Αρχική COVID-19 Προειδοποίηση ΠΟΥ: Έρχεται νέα πανδημία, πιο θανατηφόρα από τον Covid!

Προειδοποίηση ΠΟΥ: Έρχεται νέα πανδημία, πιο θανατηφόρα από τον Covid!

0
τεντρος
Διαφήμιση

Υπό την απειλή μιας άλλης πανδημίας, πιο θανατηφόρας και από τον Covid βρίσκεται η ανθρωπότητα. Το… έδαφος για ένα τέτοιο ενδεχόμενο αποφάσισε να προλειάνει ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας,  Δρ Tedros Adhanom Ghebreyesus, επισημαίνοντας ότι ο πλανήτης θα πρέπει να είναι έτοιμος για μια ασθένεια πιο θανατηφόρα και από τον κορωνοϊό.

Μιλώντας στο φόρουμ της Παγκόσμιας Συνέλευσης Υγείας ο Δρ Tedros Adhanom Ghebreyesus τόνισε ότι η απειλή μιας άλλης κρίσης στη δημόσια υγεία δεν μπορεί να “πεταχτεί στο δρόμο”. Υποστήριξε δε ότι, παρά το γεγονός ότι οι πιο σκοτεινές ημέρες της πανδημίας έχουν περάσει στην ιστορία, μια παραλλαγή του Covid της ημέρας της καταστροφής με τη δύναμη να στείλει τον κόσμο πίσω στο μηδέν, θα μπορούσε ακόμη να γεννηθεί.

Στη Γενεύη της Ελβετίας, ο Δρ Τέντρος δήλωσε : “Η απειλή της εμφάνισης μιας άλλης παραλλαγής που προκαλεί νέα κύματα ασθενειών και θανάτων παραμένει. Και η απειλή της εμφάνισης ενός άλλου παθογόνου με ακόμη πιο θανατηφόρο δυναμικό παραμένει”.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο ΠΟΥ στην ετήσια συνάντηση των 194 κρατών μελών του, παρουσίασε ένα νέο παγκόσμιο σύστημα για τον εντοπισμό και την παρακολούθηση των πιο επικίνδυνων παθογόνων μικροοργανισμών.

Δεν κατονομάστηκαν συγκεκριμένες ασθένειες. Όμως η “ασθένεια Χ” – ένα ψευδώνυμο που δίνεται σε ένα καταστροφικό παθογόνο που δεν έχει ακόμη ανακαλυφθεί – βρίσκεται στον κατάλογο των πιεστικών απειλών του οργανισμού του ΟΗΕ.

pan1

Covid-Εκτός των ασθενειών έκτακτης ανάγκης του ΠΟΥ

Τα σχόλια του Dr Tedros έρχονται αφού ο ΠΟΥ δήλωσε νωρίτερα αυτό το μήνα ότι το Covid δεν αποτελεί πλέον έκτακτη ανάγκη δημόσιας υγείας διεθνούς ενδιαφέροντος. Αντιθέτως, ο ιός θεωρείται πλέον “καθιερωμένο και συνεχιζόμενο ζήτημα υγείας”.

Αυτό σηματοδότησε ένα σημαντικό βήμα και ήρθε τρία χρόνια αφότου ένα σύμπλεγμα Κινέζων κατοίκων στην πόλη Wuhan προσβλήθηκε από μια μυστηριώδη ασθένεια τον Δεκέμβριο του 2019. Κατά την 76η συνεδρίαση του ΠΟΥ, εγκαινιάστηκε το Διεθνές Δίκτυο Επιτήρησης Παθογόνων Οργανισμών (IPSN). Θα δώσει σε όλα τα έθνη πρόσβαση στη γονιδιωματική αλληλουχία για τον εντοπισμό και την αντιμετώπιση των αναδυόμενων απειλών ασθενειών με τη χρήση της γονιδιωματικής.

Η γονιδιωματική – η μελέτη του γενετικού υλικού που βρίσκεται σε έναν ιό – βοηθά τους επιστήμονες να εντοπίζουν μεταλλάξεις που μπορούν να κάνουν ένα παθογόνο πιο μολυσματικό ή θανατηφόρο.

Οι επιστήμονες μπορούν στη συνέχεια να αναπτύξουν θεραπείες και εμβόλια που λειτουργούν εναντίον τους, ενώ τα έθνη μπορούν να οργανώσουν έγκαιρη αντίδραση.

Στο IPSN θα συνεργαστούν ερευνητές, κυβερνήσεις, φιλανθρωπικά ιδρύματα και ο ιδιωτικός τομέας για την παρακολούθηση των σφαλμάτων.

Ο Δρ Τέντρος δήλωσε: “Δεν μπορούμε να κλωτσήσουμε αυτό το κουτί στο δρόμο.”Όταν η επόμενη πανδημία χτυπήσει την πόρτα – και θα χτυπήσει – πρέπει να είμαστε έτοιμοι να απαντήσουμε αποφασιστικά, συλλογικά και δίκαια”.

pan

Επικίνδυνες ασθένειες στη λίστα του ΠΟΥ

Ο ΠΟΥ έχει προσδιορίσει εννέα ασθένειες προτεραιότητας που αποτελούν τον μεγαλύτερο κίνδυνο για τη δημόσια υγεία. Κρίθηκαν ως πιο επικίνδυνες λόγω έλλειψης θεραπείας ή λόγω της ικανότητάς τους να προκαλέσουν πανδημία.

