Αρχική COVID-19 Ανασκόπηση στα φάρμακα και τις θεραπείες κατά της Covid-19

Ανασκόπηση στα φάρμακα και τις θεραπείες κατά της Covid-19

0
φάρμακα, κορονοϊός
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Η πανδημία Covid-19 είναι μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που έχει αντιμετωπίσει ποτέ η σύγχρονη ιατρική. Τόσο οι γιατροί όσο και οι επιστήμονες προσπαθούν να βρουν θεραπείες και φάρμακα ικανά για να σώσουν τις ζωές ανθρώπων που έχουν μολυνθεί και ίσως ακόμη και να τους αποτρέψουν από το να νοσήσουν.

Μέχρι στιγμής δεν έχει εντοπιστεί θεραπεία για την Covid-19. Η μοναδική θεραπεία που έχει εγκριθεί από το F.D.A. για την ασθένεια, είναι ένα φάρμακο με το όνομα ρεμντεσιβίρη, η οποία μάλιστα σύμφωνα με έρευνα έχει αποδειχτεί ότι μπορεί να προσφέρει μόνο ένα μικρό όφελος στους ασθενείς.

Το F.D.A. έχει χορηγήσει άδεια χρήσης έκτακτης ανάγκης και σε ορισμένες άλλες θεραπείες. Ωστόσο, η αποτελεσματικότητά τους έναντι της Covid-19 δεν έχει ακόμη αποδειχθεί στις τυχαιοποιημένες κλινικές δοκιμές μεγάλης κλίμακας.

Οι επιστήμονες μελετούν επίσης ένα ευρύ φάσμα άλλων πιθανών θεραπειών, αλλά οι περισσότεροι βρίσκονται σε αρχικά στάδια έρευνας.

Παρακάτω ακολουθεί μια ενημερωμένη λίστα με 23 από τις πιο πολυσυζητημένες θεραπείες για τον κορονοϊό.

Ωστόσο, να σημειωθεί ότι ενώ ορισμένοι συγκεντρώνουν στοιχεία για την αποτελεσματικότητά τους, τα περισσότερα βρίσκονται ακόμη σε αρχικά στάδια έρευνας.

Ευρέως Χρησιμοποιούμενα

Αυτές οι θεραπείες έχουν χρησιμοποιηθεί ευρέως από γιατρούς και νοσηλευτές με στόχο να θεραπεύσουν ασθενείς που νοσηλεύονται για ασθένειες που επηρεάζουν το αναπνευστικό σύστημα, συμπεριλαμβανομένης και της Covid-19.

Σε αυτές ανήκουν:

Επί κλίνης τοποθέτηση: Μπορεί να βοηθήσει ασθενείς που αντιμετωπίζουν σοβαρή αναπνευστική δυσχέρεια για να ανοίξουν οι πνεύμονές τους. Ταυτόχρονα μπορεί να βοηθήσει ορισμένα άτομα να αποφύγουν εντελώς την ανάγκη για αναπνευστήρες.

Συσκευές αναπνευστικής υποστήριξης: Μπορούν να βοηθήσουν τους ανθρώπους να αναπνέουν, ενώ αποτελούν ουσιαστικό εργαλείο για την καταπολέμηση των θανατηφόρων αναπνευστικών ασθενειών.

Υποσχόμενες Θεραπείες

Τα πρώτα στοιχεία από μελέτες σε ασθενείς υποδηλώνουν αποτελεσματικότητα, αλλά απαιτείται περισσότερη έρευνα. Αυτή η κατηγορία περιλαμβάνει θεραπείες που έχουν δείξει βελτιώσεις στη νοσηρότητα, τη θνησιμότητα και την ανάρρωση σε τουλάχιστον μία τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη δοκιμή, στην οποία μερικοί άνθρωποι λαμβάνουν θεραπεία και άλλοι λαμβάνουν εικονικό φάρμακο.

