Αρχική Special Topics Ελλάδα-Αγορά ακινήτων:Το 70% των αγοροπωλησιών γίνεται από ξένους

Ελλάδα-Αγορά ακινήτων:Το 70% των αγοροπωλησιών γίνεται από ξένους

Πεδίο πλούσιων και πολλών ευκαιριών αποτελεί η Ελλάδα στο χώρο του real estate, με τις τιμές στην αγορά ακινήτων να μοιάζουν ιδιαίτερα προνομιακές για ξένους κυρίως αγοραστές.

0
ακίνητα
Διαφήμιση

Δεν είναι τυχαίο ότι το 70% των αγοροπωλησιών που πραγματοποιούνται το τελευταίο διάστημα γίνεται από μη Έλληνες. “Αγκάθι” ωστόσο παραμένει το κομμάτι της γραφειοκρατίας, που στη χώρα μας “καλά κραττεί” αποτελώντας αντικίνητρο για βασικούς πελάτες μας, όπως είναι οι Κινέζοι, που τα τελευταία χρόνια επιλέγουν την Ελλάδα για να επενδύσουν στην αγορά ακινήτων.

Σύνταξη: ecozen.gr

Η ελληνική αγορά ακινήτων προσφέρει μια σειρά ευκαιριών, όπως τουριστικές κατοικίες και υποδομές, συγκροτήματα γραφείων, καθώς και βιομηχανικές εγκαταστάσεις, ενώ ταυτόχρονα συνεισφέρει σημαντικά στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας και αποτελεί πόλο έλξης ξένων επενδυτών. Τα παραπάνω στοιχεία παρουσιάστηκαν από τους  ομιλητές του 2ου Real Estate Forum, που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της 3ης Premium Real Estate Expo, στο Mec Παιανίας από 9-11 Ιουνίου 2023.
Η 3η Premium Real Estate Expo αποτελεί το σημείο συνάντησης επενδυτών και σημαντικό ορόσημο στη συζήτηση για τις προοπτικές ανάπτυξής του τομέα στην Ελλάδα.

Στο πλαίσιο αυτό, η Γενική Γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας (ΔΟΣΕ) και Πρόεδρος της Enterprise Greece, Βίκυ Λοΐζου, στον χαιρετισμό που απηύθυνε στο 2ο Real Estate Forum, αναφέρθηκε στα πλεονεκτήματα της Ελλάδας, που την καθιστούν πόλο έλξης τόσο για εγχώριους όσο και για διεθνείς επενδυτές, τονίζοντας πως οι άμεσες ξένες επενδύσεις στη χώρα μας για το 2022 ανήλθαν σε 7,22 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 1,975 δισ. ευρώ αφορούσαν την ελληνική ακίνητη περιουσία και την αγορά ακινήτων.

Με τη σειρά τους οι ομιλητές κ.κ Αρσλάνογλου ΚωνσταντίνοςCEO της Invest Greece Solomon United Realtors, Ofer ReshefDirector of Business Development της Arledan Group στο ΙσραήλAnna Pazdurova CEO Vision Properties Group UK και Volodymyr TribatΙδιοκτήτης της A-Syggrou Group, αναφέρθηκαν στην ανταγωνιστική υπεροχή της Ελλάδας στις τιμές ακινήτων σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη, στη σημασία της γεωγραφικής της θέσης και φυσικά το κλίμα της χώρας:παράγοντες που αυξάνουν τη ζήτηση για ελληνικά ακίνητα. Μάλιστα, ο κος Tribrat παρουσιάζοντας στοιχεία από την αγορά του Dubai, απέδειξε ότι η αγορά αυτή είναι ακριβή και κορεσμένη, ενώ η Αθήνα έχει πολύ μεγαλύτερη ζήτηση για ακίνητα απ’ όση μπορεί να εξυπηρετήσει και προέβλεψε ότι θα ξεπεράσει τη ζήτηση εκ μέρους των ξένων επενδυτών τόσο στο Dubai όσο και την Κύπρο.

agorapolisia

Στα “γρανάζια” της γραφειοκρατίας η αγορά ακινήτων

Δεν παρέλειψαν ωστόσο να αναφερθούν, στο «αγκάθι» της ελληνικής γραφειοκρατίας, το οποίο επηρεάζει αρνητικά τις αγοραπωλησίες στη χώρα. Ο κος Αρσλάνογλου τόνισε πως στην Τουρκία η διαδικασία αγοράς ακινήτου είναι πολύ απλή και γρήγορη, ενώ στην Ελλάδα μοιάζει παρανοϊκή. Οι Τούρκοι επενδυτές, που αποτελούν τη δεύτερη αγοραστική δύναμη της χώρας μετά τους Κινέζους, έρχονται από το ταχύτερο σύστημα του κόσμου στο αργότερο της Ευρώπης.

