Αρχική Special Topics Ταϊβάν: Τί κρύβει το μυστήριο χειροποίητο αντικείμενο σε σχήμα φιδιού 4.000 ετών-Και...

Ταϊβάν: Τί κρύβει το μυστήριο χειροποίητο αντικείμενο σε σχήμα φιδιού 4.000 ετών-Και οι Μάγια το χρησιμοποιούσαν

Ένα χειροποίητο αντικείμενο σε σχήμα φιδιού που φτιάχτηκε  πριν από περίπου 4.000 χρόνια ανακάλυψαν οι αρχαιολόγοι στην Ταϊβάν, εκτιμώντας ότι το παράξενο αυτό “εργαλείο” μπορεί να το χρησιμοποιούσαν οι τότε κάτοικοι της περιοχής για αρχαίες τελετουργίες.

0
αντικειμενο σε σχήμα φιδιού
Διαφήμιση

Το χειροποίητο αυτό αντικείμενο ανακαλύφθηκε σε μια τοποθεσία με αμμόλοφους στη βορειοδυτική ακτή του νησιού, που βρίσκεται στην περιοχή Guanyin District στη δυτική πόλη Taoyua από μία ομάδα ερευνητών από το Εθνικό Πανεπιστήμιο Tsing Hua στην Ταϊβάν.

Μάλιστα, στην παράκτια περιοχή έχει εντοπιστεί σειρά αρχαιολογικών ευρημάτων που χρονολογούνται από την προϊστορική εποχή της Ταϊβάν. Σε αυτά περιλαμβάνεται μια πρόσφατα ανακαλυφθείσα, μεγάλης κλίμακας περιοχή επεξεργασίας λίθινων εργαλείων, δήλωσε στο Newsweek ο Hung-Lin Chiu, αναπληρωτής καθηγητής του Ινστιτούτου Ανθρωπολογίας του Tsing Hua.

Η εύρεση του χειροποίητου αντικειμένου σε σχήμα φιδιού ανακοινώθηκε για πρώτη φορά σε μια σελίδα στο Facebook αφιερωμένη στην ανταλλαγή αρχαιολογικών ειδήσεων από το πανεπιστήμιο. Η σχετική ανάρτηση αναφερόταν σε μια «σημαντική» ανακάλυψη στην πόλη Taoyuan.

Μυστήριο με τη χρήση του: Μπορεί να χρησιμοποιήθηκε σε τελετουργίες

Σύμφωνα με την ομάδα Tsing Hua, το αντικείμενο φαίνεται να είναι λαβή, η οποία κάποτε ήταν μέρος κάποιας μορφής κεραμικού αγγείου. «Αυτή η “κεραμική λαβή σε σχήμα φιδιού” ηλικίας 4.000 ετών… έχει μια ζωντανή φιγούρα, σαν κόμπρα, με το κεφάλι της σηκωμένο και τις πτυχές του δέρματος στο κεφάλι και τον λαιμό της φουσκωμένες. Πιστεύουμε ότι αυτό το ατελές χειροποίητο αντικείμενο μπορεί να ήταν κεραμικό που χρησιμοποιούνταν για τελετουργικούς σκοπούς», δήλωσε ο ο Hung-Lin Chiu.

Οι εικόνες φιδιών είναι ένα κοινό χαρακτηριστικό στον συμβολισμό πολλών αρχαίων κοινωνιών στην περιοχή της Ανατολικής Ασίας και σε άλλα μέρη του κόσμου. «Τα φίδια θεωρούνται συχνά συμβολικά ζώα στη θρησκεία, τη μυθολογία και τη λογοτεχνία και θεωρούνται η γέφυρα μεταξύ ουρανού και ανθρώπου», υπογράμμισε ο Chiu.

Με δεδομένη την ικανότητα τους να αποβάλλουν το δέρμα τους, οι αρχαίες κοινωνίες της περιοχής συνέδεαν τα ζώα αυτά με τον κύκλο της ζωής και του θανάτου και τα θεωρούσαν σύμβολα της δημιουργίας και της μετάβασης.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, η κεραμική λαβή σε σχήμα φιδιού μπορεί να προέρχεται από ένα δοχείο θυσίας που χρησιμοποιούσαν οι σαμάνοι στις αρχαίες φυλές για να εκτελούν τελετουργίες.

«Αυτό αντικατοπτρίζει ότι οι αρχαίες κοινωνίες ενσωμάτωναν εικόνες ζώων σε τελετουργικά σκεύη για θυσίες προκειμένου να επιδείξουν τις πεποιθήσεις και τα διανοητικά συστήματα τους», σημείωσε ο Chiu.

πολιτισμος μαγια 1024x768

Και οι Μάγια το έφτιαχναν

Τον περασμένο Σεπτέμβριο, αρχαιολόγοι στο Μεξικό ανακοίνωσαν την ανακάλυψη ενός αρχαίου χειροποίητου αντικειμένου των Μάγια με την απεικόνιση ενός φιδιού. Το πέτρινο μπλοκ χρησιμοποιήθηκε από τους Μάγια ως κάλυμμα ενός θησαυροφυλακίου, δήλωσε το Εθνικό Ινστιτούτο Ανθρωπολογίας και Ιστορίας του Μεξικού. Οι ερευνητές βρήκαν το πέτρινο χειροποίητο στην Ακρόπολη, ή βασιλικό παλάτι, της Ek’ Balam, μιας αρχαίας πόλης των Μάγια στο δήμο Temozón, στην πολιτεία Yucatán.

Τον Δεκέμβριο, μια μελέτη ανέφερε την ανακάλυψη ενός χάλκινου χειροποίητου αντικειμένου που κατασκευάστηκε πριν από περίπου 1.200 χρόνια. Απεικονίζει ένα φίδι που καταβροχθίζει ένα πλάσμα το οποίο μοιάζει με βάτραχο.

Το αντικείμενο, ένας τύπος εξαρτήματος ζώνης, αποκαλύφθηκε κατά τη διάρκεια έρευνας για ανίχνευση μετάλλων κοντά στην πόλη Břeclav στην Τσεχία.

Διαφήμιση