Σε αυτές ανήκουν:

Ρεμντεσιβίρη: Η ρεμντεσιβίρη, είναι το πρώτο φάρμακο που έλαβε έγκριση από το F.D.A. για τη θεραπεία της Covid-19. Μπορεί να μειώσει τον βαθμό επικινδυνότητας της Covid-19, μετά την χορήγησή της και την πιθανότητα μεταφοράς σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Μάλιστα, οι ερευνητές παρατήρησαν ότι το φάρμακο μείωσε τον χρόνο ανάρρωσης των ατόμων που νοσηλεύτηκαν με Covid-19 από 15 σε 11 ημέρες.

Δεξαμεθαζόνη και άλλα κορτικοστεροειδή: Χρησιμοποιούνται για τη μείωση της φλεγμονής και για καταστάσεις όπως αλλεργίες και άσθμα. Σύμφωνα με μία μελέτη που πραγματοποιήθηκε τον Ιούνιο,  αποδείχθηκε ότι ήταν το πρώτο φάρμακο που μειώνει τους θανάτους από Covid-19. Ωστόσο, ενδέχεται να είναι λιγότερο πιθανό να βοηθήσει, ενώ μπορεί ακόμα και να βλάψει, ασθενείς που βρίσκονται σε προγενέστερο στάδιο μολύνσεων Covid-19. Για αυτό συνίσταται να χορηγείται μόνο σε ασθενείς με Covid-19 που βρίσκονται σε αναπνευστήρα ή λαμβάνουν συμπληρωματικό οξυγόνο.

Δοκιμαστικής ή μικτής απόδειξης θεραπείες

Ορισμένες θεραπείες είναι πολλά υποσχόμενες σε κύτταρα ή ζώα, ωστόσο πρέπει να επιβεβαιωθούν και σε ανθρώπους. Κάποιοι απέδωσαν ενθαρρυντικά αποτελέσματα σε αναδρομικές μελέτες σε ανθρώπους, οι οποίες εξετάζουν τα υπάρχοντα δεδομένα αντί να ξεκινήσουν μια νέα δοκιμή. Ωστόσο, ορισμένες θεραπείες παρήγαγαν διαφορετικά αποτελέσματα σε διαφορετικά πειράματα, αυξάνοντας την ανάγκη για μεγαλύτερες, πιο αυστηρά σχεδιασμένες μελέτες για την εξάλειψη της σύγχυσης.

Σε αυτές ανήκουν:

Φαβιπιραβίρη: Αρχικά ήταν σχεδιασμένη για την καταπολέμηση της γρίπης καθώς εμποδίζει την ικανότητα ενός ιού να αντιγράφει το γενετικό του υλικό. Ορισμένες μικρές μελέτες έδειξαν ότι μπορεί να διώξει τον κορονοϊό από το ανθρώπινο σώμα, αλλά καμία μεγάλη, τυχαιοποιημένη κλινική δοκιμή δεν έχει δείξει ακόμη μια σαφή βελτίωση για τους ασθενείς. 

Μολουνπιραβίρη: Είναι ένα άλλο αντιικό φάρμακο που σχεδιάστηκε αρχικά για την καταπολέμηση της γρίπης. Ωστόσο, η Ridgeback Biotherapeutics και η Merck συνεργάζονται για να την αναπτύξουν ως θεραπεία κατά της Covid-19.

Ανασυνδυασμένο ACE-2: Οι επιστήμονες δημιούργησαν τεχνητές πρωτεΐνες ACE-2 που θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ως “δόλωμα”, παρασύροντας δηλαδή τον κορονοϊό μακριά από ευάλωτα κύτταρα. Οι ανασυνδυασμένες πρωτεΐνες ACE-2 έχουν δείξει πολλά υποσχόμενα αποτελέσματα σε πειράματα σε κύτταρα, αλλά όχι ακόμη σε ζώα ή ανθρώπους.

Ιβερμεκτίνη: Μελέτες σε κύτταρα έχουν δείξει ότι η ιβερμεκτίνη μπορεί να σκοτώσει ιούς. Ωστόσο, οι επιστήμονες δεν έχουν ακόμη βρει ισχυρές ενδείξεις που να βασίζονται σε μελέτες σε ζώα ή σε δοκιμές σε ανθρώπους, ότι μπορεί να θεραπεύσει ιογενείς ασθένειες. Ως αποτέλεσμα, η ιβερμεκτίνη δεν έχει εγκριθεί για χρήση ως αντιικό. Κλινικές μελέτες διεξάγονται με στόχο να διαπιστωθεί εάν μια ασφαλής δόση ιβερμεκτίνης μπορεί να καταπολεμήσει την Covid-19.

