Αρχική Special Topics Πολιτισμός Μάγια: Ένας χαμένος κόσμος με “υπερεθνικές οδούς” στο φως

Πολιτισμός Μάγια: Ένας χαμένος κόσμος με “υπερεθνικές οδούς” στο φως

Ένας χαμένος κόσμος, που περιλαμβάνει 417 αρχαίες πόλεις των Μάγια θαμμένες σε απομακρυσμένη ζούγκλα, ανακάλυψαν οι αρχαιολόγοι, φωτίζοντας αυτόν τον θαυμάσιο πολιτισμό. 

0
πολιτισμος μαγια3
Διαφήμιση

Τα κρυμμένα από καιρό ερείπια του τεράστιου δικτύου πόλεων, μαρτυρούν το επίπεδο γύρω από τον πολιτισμό των Μάγια, καθώς συνδέονται με μίλια «υπερεθνικών οδών», δίνοντας τη δυνατότητα να ξαναγραφεί η ιστορία με περισσότερα τεκμήρια!

Σύνταξη: ecozen.gr

Όπως αναφέρει η Post, επιστήμονες στη Γουατεμάλα ανακάλυψαν «το πρώτο σύστημα αυτοκινητοδρόμων στον κόσμο». Μάλιστα σε σχετική τους συνέντευξή , ερευνητές από μια κοινή αρχαιολογική μελέτη ΗΠΑ-Γουατεμάλας που δημοσιεύθηκε στο Cambridge University Press τον Δεκέμβριο, δήλωσαν ότι ανακάλυψαν 417 πόλεις των Μάγια που χρονολογούνται πάνω από 3.000 χρόνια πριν και που συνδέονται μεταξύ τους με 110 μίλια «υπερεθνικών οδών».

Αυτή η ανακάλυψη κάνει τους ιστορικούς να ξανασκεφτούν όσα γνωρίζουν για τον αρχαίο πολιτισμό των Μάγια. «Η ανακάλυψη ενός δικτύου δρόμων και πόλεων, υδραυλικών συστημάτων και γεωργικών υποδομών υποδηλώνει ότι οι κοινότητες που ζούσαν στην Κεντρική Αμερική ήταν πολύ πιο προηγμένες από ό,τι πιστεύαμε», αναφέρει η Post.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, αυτά τα ευρήματα αντικατοπτρίζουν «κοινωνικοοικονομική οργάνωση και πολιτική δύναμη».

πολιτισμος μαγια2

Ο χαμένος αυτός κόσμος χρονολογείται περί το 1.000 π.Χ., στην προκλασική εποχή των Μάγια, που παλαιότερα θεωρούνταν νομαδική κοινωνία κυνηγών-τροφοσυλλεκτών.

Αυτή η ανακάλυψη από την απομακρυσμένη τροπική ζούγκλα El Mirador, στα σύνορα Μεξικού-Γουατεμάλας «αλλάζει το παιχνίδι», λέει στην Post ο Ρίτσαρντ Χάνσεν, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και ερευνητής καθηγητής αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Αϊντάχο.

Το σημείο είναι προσβάσιμο μόνο με ελικόπτερο ή μια εξαντλητική πεζοπορία 40 μιλίων με ειδικό εξοπλισμό, μέσα από ένα πυκνό τροπικό δάσος γεμάτο ιαγουάριους και φίδια, αναφέρει η Post.

«Γνωρίζουμε τώρα ότι η Προκλασική περίοδος ήταν μια περίοδος εξαιρετικής πολυπλοκότητας και αρχιτεκτονικής ποιότητας, με μερικά από τα μεγαλύτερα κτίρια στην παγκόσμια ιστορία να κατασκευάζονται κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου», εξηγεί ο Χάνσεν.

πολιτισμος μαγια

Τα ευρήματα αποκάλυψαν «έναν ολόκληρο τόμο της ανθρώπινης ιστορίας που δεν έχουμε γνωρίσει ποτέ», λέει στην Post.

Η ομάδα, με επιστήμονες από τις ΗΠΑ και τη Γουατεμάλα, χαρτογραφούσε τις περιοχές στην Κεντρική Αμερική από το 2015 χρησιμοποιώντας την τεχνολογία lidar – μια βασική τεχνική αρχαιολογικής χαρτογράφησης με λέιζερ – για να αποκαλύψει και τις πιο μικρές λεπτομέρειες, όπως η αρχαία βλάστηση.

Αυτό επέτρεψε στους επιστήμονες να δουν αρχαία φράγματα, δεξαμενές, πυραμίδες, πλατφόρμες, δίκτυα πεζοδρομίων, ακόμη και γήπεδα, σύμφωνα με τη μελέτη.

Ο αρχαιολόγος στο Πανεπιστήμιο San Carlos στην Πόλη της Γουατεμάλας και συν-συγγραφέας της εργασίας, Ενρίκε Χερνάντεζ, αναφέρει στην Post ότι «μετά από περαιτέρω εργασία σε αυτό, το έργο θα μπορούσε να έχει τόσο μεγάλη επιρροή σε μια ιστορική ανακάλυψη όσο οι αιγυπτιακές πυραμίδες».

Διαφήμιση