Αρχική COVID-19 “Ανοχύρωτο” το Παγκόσμιο Σύστημα Υγείας μπροστά σε νέες απειλές

“Ανοχύρωτο” το Παγκόσμιο Σύστημα Υγείας μπροστά σε νέες απειλές

Η “ρήση” ότι οι άνθρωποι μαθαίνουμε από τα λάθη μας βγαίνει πέρα για πέρα λανθασμένη τουλάχιστον στην περίπτωση της δημόσιας υγείας και της επαρκούς προετοιμασίας για το ενδεχόμενο μίας νέας απειλής αντίστοιχης με εκείνη του Covid-19.

0
κορωνοϊός
Διαφήμιση

Την “αδυναμία” στο Παγκόσμιο Σύστημα Υγείας διαπιστώνει ομάδα ειδικών που συμβουλεύουν τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), χαρακτηρίζοντας “ανεπαρκή» την ετοιμότητα για πιθανές νέες μεγάλες απειλές στην υγεία.

Αυτή η προειδοποίηση προέρχεται από την ετήσια έκθεση που παρουσιάστηκε στη Γενεύη από το Global Preparedness Monitoring Board, ένα συμβουλευτικό όργανο που υποστηρίζεται από τον ΠΟΥ και την Παγκόσμια Τράπεζα (WB) που δημιουργήθηκε μετά τα κρούσματα του Έμπολα στην Αφρική την τελευταία δεκαετία.

Μεταξύ των παραγόντων που αποδυναμώνουν την παγκόσμια ανθεκτικότητα στις πανδημίες και καθιστά ανοχύρωτο το Παγκόσμιο Σύστημα Υγείας, η έκθεση επισημαίνει  τον οικονομικό ανταγωνισμό, τις γεωπολιτικές εντάσεις και τη γενική δυσπιστία  μεταξύ των κρατών ως τα κύρια εμπόδια για ένα πιο «διαφανές και δίκαιο» σύστημα ετοιμότητας.

Σύμφωνα με τις συστάσεις της έκθεσης,  οι χώρες θα πρέπει να επενδύσουν περισσότερα σε εργαλεία συλλογής και ανάλυσης δεδομένων  για να παρακολουθούν εάν οι μηχανισμοί διαχείρισης έκτακτης ανάγκης υγείας συμμορφώνονται με τις αρχές ετοιμότητας για την πανδημία που συμφωνήθηκαν από τον ΠΟΥ.

Υγεία

Στο πλαίσιο αυτό, συνιστούν επίσης την αύξηση της υπευθυνότητας και της αμοιβαίας λογοδοσίας σε περιφερειακό και τοπικό επίπεδο, με μεγαλύτερη συμμετοχή από άλλους τομείς εκτός της υγείας, όπως η κοινωνία των πολιτών ή ο ιδιωτικός τομέας, τομείς που, προειδοποιούν, έχουν «χαλαρώσει» μετά το τέλος της οξείας φάσης η πανδημία.

Από τους τριάντα δείκτες που ανέλυσε η ομάδα παρακολούθησης, η  παγκόσμια χρηματοδότηση έδειξε τους χειρότερους δείκτες, με μεγάλες επενδύσεις για την αντιμετώπιση επιδημικών εστιών αλλά χωρίς «δίκαιη, προσβάσιμη και βιώσιμη» προετοιμασία.

Έτσι, αν και οι επενδύσεις για την αντιμετώπιση της πανδημίας έφτασαν σε πρωτοφανή κλίμακα, οι ειδικοί καταγγέλλουν την έλλειψη «σαφών και αναμενόμενου» πλαισίου χρηματοδότησης, με μεγάλη αναντιστοιχία μεταξύ των αναγκών και της διαθεσιμότητας κάθε στιγμή της πρόσφατης έκτακτης ανάγκης.

Για να αντιμετωπιστούν αυτές οι ελλείψεις, η ομάδα εμπειρογνωμόνων θεωρεί απαραίτητη μια «ολοκληρωτική» μεταρρύθμιση της παγκόσμιας χρηματοδότησης για την πρόληψη, την ετοιμότητα και την αντιμετώπιση της πανδημίας, με μια πιο εθνικά προσανατολισμένη προσέγγιση που επιτρέπει την προσαρμογή στις προτεραιότητες και τις ανάγκες κάθε  χώρας.

Η έκθεση τονίζει επίσης τη σημασία της μόχλευσης των προσπαθειών των χωρών χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος με τάση προς μακροπρόθεσμες επενδύσεις σε επενδύσεις και ανάπτυξη.

Σε κάθε περίπτωση, τονίζουν οι ειδικοί, είναι σημαντικό να μην επαναληφθεί το σενάριο του Covid-19

Με πηγές από  RTVE.es, EFE

Διαφήμιση