Αρχική Special Topics Πολιτισμός Μάγια: Ο πέτρινος πίνακας και το σκορ 1.000 ετών

Πολιτισμός Μάγια: Ο πέτρινος πίνακας και το σκορ 1.000 ετών

Πέτρινο πίνακα …αποτελεσμάτων για να κρατάνε το σκορ τους φαίνεται πως χρησιμοποιούσαν οι Μάγια, όταν ψυχαγωγούνταν με ένα αρχαίο τελετουργικό παιχνίδι.

0
AP18036502267329
Διαφήμιση

 

Τα «τεκμήρια» για την πτυχή αυτή της ζωής τους εντοπίστηκαν στον αρχαιολογικό χώρο Τσιτσέν Ιτζά, στη Χερσόνησο Γιουκατάν στο Μεξικό. Πρόκειται για μια στρογγυλή, πλακέ πέτρα με διάμετρο 32 εκατοστά και βάρος περίπου 40 κιλά, σκαλισμένη με δύο παίκτες που στέκονται δίπλα σε μια μπάλα και ιερογλυφικά.

Την σπουδαία αυτή αρχαιολογική ανακάλυψη ανακοίνωσε το Εθνικό Ινστιτούτο Ανθρωπολογίας και Ιστορίας του Μεξιμού (INAH), με τον Φρανσίσκο Πέρεζ, έναν εκ των αρχαιολόγων που συμμετείχαν στις ανασκαφές, να αναφέρει:

“Σε αυτόν τον αρχαιολογικό χώρο των Μάγια, είναι σπάνιο να βρει κάποιος ιερογλυφική γραφή, και ιδιαίτερα ολοκληρωμένο κείμενο”. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι οι αρχαίοι Μάγια χρησιμοποιούσαν την πέτρα αυτή για να κρατούν… σκορ και τη χρονολογούν από το 800μΧ έως το 900μΧ.

Μάγιας

Τι παιχνίδι έπαιζαν οι Μάγια;

Με μια βαριά λαστιχένια μπάλα, μια πρακτική αρκετά συνηθισμένη ανάμεσα στους Μεσοαμερικανικούς λαούς. Oι ειδικοί θεωρούν ότι το εν λόγω παιχνίδι ήταν κάποιου τύπου τελετουργικό, το οποίο ωστόσο δεν είναι σε θέση να εξηγήσουν λεπτομερώς. Οι ερευνητές του INAH σχεδιάζουν τώρα να βγάλουν φωτογραφίες υψηλής ανάλυσης  ιερογλυφικών, προετοιμάζοντας παράλληλα την πέτρα για συντήρηση.

Ο αρχαιολογικός χώρος Τσιτσέν Ιτζά έχει ανακηρυχθεί μνημείο πολιτιστικής κληρονομίας από την Unesco και θεωρείται εκ των σημαντικότερων κέντρων πολιτισμού των Μάγια στη Χερσόνησο Γιουκατάν. Αποτελεί παράλληλα πόλο έλξης τουριστών από όλο τον κόσμο, με τουλάχιστον 2 εκατομμύρια ανθρώπους να τον επισκέπτονται κάθε χρόνο.

 

Διαφήμιση