Ολεανδρίνη: Το Ινστιτούτο Ιατρικής Έρευνας των Λοιμωδών Νοσημάτων του Στρατού των ΗΠΑ δοκίμασε την ολεανδρίνη σε κύτταρα μολυσμένα με κορονοϊό τον περασμένο Μάιο, αλλά τα πειράματα ήταν ασαφή.

Ανάρρωση πλάσματος: Πριν από έναν αιώνα οι γιατροί χορήγησαν το πλάσμα ανάρρωσης, που είναι πλούσιο πλούσιο σε αντισώματα, σε ασθενείς με γρίπη για να καταπολεμήσουν την ασθένειά τους. Το 2020, οι γιατροί δοκίμασαν την ίδια στρατηγική στην Covid-19. Το περασμένο καλοκαίρι, η διοίκηση του Τραμπ  υποστήριξε το συγκεκριμένο φάρμακο, παρά την έλλειψη αποδείξεων ότι λειτουργούσε εκείνη τη στιγμή. Ωστόσο, τον Αύγουστο, κορυφαίοι κυβερνητικοί επιστήμονες σύμφωνα με πληροφορίες διέκοψαν τη χορήγηση άδειας έκτακτης ανάγκης στο αναρρωμένο πλάσμα, υποστηρίζοντας ότι τα στοιχεία ήταν ακόμα πολύ αδύναμα για ένα τέτοιο βήμα. 

Μονοκλωνικά αντισώματα: Διερευνήθηκαν για πρώτη φορά στη δεκαετία του 1970 και έκτοτε το F.D.A. τα έχει εγκρίνει για 79 ασθένειες. Στα τέλη του 2020, τα μονοκλωνικά αντισώματα των Eli Lilly και Regneron κέρδισαν τις άδειες χρήσης έκτακτης ανάγκης για την Covid-19. Υπήρχε καλός λόγος να ελπίζουμε σε αυτή τη θεραπεία, επειδή τα μονοκλωνικά αντισώματα έχουν μακρόχρονο ιστορικό. Στις 16 Σεπτεμβρίου, η Eli Lilly ανακοίνωσε πολλά υποσχόμενα προκαταρκτικά δεδομένα από μια δοκιμή στις 452 ασθενείς που διαγνώστηκαν πρόσφατα με Covid-19.

