Αρχική Ειδήσεις Εφοπλιστής και βετεράνος δωρίζει 23 εκατ. ευρώ και 60 σκάφη στις Ένοπλες...

Εφοπλιστής και βετεράνος δωρίζει 23 εκατ. ευρώ και 60 σκάφη στις Ένοπλες δυνάμεις

0
iakwvos tsounis
ΑΠΟΝΟΜΗ ΞΙΦΟΥΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΡΧΗΓΟ ΓΕΕΘΑ ΣΤΡΑΤΗΓΟ ΚΩΣΤΑΝΤΙΝΟ ΦΛΩΡΟ ΣΤΟΝ ΥΠΟΣΤΡΑΤΗΓΟ ΕΠΙ ΤΙΜΗ ΙΑΚΩΒΟ ΤΣΟΥΝΗ (EUROKINISSI/ΥΕΘΑ)
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Εφοπλιστής, επιτυχημένος επιχειρηματίας και βετεράνος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, ο Υποστράτηγος επί τιμής, Ιάκωβος Τσούνης, έκανε μια ασύλληπτη δωρεά εν ζωή στις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και η Βουλή τον ευχαρίστησε για την ανιδιοτελή και βαθιά πατριωτική προσφορά του.

Ο 97χρονος εφοπλιστής άφησε 23 εκατομμύρια ευρώ και 60 αποβατικά πλοία στις Ένοπλες Δυνάμεις.

Ενώ, πολύ πριν τη Βουλή, και συγκεκριμένα στις 17 Ιουνίου 2020 του είχε επιδοθεί ξίφος από τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο για την αναγνώριση των διακεκριμένων υπηρεσιών του προς τις Ένοπλες Δυνάμεις.

Ο κ. Τσούνης, μάλιστα έχει ιδρύσει και Μουσείο στο Αίγιο. Ενώ, σύμφωνα με την εφημερίδα ΕΣΤΙΑ της οποίας ήταν τακτικός συνδρομητής, είναι απόγονος των αγωνιστών του 1821, των Λοονταίων και των Πετμεζαίων.

Ο Ιάκωβος Τσούνης γεννήθηκε στην Πάτρα και ο ίδιος πολέμησε σε ηλικία 16 ετών στον Ελληνοϊταλικό Πόλεμο του 1940, όντας έτσι ο νεότερος βετεράνος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, με διεθνή αναγνώριση, όπως αναφέρει σχετικά η ΕΣΤΙΑ.

Ενώ, μετά το στρατό, ξεκίνησε ως εκτελωνιστής στον Πειραιά, για να εισέλθει το 1966 στην ναυτιλία με 13 εμπορικά πλοία και αναπτύσσοντας στη συνέχεια την περιουσία του αλλά και την φιλανθρωπική του δράση.

ΑΠΟΝΟΜΗ ΞΙΦΟΥΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΡΧΗΓΟ ΓΕΕΘΑ ΣΤΡΑΤΗΓΟ ΚΩΣΤΑΝΤΙΝΟ ΦΛΩΡΟ ΣΤΟΝ ΥΠΟΣΤΡΑΤΗΓΟ ΕΠΙ ΤΙΜΗ ΙΑΚΩΒΟ ΤΣΟΥΝΗ (EUROKINISSI/ΥΕΘΑ)
ΑΠΟΝΟΜΗ ΞΙΦΟΥΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΡΧΗΓΟ ΓΕΕΘΑ ΣΤΡΑΤΗΓΟ ΚΩΣΤΑΝΤΙΝΟ ΦΛΩΡΟ ΣΤΟΝ ΥΠΟΣΤΡΑΤΗΓΟ ΕΠΙ ΤΙΜΗ ΙΑΚΩΒΟ ΤΣΟΥΝΗ (EUROKINISSI/ΥΕΘΑ)

Ο γνήσιος αυτός πατριώτης, έλαβε το 2018 για τη συνολική του προσφορά στην πατρίδα, τη Διαμνημόνευση του Αστέρα Αξίας και Τιμής. Ενώ, τον Απρίλιο του 2020, κατόπιν γνωμάτευσης του ΣΑΓΕ και πρότασης από τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο, του απονεμήθηκε με Προεδρικό Διάταγμα η ιδιότητα του Εφέδρου Αξιωματικού, βαθμού Υποστρατήγου επί τιμή.