Για τη σημασία της ψηφιοποίησης των διαδικασιών και της ταχύτερης μεταβίβασης των ακινήτων έκαναν λόγο ο Πρόεδρος Ένωσης Συμβολαιογράφων ΕλλάδοςΓεώργιος Ρούσκας και ο Δικηγόρος Παρ’Αρείω ΠάγoΧρήστος Κλειώσης στις ομιλίες τους.
Ο κος Ρούσκας τόνισε πως το 70% των αγοραπωλησιών που πραγματοποιούνται σήμερα στην Ελλάδα, γίνεται από μη Έλληνες. Το Ελληνικό ακίνητο είναι φθηνότερο από τον Ευρωπαϊκό μέσο όρο και οι κατασκευές ανώτερες από τον Ευρωπαϊκό Μέσο όρο. Οι διαδικασίες μεταγραφής όμως είναι πολύ δύσκολες λόγω γραφειοκρατίας, η οποία ενισχύθηκε από μία σειρά ατυχών νομοθετικών ρυθμίσεων. Σήμερα, για μία μεταβίβαση απαιτούνται έως και 45 διαφορετικά έγγραφα(!) όταν τα απαραίτητα είναι 6-7. Κάποια από τα έγγραφα αυτά μπορεί να χρειαστούν έως και 10 μήνες για την έκδοσή τους ανέφερε ο κος Κλειώσης, ενώ κάποια μπορεί να μην καν εφικτό να εκδοθούν.

Αξίζει να σημειωθεί πως λόγω της ψηφιοποίησης έστω και μέρους της διαδικασίας μεταβίβασης, ο δείκτης της Ελλάδας στον ΟΟΣΑ ανέβηκε κατά 7 μονάδες. Οι κκ Ρούσκας και Κλειώσης έκαναν έκκληση σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και τις επιχειρήσεις να στηρίξουν την ψηφιοποίηση με κανόνες, ώστε η Ελλάδα να πλησιάσει τον Ευρωπαϊκό Μέσο όρο.

Σε ότι αφορά την Golden Visa και τον διπλασιασμό του επενδυτικού ορίου σε περιοχές – κλειδιά, ο Πρόεδρος της V2 DEVELOPMENTΒαγγέλης Κτενιάδης,  τόνισε πως θα φέρει τα αντίθετα αποτελέσματα από αυτά που αναμένονται. Στις ομιλίες τους, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Μεσιτών Αθηνών – Αττικής, Λευτέρης Ποταμιάνος και ο Υπεύθυνος Εξωτερικών Δικτύων της Eurobank στα προϊόντα Στέγης ιδιωτώνΙωάννης Καρναβάς, απέδωσαν την έλλειψη ακινήτων στην μειωμένη οικοδομική δραστηριότητα και τη συγκέντρωση ακινήτων σε λίγα χέρια (funds). Πιστεύουν ότι χρειάζεται να δοθούν κίνητρα προς τους ιδιοκτήτες για να διατεθούν στην αγορά τα «κλειστά» σπίτια.

agorapol

Το πρόγραμμα «Σπίτι μου» έφερε αύξηση ζήτησης στην αγορά, την οποία επιβεβαίωσε ο κος Καρναβάς, ο οποίος μίλησε για 40% αύξηση στη ζήτηση δανείων και εκταμίευση 1,2 δις € το 2022. Η ζήτηση όμως αυτή φρενάρεται από υπερβολικούς περιορισμούς. Στο ίδιο κλίμα και η ομιλία του Διευθυντή ανάπτυξης της Landea, Βασίλειου Πάτρα, ο οποίος ανέφερε πως η τραπεζική δανειοδότηση για αγορά ακινήτου σε πλειστηριασμό θα βοηθήσει στο να ανοίξει η αγορά που αυτή τη στιγμή είναι Β2Β σε Β2C, δηλαδή να μπορεί να αγοράσει και το ευρύ κοινό.

Τέλος, για την ανάγκη ενημερωμένων επαγγελματιών στο κλάδο του Real Estate έκανε λόγω ο Καθηγητής ΕΚΠΑ, Σύμβουλος & διδάσκων ΠΜΣ στην ΕΕΑ, Φώτης Μουζάκης Νεολής, ενώ για τη σημασία του νέου υβριδικού μοντέλου εργασίας που εφαρμόζεται στο εξωτερικό και εξοικονομεί έως $11,000 ανά εργαζόμενο ετησίως, μίλησε ο Αλέξανδρος Κουδουνάς, Partnership Sales Manager Νοτίου Ελλάδος & Κύπρου της ΙWG.

Στην 3η Premium Real Estate Expo, τη μοναδική έκθεση για τα ακίνητα και τις επενδύσεις στην Ελλάδα συμμετείχαν περισσότεροι από 60 εκθέτες, ενώ σε ότι αφορά την επισκεψιμότητα καταγράφηκαν πάνω από 4000 επαγγελματίες επισκέπτες από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Διαφήμιση