Αρχική Special Topics Κ. Χατζηδάκης: Μπόνους σε όσους καταγγέλλουν (και ανώνυμα) φοροδιαφυγή στην πλατφόρμα Appodixi

Κ. Χατζηδάκης: Μπόνους σε όσους καταγγέλλουν (και ανώνυμα) φοροδιαφυγή στην πλατφόρμα Appodixi

Τον… δάσκαλό τους θα βρουν όσοι επιμένουν να πλουτίζουν παράνομα με φοροδιαφυγή, αφού οι πολίτες θα καταγγέλλουν παράνομες  ενέργειες που πέφτουν στην αντίληψή τους, στην ψηφιακή πλατφόρμα Appodixi που  εξασφαλίζει ανωνυμία σε όσους το επιθυμούν, αλλά και επιβράβευση με μπόνους!

0
Απόδειξη φοροδιαφυγη
Διαφήμιση

Στενεύει ο κλοιός για τους επαγγελματίες που επιμένουν στη φοροδιαφυγή, καθώς ο Κωστής Χατζηδάκης ανακοίνωσε τη Δευτέρα 30/10 χρηματικό μπόνους σε όσους φορολογούμενους προχωρούν σε καταγγελίες στην πλατφόρμα “Appodixi”.

Σύνταξη: ecozen.gr

Μάλιστα οι καταγγελίες θα προστατεύονται και απο ανωνυμία για όσους το επιθυμούν, ενώ το μπόνους περιλαμβάνεται στο φορολογικό νομοσχέδιο που θα εξεταστεί την Τρίτη 31/10 απο το υπουργικό Συμβούλιο και θα ψηφιστεί έως το τέλος του χρόνου.

Την επιβράβευση των πολιτών που θα κατγγέλλουν φοροδιαφυγή στην πλατφόρμα Appodixi,  αποκάλυψε ο Υπουργός Εθνικής Oικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης κατά την παρουσίαση της νέας πλατφόρμας ψηφιακών καταγγελίων που ξεκινά σήμερα να λειτουργεί στην ΑΑΔΕ.

Οι λεπτομέρειες του σχεδίου για το χρηματικό όφελος που θα έχουν οι φορολογούμενοι οι οποίοι εντοπίζουν και καταγγέλλουν φοροδιαφυγή στην Appodixi με μαϊμού αποδείξεις ή… άλλες μεθόδους  θα περιληφθούν στο νομοσχέδιο το οποίο θα παρουσιάσει το Υπουργείο Οικονομικών στο υπουργικό συμβούλιο, για να ψηφιστεί ως το τέλος του έτους.

Χατζηδάκης φοροδιαφυγή

«Η μάχη κατά της φοροδιαφυγής πρέπει να δοθεί από όλους μας», τόνισε ο υφυπουργός Οικονομικών Χάρης Θεοχάρης, ενώ ο Διοικητής της ΑΑΔΕ Γ. Πιτσιλής είπε ότι  “η πλατφόρμα αποτελεί ακόμα ένα βήμα για την προστασία των δημοσίων εσόδων”.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μέχρι τώρα η πλατφόρμα Appodixi έχει δεχτεί πάνω από 135.000 καταγγελίες εκ των οποίων 55.000 επώνυμες και 75.000 ανώνυμες.

Η νέα ψηφιακή εφαρμογή λειτουργεί από τη Δευτέρα 30/10 μέσω της πύλης aade.gr, στην οποία οι φορολογούμενοι μπορούν να καταγγέλλουν φορολογικές και τελωνειακές παραβάσεις αλλά  και φαινόμενα διαφθοράς.

Η φορολόγηση ελευθέρων επαγγελματιών

Ο Κ. Χατζηδάκης  προαναγγέλοντας ουσιαστικά «ανατροπές» στον τρόπο φορολόγησης των ελευθέρων επαγγελματιών τόνισε οτι  δεν μπορεί οι εργοδότες ελεύθεροι επαγγελματίες να πληρώνουν λιγότερο φόρο από τους υπαλλήλους που απασχολούν, οι οποίοι μάλιστα αμείβονται με τον κατώτατο μισθό!

