Αρχική COVID-19 Ρεμντεσιβίρη: Πώς μπορεί να μειώσει τον βαθμό επικινδυνότητας από Covid-19

Ρεμντεσιβίρη: Πώς μπορεί να μειώσει τον βαθμό επικινδυνότητας από Covid-19

0
φάρμακα, κορονοϊός
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Ενθαρρυντικά εμφανίζονται τα αποτελέσματα των επιστημονικών ερευνών για την ρεμντεσιβίρη, η οποία αποδεικνύεται ότι έχει την δυνατότητα να μειώσει τον βαθμό επικινδυνότητας της Covid-19, μετά την χορήγησή της.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με μία νέα μελέτη που εκπονήθηκε στην Ιταλία από το Saint Camillus International University of Health and Medical Sciences (UniCamillus), δείχνει ότι η ρεμντεσιβίρη έχει τις εξής δυνατότητες:

  • να μειώσει τις αρνητικές επιπτώσεις της COVID-19 λοίμωξης
  • να βελτιώσει την κατάσταση των ασθενών
  • να αποτρέψει ως εκ τούτου περαιτέρω επιπλοκές

Σημειώνεται μάλιστα, ότι μπορεί να μειώσει την πιθανότητα μεταφοράς σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας & εξοικονόμηση πόρων, για τους ασθενείς που νοσηλεύονται σε απλή κλίνη.

Παράλληλα, ένα μεγάλο πλεονέκτημα που έρχεται στο προσκήνιο με την χρήση της ρεμντεσιβίρης δεν είναι άλλο από την εξοικονόμηση πόρων για τα συστήματα υγείας, καθώς οι ασθενείς παραμένουν μικρότερο διάστημα στο νοσοκομείο και υπάρχουν λιγότερες εισαγωγές στις μονάδες εντατικής θεραπείας.

Η μελέτη

Η μελέτη με τίτλο: «Μοντέλο για την εκτίμηση του κόστους υγειονομικής περίθαλψης και της διαθεσιμότητας κλινών στις μονάδες εντατικής θεραπείας για ασθενείς που πάσχουν από COVID-19 στην Ιταλία: Αξιολόγηση των αποτελεσμάτων της ρεμντεσιβίρης», βασίστηκε σε παρατηρούμενα επιδημιολογικά δεδομένα που σχετίζονται με τη μεταδοτικότητα και τα καθημερινά δεδομένα σχετικά με τη νοσηλεία και τη θνησιμότητα από κορονοϊό.

Παράλληλα, προέβλεψε την εξέλιξη της πανδημίας σε μια περίοδο 20 εβδομάδων, όσον αφορά τη μόλυνση από τον ιό, την πρόσβαση σε εντατική φροντίδα, όπως σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και τους θανάτους.

Για την εκπόνηση της συγκεκριμένης ιταλικής μελέτης οι επιστήμονες χρησιμοποιήσαν ένα μαθηματικό μοντέλο πρόβλεψης, το οποίο έχει σχεδιαστεί για να εκτιμήσει την επίδραση μιας θεραπευτικής λύσης, δηλαδή του αντιιικού remdesivir, τόσο στην κάλυψη κλινών εντατικής θεραπείας όσο και στο κόστος υγειονομικής περίθαλψης στα νοσοκομεία, κατά τη διαχείριση της τρέχουσας έκτακτης ανάγκης.

Στο πλαίσιο αυτό, εξετάζεται μια βασική υπόθεση για την εξέλιξη της πανδημίας, ένα καλύτερο σενάριο με λιγότερα κρούσματα και ένα χειρότερο σενάριο με περισσότερους ασθενείς.

Τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό ABOUTOpen HTA & Market Access.

Εξοικονόμηση κόστους

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης, η χρήση του remdesivir μπορεί να εξοικονομήσει έως και 431 εκατομμύρια ευρώ, με ταυτόχρονη αποφυγή 17.150 νοσηλειών σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και 6.923 θανάτων. Αυτό στην περίπτωση που λαμβάνουμε υπόψιν μας το βασικό σενάριο.

Με βάση τα δεδομένα του καλύτερου σεναρίου, εκτιμάται εξοικονόμηση ύψους 294 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ με βάση τη χειρότερη περίπτωση, εκτιμάται εξοικονόμηση της τάξεως των 512 εκατομμυρίων ευρώ.

Είναι λοιπόν γεγονός ότι η ρεμντεσιβίρη μπορεί να εξοικονομήσει πολύ συγκεκριμένους πόρους από την υγειονομική περίθαλψη στα συστήματα υγείας εν μέσω πανδημίας, ως αποτέλεσμα της συντομότερης παραμονής στο νοσοκομείο και των λιγότερων εισαγωγών σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ).

Οι τελευταίες εξελίξεις:

Διαφήμιση