Ιντερφερόνες: Οι ιντερφερόνες είναι μόρια που παράγουν φυσικά τα κύτταρα μας ως απόκριση σε ιούς. Η ένεση συνθετικών ιντερφερόνων είναι πλέον μια τυπική θεραπεία για έναν αριθμό ανοσολογικών διαταραχών. Οι πρώτες μελέτες, συμπεριλαμβανομένων πειραμάτων σε κύτταρα και ποντικούς, για το πως θα μπορούσαν οι ιντερφερόνες να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της Covid-19, απέδωσαν ενθαρρυντικά αποτελέσματα που οδήγησαν σε κλινικές δοκιμές.
Αναστολείς κυτοκίνης: Οι κυτοκίνες μπορούν να προκαλέσουν το ανοσοποιητικό σύστημα να αντιδράσει σε λοιμώξεις. Οι ερευνητές δοκιμάζουν τώρα έναν αριθμό διαφορετικών αναστολέων κυτοκίνης έναντι του Covid-19 σε κλινικές δοκιμές. Τα αποτελέσματα μέχρι στιγμής είναι ανάμεικτα. Ορισμένα πολλά υποσχόμενα αποτελέσματα προέρχονται από ένα φάρμακο που ονομάζεται baricitinib, το οποίο μπορεί να επηρεάσει ταυτόχρονα πολλούς τύπους κυτοκινών.
Συστήματα φιλτραρίσματος αίματος: Ένα μηχάνημα, που ονομάζεται Cytosorb, σύμφωνα με πληροφορίες μπορεί να καθαρίσει ολόκληρη την παροχή αίματος ενός ασθενούς περίπου 70 φορές σε διάστημα 24 ωρών. Ορισμένες μελέτες σχετικά με τα συστήματα φιλτραρίσματος αίματος βρίσκονται σε εξέλιξη, αλλά οι ειδικοί προειδοποιούν ότι αυτές οι συσκευές ενέχουν ορισμένους κινδύνους.
Βλαστοκύτταρα: Ορισμένα είδη βλαστικών κυττάρων μπορούν να εκκρίνουν αντιφλεγμονώδη μόρια. Ωστόσο, αυτές οι θεραπείες βλαστικών κυττάρων δεν είχαν λειτουργήσει καλά στο παρελθόν και δεν είναι ακόμη σαφές εάν θα λειτουργήσουν κατά του κορονοϊού. Δεκάδες κλινικές δοκιμές βρίσκονται σε εξέλιξη για να δουν αν μπορούν να βοηθήσουν ασθενείς με Covid-19.
Κολχικίνη:  Το 2009 ο FDA ενέκρινε την κολχικίνη για την ανακούφιση της φλεγμονής από ουρική αρθρίτιδα και άλλες διαταραχές. Έπειτα, όταν ο ρόλος της φλεγμονής στην Covid-19 έγινε σαφής, οι ερευνητές άρχισαν να ερευνούν την κολχικίνη ως πιθανή θεραπεία. Τα αποτελέσματα μικρών δοκιμών έδειξαν ότι η κολχικίνη μπορεί να προσφέρει μέτρια μείωση της νοσηλείας σε ασθενείς με Covid-19, αλλά εξωτερικοί εμπειρογνώμονες έχουν αμφισβητήσει την αποτελεσματικότητά της. 
Αντιπηκτικά: Οι γιατροί χρησιμοποιούν τα αντιπηκτικά μερικές φορές σε ασθενείς με Covid-19 που έχουν θρόμβους, αλλά δεν υπάρχουν σαφείς ενδείξεις για τα οφέλη και τους κινδύνους που προσφέρουν σε άτομα με την ασθένεια. Στις 22 Δεκεμβρίου, τρεις κλινικές δοκιμές εξέτασαν εάν τα αντιπηκτικά ωφελούν τους ασθενείς με σοβαρή ασθένεια Covid-19 και σημείωσαν ότι η θεραπεία δεν φαίνεται να βοηθά τους ασθενείς να ανακάμψουν.
Συμπληρώματα βιταμινών και μετάλλων: Το σώμα μας χρειάζεται βιταμίνες και μέταλλα για να λειτουργήσει σωστά. Ορισμένοι ερευνητές μελετούν εάν τα συμπληρώματα μπορούν να βοηθήσουν στην καταπολέμηση της Covid-19. Ωστόσο, δεν υπάρχουν ακόμη ισχυρές ενδείξεις ότι αποτρέπουν λοιμώξεις ή ότι επιταχύνουν την ανάκαμψή τους.

Μη υποσχόμενα φάρμακα

Οι πρώτες ενδείξεις δείχνουν ότι αυτές οι θεραπείες δεν λειτουργούν.
Σε αυτές ανήκουν:
Λοπιναβίρη και ριτοναβίρη: Πριν από είκοσι χρόνια, ο F.D.A. ενέκρινε αυτόν τον συνδυασμό φαρμάκων για τη θεραπεία του H.I.V. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι σταματούν επίσης τον κορονοϊό από την αναπαραγωγή σε καλλιέργειες κυττάρων. Αλλά οι επόμενες κλινικές δοκιμές σε ασθενείς αποδείχθηκαν απογοητευτικές.
Υδροξυχλωροκίνη και χλωροκίνη: Οι Γερμανοί χημικοί συνέθεσαν τη χλωροκίνη στη δεκαετία του 1930 ως φάρμακο κατά της ελονοσίας. Στην αρχή της πανδημίας Covid-19, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι και τα δύο φάρμακα θα μπορούσαν να σταματήσουν την αναπαραγωγή του κορονoϊού στα κύτταρα. Ωστόσο, μόλις οι επιστήμονες πήραν αποτελέσματα από δοκιμές σε ζώα και ανθρώπους τα φάρμακα αποδείχτηκαν απογοητευτικά. Ο F.D.A. προειδοποιεί ότι το φάρμακο μπορεί να προκαλέσει πλήθος σοβαρών παρενεργειών στην καρδιά και σε άλλα όργανα όταν χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της Covid-19. Στο Ν.Ι.Η. οι οδηγίες θεραπείας για το Covid-19 προτείνουν την απαγόρευση της χρήσης υδροξυχλωροκίνης εκτός από κλινικές δοκιμές.