Ο σπουδαίος πατριώτης είχε δηλώσει ότι αφήνει την περιουσία του στις “Άγιες” Ένοπλες Δυνάμεις και ότι επιθυμεί να φύγει από τη ζωή όπως ήρθε, δηλαδή ξυπόλητος.

Βαρβιτσιώτης: Αρωγός των Ενόπλων Δυνάμεων όλα τα χρόνια

O αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης ανέφερε χαρακτηριστικά για τον κ. Τσούνη πως “είναι ένας αφοσιωμένος πατριώτης και συνεπής αρωγός των Ενόπλων Δυνάμεων και όχι μόνο τώρα που στα 97 του αποφάσισε να δωρίσει όλη την περιουσία του στις Ένοπλες Δυνάμεις αλλά και τα προηγούμενα χρόνια. Και οι Ένοπλες Δυνάμεις πρέπει να του αποδώσουν τις μέγιστες τιμές για αυτή την διαχρονική του προσφορά”.

Ενώ, και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Χρήστος Μπουκώρος είπε: “Αισθάνομαι την ανάγκη και εκ μέρους της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας, να αναφερθώ σε ένα γεγονός που προκάλεσε, έχω την αίσθηση, βαθύτατη εντύπωση στον ελληνικό λαό. Χθες, ο νεότερος εθελοντής του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, ένας 97χρονος συμπατριώτης μας, ένας άνθρωπος που αγωνίστηκε και στα μέτωπα του πολέμου και στην αντίσταση κατά των κατακτητών στη συνέχεια, αλλά αγωνίστηκε και στον στίβο της ζωής με ιδιαίτερη επιτυχία και δημιουργήθηκε, χθες προέβη σε μια κίνηση η οποία πραγματικά μας δίνει αισιοδοξία.

Αναφέρομαι, στο παράδειγμα του Ιάκωβου Τσούνη, του γνωστού εφοπλιστή, ο οποίος χθες δώρισε στις Ένοπλες Δυνάμεις μας το σύνολο της περιουσίας του, δηλαδή 23 εκατομμύρια ευρώ και εξήντα αποβατικά σκάφη. Τιμήθηκε βεβαίως και από τον Υπουργό Άμυνας και από τον Αρχηγό των Ενόπλων Δυνάμεων. Τόσο η δωρεά του όσο και τα λόγια με τα οποία συνόδευσε ο κ. Ιάκωβος Τσούνης αυτή του την πράξη πραγματικά μας συγκλόνισαν.

Αισθάνομαι την ανάγκη σήμερα -πιστεύω ότι ερμηνεύω και τα αισθήματα όλων των συναδέλφων- κυρίως από την πλευρά της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας, να απευθύνω εγκάρδιες, θερμότατες, ειλικρινέστατες ευχές σε αυτόν τον άνθρωπο που δωρίζει όλη την περιουσία του στις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας, σε μία εποχή που ο ευρύτερος γεωπολιτικός μας χώρος καταγράφει συνεχόμενες αναταράξεις και απειλές. Ευχόμαστε σήμερα, από το ναό της Δημοκρατίας, να βρει και άλλους άξιους μιμητές”.

Έβαλε το κοινό συμφέρον πάνω από το δικό του

Από την πλευρά της η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΜέΡΑ 25 Φωτεινή Μπακαδήμα, είπε χαρακτηριστικά “πράγματι είναι μία ιδιαίτερα συγκινητική δωρεά, μία συγκινητική κίνηση. Οφείλουμε όλοι να ευχαριστήσουμε αυτόν τον άνθρωπο γιατί άφησε όλη του την περιουσία, και μάλιστα ενώ είναι εν ζωή, στο ελληνικό δημόσιο. Ελπίζουμε κι εμείς να γίνει παράδειγμα και για άλλους εφοπλιστές, επιχειρηματίες και μέλη της ελληνικής ολιγαρχίας, γιατί ειλικρινά, εάν όλοι εκείνοι που έχουν επωφεληθεί από την κρίση και έχουν κάνει την κρίση ευκαιρία όλα αυτά τα χρόνια, εάν έβαζαν το χέρι στην τσέπη, ίσως να ήταν πολύ καλύτερη η κατάσταση σήμερα. Γι’ αυτό, λοιπόν, οφείλουμε ένα ευχαριστώ στον άνθρωπο που έβαλε το κοινό συμφέρον πάνω από το δικό του, κάτι που δεν κάνουν όλοι οι υπόλοιποι που ανήκουν στο κοινό, αν θέλετε, επιχειρηματικό λόμπι της χώρας».

Διαφήμιση