Αρχική COVID-19 Η μακρά Covid και τα εγκεφαλικά …κουσούρια που αφήνει πίσω της

Η μακρά Covid και τα εγκεφαλικά …κουσούρια που αφήνει πίσω της

Όσο και να συνηθίσαμε την ύπαρξη και κυρίως την συνύπαρξη με τον κορωνοϊό, θεωρώντας ότι είναι μία επιπλέον ίωση που μπορεί να πετύχουμε στο …διάβα μας, o covid έχει άλλα σχέδια για εμάς! 

0
covid19 virus 0 sixteen nine 0 one one
Η παραλλαγή του Covid XBB.1.16 Πηγή φωτό:https://www.indiatoday.in/
Διαφήμιση
Ακόμη και μετά τη θεραπεία από τη νόσο, ο κορωνοϊός-σε ορισμένες περιπτώσεις- αφήνει ανεξίτηλα τα σημάδια του, όπως είναι η μακρά Covid που εξακολουθεί να υφίσταται σε ασθενείς που το πέρασαν βαριά, με αποτέλεσμα να έχουν ενδείξεις μακροχρόνιας εγκεφαλικής βλάβης ακόμη και έναν χρόνο μετά τη μόλυνση.
Μάλιστα, ένα από τα πιο συχνά, επίμονα συμπτώματα που βιώνουν οι ασθενείς με μακρά Covid, αποτελεί η εγκεφαλική ομίχλη, που επηρεάζει έως και το 46% των ασθενών οι οποίοι αντιμετωπίζουν και άλλα γνωστικά προβλήματα, όπως απώλεια μνήμης και δυσκολία συγκέντρωσης.
Τώρα, μια νέα μελέτη διαπίστωσε ότι αυτά τα συμπτώματα μπορεί να είναι το αποτέλεσμα μιας εγκεφαλικής βλάβης που προκαλείται από τον ιό και μπορεί να προκαλέσει γνωστικά και ψυχικά προβλήματα που επιμένουν για χρόνια.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι 351 ασθενείς που νοσηλεύτηκαν με σοβαρή λοίμωξη Covid-19 είχαν ενδείξεις μακροχρόνιας εγκεφαλικής βλάβης ένα χρόνο μετά τη μόλυνση. Τα ευρήματα βασίστηκαν σε μια σειρά από γνωστικά τεστ, αυτοαναφερόμενα συμπτώματα, εγκεφαλικές σαρώσεις και βιοδείκτες. Συγκεκριμένα, οι ερευνητές διαπίστωσαν αυξημένα επίπεδα τεσσάρων βιοδεικτών εγκεφαλικής βλάβης σε όσους είχαν μολυνθεί με τον κορονοϊό. Επιπλέον, δύο από τους βιοδείκτες παρέμειναν στη φάση της ανάρρωσης και τα επίπεδά τους ήταν ακόμη υψηλότερα στα άτομα που παρουσίασαν νευρολογικές επιπλοκές όταν νόσησαν με τον ιό.

«Αυτό υποδηλώνει την πιθανότητα συνεχιζόμενης φλεγμονής και τραυματισμού στο εσωτερικό του ίδιου του εγκεφάλου, η οποία μπορεί να μην ανιχνεύεται από τις εξετάσεις αίματος για φλεγμονή» πρόσθεσε.

Αυτές οι επιπλοκές στον εγκέφαλο που σχετίζονται με τον COVID-19 κυμαίνονται από ήπιες (πονοκέφαλοι) έως δυνητικά απειλητικές για τη ζωή (επιληπτικές κρίσεις, εγκεφαλικό επεισόδιο και εγκεφαλίτιδα). Όπως έχει δείξει προηγούμενη έρευνα, οι συνέπειες μπορεί να είναι μακροχρόνιες.

εγκεφαλος

Σύμφωνα με δημοσίευμά στο Science Alert,  ο Μίακλ και η ομάδα του πιστεύουν ότι οι μη φυσιολογικές αντιδράσεις του ανοσοποιητικού συστήματος θα μπορούσαν να προκαλέσουν τα σημάδια τραυματισμού. Αν μπορέσουμε να μάθουμε περισσότερα για αυτές τις αντιδράσεις και για το πώς προκαλούνται, θα μπορούσαν να αναπτυχθούν νέες θεραπείες.

Είναι πλέον σαφές ότι ο COVID-19 παίζει κάποιο ρόλο στο νευρικό σύστημα και σε ορισμένες περιπτώσεις η επίδραση αυτή μπορεί να συνεχιστεί για παρατεταμένο χρονικό διάστημα. Αυτή η νέα μελέτη δείχνει ότι οι επιπτώσεις μπορεί να είναι παρόμοιες με τις εγκεφαλικές κακώσεις.

«Τα κλινικά χαρακτηριστικά των συμμετεχόντων και η αύξηση των δεικτών εγκεφαλικής βλάβης παρέχουν ενδείξεις τόσο για οξεία όσο και για συνεχιζόμενη νευρολογική βλάβη», έγραψαν οι ερευνητές στη μελέτη τους που δημοσιεύθηκε στο «Nature Communications».

Οι ερευνητές εξετάζουν τώρα το πώς η βλάβη και η φλεγμονή που προκαλείται από τον COVID-19 μπορεί να οδηγήσει σε γνωστικά προβλήματα και θέματα ψυχικής υγείας.

 

Διαφήμιση