Αρχική Special Topics - 2 Έκθεση Ζωγραφικής: 90 χρόνια από τη γέννηση του Κώστα Λούστα

Έκθεση Ζωγραφικής: 90 χρόνια από τη γέννηση του Κώστα Λούστα

Με αφορμή τα 90 χρόνια από την γέννηση του μεγάλου Έλληνα εικαστικού Κώστα Λούστα (1933-2014),η γκαλερί Έρση εγκαινιάζει 2 Νοεμβρίου την έκθεση “Χειρονομία και Αφαίρεση‘’ και παρουσιάζει ανέκθετα έργα του μέχρι και τις 2 Δεκεμβρίου 2023.

0
Κώστας Λούστας Πίνακας Ζωγραφικής 1
Χερσόνησος Κασσάνδρα, 1974, λάδι σε χάρντμπορντ, 40x49 εκ.
Διαφήμιση

 Η Γκαλερί Έρση, με αφορμή τα 90 χρόνια από την  γέννηση του  ζωγράφου Κώστα Λούστα, παρουσιάζει μια σειρά από επιλεγμένα ανέκθετα έργα, σταχυολογημένα από τις εκάστοτε εποχές της προσωπικής του δημιουργίας.

Κώστας Λούστας Πίνακας Ζωγραφικής 2
Έρχεται θύελλα, Ποσείδι – Χερσόνησος Κασσάνδρα, 1991, λάδι σε πάνελ, 44×59 εκ.

Σπουδαίος Έλληνας εικαστικός ο Κώστας Λούστας, παράλληλα με τη ζωγραφική, υπήρξε από νεαρή ηλικία πολυγραφότατος ποιητής, αρθρογράφος και πεζογράφος.Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1933 αλλά μεγάλωσε στην Φλώρινα. Υπήρξε ένα από τα τρία ιδρυτικά στελέχη του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης της Φλώρινας, στέλεχος της εικαστικής επιτροπής των Δημητρίων και μέλος του Εικαστικού Επιμελητηρίου Ελλάδος. Ως και το 2008, διετέλεσε μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης. Το 2014 η αρμόδια επιτροπή του Υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού ενέκρινε παμψηφεί ισόβια τιμητική σύνταξη, καθώς έκρινε ότι το καλλιτεχνικό του έργο «θεμελιώνει το στοιχείο της προσφοράς διακεκριμένων υπηρεσιών στην ανάπτυξη των εικαστικών τεχνών.»Ο καλλιτέχνης Κώστας Λούστας απεβίωσε το 2014 σε ηλικία 81 ετών.

Κώστας Λούστας Πίνακας Ζωγραφικής 3
Η στάμνα της Φλώρινας, 1992, λάδι σε χαρτόνι, 71×50 εκ.

Η νέα παρουσίαση των έργων του στην Γκαλερί Έρση, στοχεύει στην προσπάθεια κατανόησης του χειρονομιακού και βιωματικού τρόπου γραφής ενός σημαντικού εικαστικού, δημιουργεί δε έναν δίαυλο επικοινωνίας του ίδιου με τους σύγχρονους εικαστικούς και με το κοινό που αναζητεί την κατανόηση και διερεύνηση του κόσμου του. Η χειρονομιακή γραφή του Κώστα Λούστα περνάει χωρίς διαχωριστικές γραμμές στην σύγχρονη καλλιτεχνική δημιουργία και πράξη.

Επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του ζωγράφου

 Εγκαίνια: Πέμπτη 2 Νοεμβρίου 2023, 19:30 μμ

Γκαλερί Έρση ׃ Κλεομένους 4 – Κολωνάκι

Τηλ. – Φαξ: 210 72 20 231

galersi@ath.forthnet.grwww.ersi.gr

Διαφήμιση