλης απήχησης περιοδικό Science of The Total Environment(Συντελεστής Απήχησης – Impact Factor 7.96). Παρέχει εξαιρετικά σημαντικές
επιδημιολογικές πληροφορίες σε μια περίοδο που δεν υπήρχαν εμβόλια και αποτελεσματική θεραπεία κατά της νόσου. 

Πώς καταναλώθηκαν αντιβιοτικά, αντιικά, μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη…

Αφορμή αποτέλεσε η ετήσια παρακολούθηση της κατανάλωσης πληθώρας ουσιών σε αστικά λύματα από το Κέντρο Επεξεργασίας Λυμάτων (ΚΕΛ) της Ψυττάλειας. Πραγματοποιείται από το Εργαστήριο Αναλυτικής Χημείας του ΕΚΠΑ εδώ και πάνω από 10 χρόνια. Την παρούσα περίοδο υγειονομικής κρίσης είναι έκδηλη η ανάγκη παρακολούθησης του αντίκτυπου της πανδημίας. Τόσο στη σωματική αλλά και την ψυχική υγεία του πληθυσμού. Η έρευνα αναφέρει πως η χρήση αντιικών φαρμάκων κατά το πρώτο lockdown αυξήθηκε κατά 170%. Η υδροξυχλωροκίνη εκτοξεύθηκε σε πρωτοφανή επίπεδα σημειώνοντας 387% αύξηση. Οι προσπάθειες των γιατρών να βρουν αποτελεσματική θεραπεία αύξησε και τη χρήση αντιβιοτικών ουσιών (57%). Καθώς και στην ταυτοποίηση αντιικών και αντιβιοτικών ουσιών το 2020 που δεν ανιχνεύονταν στα λύματα μέχρι το 2019. Αξιοσημείωτη είναι επίσης η αύξηση στη χρήση της παρακεταμόλης κατά 198%.

 

Οι τελευταίες εξελίξεις:

Διαφήμιση