Αρχική Special Topics Λύση στο αίνιγμα της εξαφάνισης για τον πολιτισμό των Μάγια;

Λύση στο αίνιγμα της εξαφάνισης για τον πολιτισμό των Μάγια;

Λύση στο αίνιγμα της εξαφάνισης του πολιτισμού των Μάγια έρχεται να δώσει μία νέα έρευνα, θέλοντας να δώσει απαντήσεις σε ένα ερώτημα που αποτελούσε για καιρό ένα από τα πιο ενδιαφέροντα μυστήρια του αρχαίου κόσμου: Πώς και γιατί διαλύθηκε ο πληθυσμός των 19 εκατομμυρίων ανθρώπων;

0
magia
Διαφήμιση

Για πολλά χρόνια το θέμα γύρω από την εξαφάνιση του πολιτισμού των Μάγια συνοδευόταν από εικασίες μέχρι και διάφορες θεωρίες συνωμοσίας, μέχρις ότου οι επιστήμονες να καταλήξουν σε “ασφαλή” συμπεράσματα, εξηγώντας τους λόγους για τους οποίους πέρασαν στην αφάνεια μετά από ακμή χιλιάδων ετών.

Το μυστήριο σε όλη αυτή την ιστορία σχετικά με την εξαφάνιση του πολιτισμού των Μάγια ξεκινάει από το γεγονός ότι οι απόγονοί τους υπάρχουν ακόμη σε ολόκληρη την Κεντρική Αμερική, ενώ οι Μάγια εγκατέλειψαν τις πόλεις τους τον 8ο ή τον 9ο αιώνα.

Οι αστικοποιημένες πεδινές περιοχές της χερσονήσου Γιουκατάν, όπως το Τικάλ, μετατράπηκαν από πολύβουες πόλεις σε ερείπια μέσα σε μια περίοδο 100 ετών – αλλά κανείς δεν ήξερε ακριβώς γιατί, αναφέρει το Ladbible.

Πολλά έχουν ακουστεί: Από εικασίες για το τι συνέβη, όπως πόλεμος και πανδημίες, μέχρι εκείνους που πιστεύουν ότι υπήρξαν εξωγήινες εισβολές ή υπερφυσικές δυνάμεις.

Στο βιβλίο του Collapse το 2005, ο Αμερικανός γεωγράφος, ιστορικός και συγγραφέας Τζάρεντ Ντάιαμοντ διατύπωσε τη θεωρία ότι μια παρατεταμένη ξηρασία, η οποία επιταχύνθηκε και επιδεινώθηκε από την αποψίλωση των δασών, ήταν το τελευταίο «χτύπημα» που έκανε τον αξιόλογο πολιτισμό να καταρρεύσει.

magia1

“Θύματα” περιβαλλοντικής καταστροφής και κλιματικής αλλαγής οι Μάγια;

Μια μελέτη διαπίστωσε ότι η κοπή πάρα πολλών δέντρων για να δημιουργηθεί χώρος για τη γεωργία και φωτιά για το μαγείρεμα αλλά και ύλη για τις εκπληκτικές κατασκευές τους, οδήγησε σε μειωμένη ικανότητα της γης να απορροφά την ηλιακή ακτινοβολία. Αυτό σήμαινε ότι εξατμιζόταν λιγότερο νερό, συνεπώς λιγότερα σύννεφα και 5-15% λιγότερη βροχή κατά τη διάρκεια ενός αιώνα.

Μια μελέτη, που δημοσιεύτηκε από ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Κολούμπια, χρησιμοποίησε τους αυξανόμενους πληθυσμούς των πόλεων και τις μετρήσεις της γης για να εκτελέσει προσομοιώσεις σχετικά με το πώς αυτό θα προκαλούσε φτωχότερες καλλιέργειες και έλλειψη στο εμπόριο. Κάπως έτσι, οι Μάγια φαίνεται ότι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τον τόπο τους στα πεδινά για να βρουν τροφή.

Αυτή η επιστήμη φαίνεται περίπλοκη, όμως οι εξελιγμένοι Μάγια μάλλον γνώριζαν τι έκαναν. Ο δημιουργός κλιματικών μοντέλων στο Πανεπιστήμιο της Νεμπράσκα, Ρόμπερτ Ογκλένσκι, λέει ότι η αναμόρφωση του περιβάλλοντος θα μπορούσε επίσης να έχει ανεπιθύμητες συνέπειες – όπως η αποψίλωση των δασών που συμβαίνει αυτή τη στιγμή στη Γουατεμάλα, την οποία κάποτε οι Μάγια αποκαλούσαν πατρίδα τους.

 

πολιτισμος μαγια

 

Διαφήμιση