Η εξέλιξη αυτή δεν πτόησε καθόλου τους επιστήμονες που επανέρχονται στο θέμα και τώρα αναζητούν έναν άλλον τρόπο προσέγγισης προκειμένου να ανακαλύψουν πως το ταξίδι στον χρόνο μπορεί να γίνει πραγματικότητα! Σε μια πρόσφατη μελέτη, σύμφωνα με το APS Journals, φυσικοί διερεύνησαν την έννοια της προσομοίωσης κλειστών χρονικών καμπυλών – μιας θεωρητικής διαδρομής πίσω στο χρόνο – χρησιμοποιώντας την κβαντική διεμπλοκή, μια ιδιότυπη κβαντική αλληλεπίδραση όπου οι ιδιότητες των διεμπλεκόμενων σωματιδίων είναι αλληλοεξαρτώμενες, ανεξάρτητα από την απόσταση.
Κι αυτό γιατί η κβαντική σφαίρα λειτουργεί βάσει διαφορετικών αρχών σε σύγκριση με τον καθημερινό κλασικό κόσμο μας, επιτρέποντας φαινόμενα που κυμαίνονται από φανταστικά έως παράξενα, όπως το ταξίδι στον χρόνο.
Η μελέτη αυτή, που συχνά αναφέρεται ως Gedankenexperiment – ένα πείραμα σκέψης που έγινε δημοφιλές από τον Αϊνστάιν, εμβαθύνει στην έννοια του “αποτελεσματικού ταξιδιού στον χρόνο”. Πρόσφατα βέβαια έγινε γνωστό ότι το ταξίδι στον χρόνο δεν είναι εφικτό. Οπότε, τι άλλαξε;
Τα κβαντικά σωματίδια στη Γη, τα οποία περιπλέκονται με απομακρυσμένα σωματίδια, θα μπορούσαν δυνητικά να επηρεάσουν γεγονότα στο μακρινό παρελθόν. Η έρευνα προτείνει μία μέθοδο για την πιθανολογική βελτίωση των επιλογών του παρελθόντος με τον χειρισμό κβαντικών ανιχνευτών μέσω της διεμπλοκής, επιτρέποντας αναδρομικές προσαρμογές με βάση τα μετρούμενα αποτελέσματα.
Αν και το πείραμα έδειξε ποσοστό αποτυχίας 75%, οι ερευνητές πρότειναν τη χρήση μεγάλου αριθμού διεμπλεκόμενων φωτονίων και ενός μηχανισμού φιλτραρίσματος για την ενίσχυση του ποσοστού επιτυχίας.
Παρά τον κερδοσκοπικό χαρακτήρα των κλειστών χρονικών καμπυλών και την έλλειψη μιας πλήρους θεωρίας της κβαντικής βαρύτητας, η μελέτη παρουσιάζει μια νέα προσέγγιση για την εξερεύνηση της κβαντικής μηχανικής.
Η σημασία της δεν έγκειται στην επιβεβαίωση του πραγματικού ταξιδιού στο χρόνο, αλλά στην αξιοποίηση της αντισυμβατικής σχέσης της κβαντομηχανικής με το χρόνο για την επίτευξη ενδιαφέροντων αποτελεσμάτων – όπως το ταξίδι στον χρόνο μέσω προσομοίωσης.