Το Covid βρίσκεται στον κατάλογο, μαζί με τον αιμορραγικό πυρετό της Κριμαίας-Κόνγκο, μια ασθένεια που μεταδίδεται από τσιμπούρια και η οποία σκοτώνει το 30% όσων νοσηλεύονται σε νοσοκομεία.

Ο Έμπολα, που σκοτώνει περίπου τους μισούς από όσους μολύνει, είναι μια άλλη. Προκαλεί εμετό, διάρροια, εξάνθημα, κιτρίνισμα του δέρματος και των ματιών και αιμορραγία από πολλές οπές, συμπεριλαμβανομένων των ματιών, των αυτιών και του στόματος.

Το Μάρμπουργκ, ένα από τα πιο θανατηφόρα παθογόνα που έχουν ανακαλυφθεί ποτέ, με ποσοστό θνησιμότητας 88%, αποτελεί επίσης απειλή. Προκαλεί παρόμοια συμπτώματα με τον Έμπολα.

Ο πυρετός Lassa, ο οποίος είναι ήπιος ή δεν προκαλεί συμπτώματα στο 80% των περιπτώσεων, σκοτώνει περίπου το 1-3% όσων μολύνει. Ενδημεί σε περιοχές της Δυτικής Αφρικής, αλλά μόλις 11 κρούσματα και ένας θάνατος έχουν καταγραφεί στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο κορονοϊός του Αναπνευστικού Συνδρόμου της Μέσης Ανατολής (MERS) και το Σοβαρό Οξύ Αναπνευστικό Σύνδρομο (SARS) βρίσκονται επίσης στη λίστα επιφυλακής του ΠΟΥ για πανδημία.

Αυτό το γράφημα, από τον Μάρτιο του 2020, έδειξε την πανδημία του Covid σε ένα οπτικό χρονοδιάγραμμα που τη συγκρίνει με τις πιο θανατηφόρες πανδημίες της ιστορίας. Δείχνει ότι η βουβωνική πανώλη, γνωστή και ως Μαύρος Θάνατος, ήταν η πιο θανατηφόρα από όλες τις ασθένειες, σκοτώνοντας περίπου 200 εκατομμύρια ανθρώπους τον 14ο αιώνα. Ωστόσο, το Covid εμφανίζεται να σκοτώνει 6.400 ανθρώπους σε αυτό το σημείο. Ο ΠΟΥ εκτιμά ότι τώρα έχει σκοτώσει 20 εκατομμύρια ανθρώπους.

Ο MERS προκαλεί πυρετό και βήχα που μπορεί να εξελιχθεί σε πνευμονία και αναπνευστικές δυσκολίες. Εντοπίστηκε για πρώτη φορά στη Μέση Ανατολή το 2012 και σκοτώνει περίπου το 35% όσων μολύνει.

Το SARS, που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην Κίνα το 2003, ήταν η πρώτη σοβαρή και μολυσματική νέα ασθένεια αυτού του αιώνα, έχει ποσοστό θνησιμότητας τριών τοις εκατό.

Ο ιός Nipah, που εντοπίστηκε για πρώτη φορά σε ανθρώπους το 1998, προκαλεί ασθένεια που μοιάζει με γρίπη και μπορεί να εξελιχθεί σε αναπνευστικές δυσκολίες. Σκοτώνει περίπου τα τρία τέταρτα των ατόμων με επιβεβαιωμένες μολύνσεις.

Ο ΠΟΥ ανησυχεί επίσης για τον πυρετό της κοιλάδας του ριφτ, που μεταδίδεται από μολυσμένα ζώα και εντοπίζεται συνήθως στην υποσαχάρια Αφρική. Σκοτώνει περίπου το ένα τοις εκατό των ατόμων που έχουν μολυνθεί.

Ο ιός Ζίκα, ένα άλλο παθογόνο που προκαλεί ανησυχία, μεταδίδεται κυρίως από κουνούπια και είναι συνήθως ήπιος. Τα σοβαρά κρούσματα είναι σπάνια, αλλά μπορεί να προκαλέσει επιπλοκές στις εγκύους και τα μωρά.

Η υπηρεσία υγείας του ΟΗΕ έχει επίσης προειδοποιήσει για την “ασθένεια Χ”, αντανακλώντας το γεγονός ότι η επόμενη πανδημία θα μπορούσε να προκληθεί από ένα παθογόνο που είναι προς το παρόν άγνωστο να προκαλέσει ανθρώπινη ασθένεια. Οι αξιωματούχοι του ΠΟΥ εργάζονται επί του παρόντος για την κατάρτιση ενός επικαιροποιημένου καταλόγου.

Διαφήμιση