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με στοιχεία της ΑΑΔΕ μόλις 2 στους 10 ελεύθερους επαγγελματίες δηλώνουν εισόδημα πάνω από 9.100 ευρώ το χρόνο το οποίο αντιστοιχεί στο εισόδημα ενός εργαζομένου ο οποίος παίρνει 650 ευρώ καθαρά το μήνα για 14 μήνες, στον ιδιωτικό τομέα.

Τα 10 νέα «εργαλεία» ενάντια στη φοροδιαφυγή

Με τη χρήση της τεχνολογίας, το Υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει νέες παρεμβάσεις για να καταπολεμήσει τη φοροδιαφυγή παράλληλα με την πλατφόρμα Appodoxi. Μεταξ΄λυ άλλων αυξάνονται οι  ηλεκτρονικές συναλλαγές και ενισχύονται οι έλεγχοι  και οι διασταυρώσεις. Πιο αναλυτικά  τα 10 εργαλεία ενάντια στη φοροδιαφυγή έχουν ως εξής:

1. Ολοκλήρωση της διασύνδεσης των ταμειακών μηχανών με τα POS τους πρώτους μήνες του 2024. Το μέτρο αφορά 450.000 επιχειρήσεις και θα καταγράφεται κάθε συναλλαγή με τα POS στην ταμειακή μηχανή, δηλαδή δεν θα πραγματοποιείται καμία πληρωμή αν δεν εκδοθεί πρώτα απόδειξη.

2. Τα ηλεκτρονικά τιμολόγια θα καταστούν υποχρεωτικά από το 2024, ώστε να περάσουν οι επιχειρήσεις στην ψηφιακή εποχή. Πλέον, τα έσοδα που δηλώνονται δεν μπορεί να υπολείπονται από αυτά που προκύπτουν από την ηλεκτρονική πληροφόρηση.

3.Τα ηλεκτρονικά τιμολόγια συνδέονται άμεσα με την ολοκλήρωση της διαδικασίας myDATA με το νέο έτος. Εντός του 2024 θα είναι υποχρεωτικό για όλες τις επιχειρήσεις να διαβιβάζουν τα έσοδα και τα έξοδα στην πλατφόρμα.

4. Υποχρεωτική κατοχή συστήματος ηλεκτρονικών πληρωμών από όλους τους κλάδους του λιανεμπορίου.

5. Υποχρέωση αγοραπωλησίας ακινήτων μόνο με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής και όχι με μετρητά. Από τις 338.511 δηλώσεις μεταβίβασης ακινήτων συνολικού ύψους 27,7 δις ευρώ, εκ των οποίων οι 42.613 μεταβιβάσεις έγιναν αποκλειστικά με μετρητά ύψους 462,5 εκατ ευρώ και οι 41.741 που εξοφλήθηκαν εν μέρει με μετρητά.

6. Ενεργοποίηση ψηφιακού δελτίου αποστολής. Στις αρχές του έτους πιλοτικά και έως το τέλος του έτους κανονικά. Για τα αγαθά που διακινούνται στη χώρα θα υπάρχει real time παρακολούθηση. Το δελτιο αποστολής θα περιλαμβάνει τα στοιχεία που απαιτούνται για τη διευκόλυνση των ελέγχων της ΑΑΔΕ.

7. Αύξηση του προστίμου παράνομων συναλλαγών άνω των 500 ευρώ σε πόσο διπλάσιο της συναλλαγής. Έτσι, αν γίνει μια συναλλαγή με μετρητά ύψους 600 ευρώ, το πρόστιμο θα ανέλθει στα 1.200 ευρώ.

8. Θεσμοθέτηση πληρωμής προνομιακών επιδομάτων μέσω πιστωτικών καρτών

9. Αποκλεισμός παραβατών λαθρεμπορίας, ώστε να μην έχουν καμία δυνατότητα συνεργασίας με άλλες εταιρείες

10. Παρεμβάσεις για βραχυχρόνιες μισθώσεις. Θα υπάρχει φόρος διαμονής σε όλες τις μισθώσεις, ενώ όσοι διαθέτουν πάνω από 2 ακίνητα σε βραχυχρόνια μίσθωση θα πρέπει να ανοίξουν βιβλία.

Διαφήμιση