Αρχική Ειδήσεις Ρωσία: Ρήγμα σε αγωγό–Μολύνονται έδαφος και νερό από πετρελαιοειδή

Ρωσία: Ρήγμα σε αγωγό–Μολύνονται έδαφος και νερό από πετρελαιοειδή

0
ρωσια
Διαφήμιση

Το ρήγμα σε αγωγό στην Δημοκρατία Κόμι στο βόρειο δυτικό τμήμα στη Ρωσία απειλεί με διαρροή 1.000 κυβικών μέτρων πετρελαίου σε έναν παραπλήσιο ποταμό και να προκαλέσει σημαντική περιβαλλοντική καταστροφή, δήλωσε η επικεφαλής της κρατικής περιβαλλοντικής ρυθμιστικής αρχής Rosprirodnadzor.

«Πετρελαιοειδή έχουν εισχωρήσει στο έδαφος και το νερό, αυτή είναι μεγάλη καταστροφή για το περιβάλλον», σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, μέσα από την οποία εκφράζεται η ανησυχία για το μέγεθος της περιβαλλοντικής καταστροφής στην Ρωσία που μπορεί να δημιουργηθεί.

Οι τοπικές αρχές δήλωσαν ότι το περιστατικό σημειώθηκε την Κυριακή σε αγωγό του κοιτάσματος Γιούζνο-Ος, το οποίο εκμεταλλεύεται η εταιρεία Nobel Oil LLC. Στην περιοχή έχει σημάνει «συναγερμός».

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, εκ μέρους της Nobel Oil δεν κατέστη δυνατόν να υπάρξει ένας άμεσος σχολιασμός για το θέμα αυτό.

Τον Μάιο του 2021, από διαρροή πετρελαίου από αγωγό στο Κόμι διέρρευσαν 100 τόνοι πετρελαίου, εκ των οποίων εννέα τόνοι κατέληξαν στον ποταμό Κόλβα.

Στην πλούσια σε υδρογονάνθρακες περιοχή καταγράφηκε μία από τις χειρότερες διαρροές πετρελαίου στην ιστορία της Ρωσίας τον Αύγουστο του 1994, όταν το γερασμένο δίκτυο αγωγών της παρουσίασε διαρροή που επισήμως είχε αναφερθεί τότε ότι έφθασε τους 79.000 τόνους ή 585.000 βαρέλια. Ανεξάρτητες εκτιμήσεις ανεβάζουν τον αριθμό στα 2 εκατομμύρια βαρέλια.

Περιβαλλοντική καταστροφή από την αρχή του πολέμου Ρωσίας-Ουκρανίας

Ένα ακόμη περιστατικό μόλνσης του περιβάλλοντος είχε καταγραφεί όταν παρατηρήθηκε ραγδαία αύξηση κατά 50% στα ποσοστά της ραδιενέργειας στην πόλη του Κχμελνίτσκι (Κμελνίτσκα), στην δυτική Ουκρανία κοντά στα σύνορα με την Πολωνία. Είναι εκείνη η περιοχή, στην οποία είχαν μεταφερθεί πολύ μεγάλες ποσότητες πυρομαχικών, δυτικών οπλικών συστημάτων και βλημάτων απεμπλουτισμένου ουρανίου.

Ωστόσο, το απεμπλουτισμένο  ουράνιο δεν παράγει ραδιενέργεια, οπότε είναι αδύνατο να έχει προκληθεί η έκλυση αυτή από τα συγκεκριμένα βλήματα.

Το ερώτημα όμως για το πώς και από που προήλθε η ραδιενέργεια παραμένει, καθώς δεν είναι γνωστό αν εκεί οι Ουκρανοί είχαν κατασκευάσει κάποιον πειραματικό πυρηνικό αντιδραστήρα.

Βέβαια, υπάρχουν  κάποιες φήμες πως υπήρχαν αποθηκευμένα πυρηνικά απόβλητα που όμως προς το παρόν δεν μπορούν να επιβεβαιωθούν.

Τις προηγούμενες ημέρες οι ρωσικές πυραυλικές δυνάμεις έπληξαν μία από τις μεγαλύτερες αποθήκες οπλισμού και πυρομαχικών στην πόλη Κμελνίτσκα, στην δυτική Ουκρανία.

Για πολλές ώρες ακούγονταν συνεχείς εκρήξεις. Η Κμελνίτσκα είναι χώρος αποθήκευσης δυτικών οπλικών συστημάτων και διαμετακομιστικός κόμβος προς τα στρατεύματα πρώτης γραμμής στην ανατολική Ουκρανία.

 

Διαφήμιση