Ψευδοεπιστήμη

Πρόκειται για θεραπείες που οι ερευνητές δεν έχουν σκεφτεί ποτέ να χρησιμοποιήσουν για την αντιμετώπιση της Covid-19. Οι ειδικοί έχουν προειδοποιήσει να μην τα δοκιμάσουν, διότι δεν βοηθούν στην καταπολέμηση της νόσου και μπορούν να είναι επικίνδυνα. Μερικοί άνθρωποι έχουν συλληφθεί ακόμη και για τις ψεύτικες υποσχέσεις τους για θεραπεία κατά της Covid-19. 

Σε αυτές ανήκουν:

Πόσιμο ή ενέσιμο λευκαντικό και απολυμαντικό: Τα απολυμαντικά μπορούν να βοηθήσουν στην επιβράδυνση της εξάπλωσης του κορονοϊού, αλλά μόνο όταν χρησιμοποιούνται σωστά. Το CDC προσφέρει οδηγίες για τον καθαρισμό του σπιτιού και των χεριών σας. Τον περασμένο Απρίλιο, ο πρώην Πρόεδρος των ΗΠΑ ο Ντόναλντ Τραμπ πρότεινε ότι τα απολυμαντικά όπως το αλκοόλ ή η χλωρίνη μπορεί να είναι αποτελεσματικά έναντι του κορονοϊού εάν εγχυθούν απευθείας στο σώμα. Τα σχόλιά του αντικρούσθηκαν αμέσως από επαγγελματίες υγείας και ερευνητές σε όλο τον κόσμο, καθώς και από τους δημιουργούς των Lysol και Clorox. Τον Ιούλιο, οι ομοσπονδιακοί εισαγγελείς κατηγόρησαν τέσσερις άντρες της Φλόριντα οι οποίοι προσπάθησαν να προωθήσουν τα απολυμαντικά ως θεραπεία κατά της Covid-19. Τον επόμενο μήνα συνελήφθησαν στην Κολομβία.

Φως UV: Οι ερευνητές έχουν χρησιμοποιήσει το υπεριώδες φως για την αποστείρωση επιφανειών, συμπεριλαμβανομένης της θανάτωσης ιών, σε προσεκτικά διαχειριζόμενα εργαστήρια. Αλλά το υπεριώδες φως δεν θα μπορούσε να καθαρίσει τον ιό από το σώμα ενός άρρωστου ατόμου. Αυτό το είδος ακτινοβολίας μπορεί επίσης να βλάψει το δέρμα.

Ασήμι: Αρκετά μέταλλα έχουν φυσικές αντιμικροβιακές ιδιότητες, αλλά κανένα δεν έχει αποδειχθεί αποτελεσματικό έναντι του κορονοϊού. Ο F.D.A. έχει απειλήσει νομικά πολλούς ανθρώπους που ισχυρίζονται ότι τα προϊόντα με βάση το ασήμι είναι ασφαλή και αποτελεσματικά εναντίον της Covid-19.

Σημειώνεται ότι, αυτή η λίστα παρέχει ένα στιγμιότυπο της τελευταίας έρευνας για τον κορονοϊό, αλλά δεν αποτελεί ιατρική υποστήριξη. Η συμβουλή του γιατρού σχετικά με τις θεραπείες κατά της Covid-19, είναι απαραίτητη.

Πηγή: nytimes.com

Οι τελευταίες εξελίξεις:

Διαφήμιση