Αρχική COVID-19 Νέα αύξηση του ιικού φορτίου στα λύματα της Θεσσαλονίκης κατά 50%

Νέα αύξηση του ιικού φορτίου στα λύματα της Θεσσαλονίκης κατά 50%

0
Θεσσαλονίκη

Σύνταξη: ecozen.gr

Αυξητική τάση παρουσιάζει και πάλι το ποσοστό ιικού φορτίου του SARS-COV-2 στα λύματα της Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με την έρευνα που διεξάγει σε σταθερή βάση το ΑΠΘ συνεργαζόμενο με την ΕΥΑΘ.

Ανησυχία προκαλεί η είδηση σε συνδυασμό με τον αυξημένο αριθμό κρουσμάτων που εντοπίστηκαν την Τρίτη στη Θεσσαλονίκη, μετά από καιρό.

Συγκεκριμένα, μετά από ένα μήνα περίπου μικρών αυξομειώσεων της συγκέντρωσης του ιού στα αστικά απόβλητα και σε χαμηλά επίπεδα, οι τελευταίες 2 δειγματοληψίες μαρτυρούν σημαντική αύξηση.

“Διαπιστώνεται μία αύξηση του εβδομαδιαίου μέσου κυλιόμενου όρου -σύγκριση μετρήσεων της 27ης Ιανουαρίου, 29ης Ιανουαρίου και 1ης Φεβρουαρίου με τις αντίστοιχες της 20ης, 22ας και 25ης Ιανουαρίου- αλλά το στοιχείο έντονου προβληματισμού εντοπίζεται παρατηρώντας το διάγραμμα σε μεγαλύτερο χρονικό εύρος, από τη στιγμή που ουσιαστικά η επιδημιολογική καμπύλη είχε επιπεδωθεί. Συγκρίνοντας λοιπόν τη μέση τιμή συνολικά οκτώ μετρήσεων, από τις 11 έως τις 27 Ιανουαρίου, με την τιμή από τις δύο τελευταίες μετρήσεις της 29ης Ιανουαρίου και 1ης Φεβρουαρίου, η αύξηση που παρατηρείται στο ιικό φορτίο των λυμάτων είναι της τάξης του 50%“, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρύτανης του ΑΠΘ και επιστημονικά υπεύθυνος του ερευνητικού έργου, καθηγητής Νίκος Παπαϊωάννου.

Συμπλήρωσε δε, ότι “η επιδημιολογική εικόνα των λυμάτων αντανακλά την περίοδο από το άνοιγμα κοινωνικών και οικονομικών δραστηριοτήτων, όπως εκπαιδευτικές δομές και καταστήματα λιανικού εμπορίου. Προφανώς έχουμε και τις επιπτώσεις από φαινόμενα συνωστισμού στους δρόμους, και συναθροίσεων που έγιναν το προηγούμενο δεκαήμερο“.

Τώρα θα φανεί εάν μάθαμε από τα λάθη μας

Ο καθηγητής όταν ρωτήθηκε αν με βάση την εικόνα που υπάρχει από τις τελευταίες μετρήσεις στα λύματα μπορεί να εκτιμηθεί ενδεχόμενο επανάληψης ενός μοτίβου εκθετικής διασποράς του ιού στην κοινότητα, όπως συνέβη τον περασμένο Οκτώβριο και Νοέμβριο στη Θεσσαλονίκη, είπε ότι:

“Βρισκόμαστε ακριβώς στο κρίσιμο εκείνο σημείο, όπου θα φανεί αν ως υπεύθυνοι πολίτες διδαχθήκαμε κάτι από τα όσα τραγικά βιώσαμε το φθινόπωρο. Η Πολιτεία με όλα τα επιστημονικά δεδομένα που έχει στη διάθεσή της θα αποφασίσει για τα όποια μέτρα κρίνει αναγκαία. Όμως, τα ανακλαστικά που θα δείξουμε ο καθένας ξεχωριστά και ως κοινωνία, τώρα που η κατάσταση είναι υπό έλεγχο, θα καθορίσουν και το αν θα παραμείνει υπό έλεγχο.

Βεβαίως εκτός από τις καιρικές συνθήκες που ευνοούν τους ιούς, τώρα έχουμε να συνυπολογίσουμε και τον απρόβλεπτο παράγοντα των πολύ πιο μεταδοτικών μεταλλάξεων του κορονοϊού. Γι’ αυτό απαιτείται εγρήγορση από όλους και απαρέγκλιτη τήρηση των μέτρων, δεν υπάρχει περιθώριο για τον παραμικρό εφησυχασμό”.

Ενισχύθηκε η δυνατότητα έγκυρου εντοπισμού όταν ακόμα τα κρούσματα είναι χαμηλά

“Παρ’ όλες τις διακυμάνσεις στις μετρήσεις, που παρατηρούσαμε το προηγούμενο διάστημα, από την Παρασκευή 29 Ιανουαρίου φάνηκε μία τάση η οποία επιβεβαιώθηκε τη Δευτέρα 1 Ιανουαρίου, ημέρες κατά τις οποίες ο αριθμός των ανακοινωμένων κρουσμάτων ήταν ακόμη χαμηλά, δείχνοντας τη δυνατότητα της τεχνικής για έγκαιρο εντοπισμό της διασποράς στην κοινότητα” δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, από την πλευρά του ο καθηγητής Χημείας του ΑΠΘ Θοδωρής Καραπάντσιος.

“Η ακρίβεια των μετρήσεων στο ημερήσιο δείγμα είναι μεγάλη λόγω του βελτιστοποιημένου πρωτοκόλλου στις διαδικασίες που εφαρμόζονται, καθώς και του μεγάλου αριθμού των επαναλήψεων, από 15 αντιδράσεις μοριακής διερεύνησης για την εκτίμηση του ιιικού φορτίου” ανέφερε επίσης, ο αν. καθηγητής Μοριακής Μικροβιολογίας στο Διαγνωστικό Εργαστήριο Κλινικών του Τμήματος Κτηνιατρικής του ΑΠΘ, Χρυσόστομος Δόβας.

λύματα Θεσσαλονίκη ιικό φορτίο
ποσοστά ιικού φορτίου στα λύματα της Θεσσαλονίκης – ΑΠΘ – ΑΠΕ-ΜΠΕ

Παραπάνω, οι ημέρες των δειγματοληψιών που καταγράφονται με πορτοκαλί χρώμα αντιστοιχούν σε 100-400 κρούσματα -σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του ΕΟΔΥ των αντίστοιχων ημερών. Και οι μέρες που καταγράφονται με πράσινο σε λιγότερα από 100 καταγεγραμμένα κρούσματα.

Διαφήμιση

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here