Αρχική Ενέργεια Κίνα: Εισέρχεται στην ατομική εποχή αξιοποιώντας παλιά ιδέα της Siemens

Κίνα: Εισέρχεται στην ατομική εποχή αξιοποιώντας παλιά ιδέα της Siemens

0
CHINA FUJIAN NUCLEAR POWER UNIT FUEL LOADING CN picture alliance Xinhua News Agency
O αντιδραστήρας Νούμερο 5 πρόκειται να είναι ένας από τους πολλούς 3ης γενιάς αντιδραστήρων στο μέλλον - welt /picture alliance Xinhua News Agency
Διαφήμιση

Επιμέλεια: Μαίρη Αλιβιζάτου

Η Κίνα «πανηγυρίζει» την ενεργειακή της ανεξαρτησία στον τομέα της ατομικής ενέργειας, έχοντας ήδη ξεκινήσει τις εμπορικές δραστηριότητες για τον πρώτο της πυρηνικό σταθμό που θα έχει κατασκευαστεί χωρίς ξένη συμμετοχή. Ενώ, αυτό της εξασφαλίζει μια θέση στην πρώτη γραμμή παραγωγών της 3ης γενιάς πυρηνικών αντιδραστήρων και το οφείλει στην αξιοποίηση τεχνολογίας που προώθησε παλαιότερα η άλλοτε γαλλο-γερμανική κοινοπραξία Siemens- KWU.

Σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua, η Λαϊκή Δημοκρατία μόλις έθεσε τον πρώτο αντιδραστήρα με πίεση νερού σε εμπορική λειτουργία με χρήση του τύπου αντιδραστήρα Hualong One (HRP1000). Ενώ, ήδη από τον Νοέμβριο ανακοινώθηκε η ολοκλήρωση του Μπλοκ 5 στην πόλη Fuqing στην ανατολική κινεζική επαρχία Fujian μετά από πέντε χρόνια κατασκευής.

Η Κίνα “βρίσκεται τώρα στην πρώτη γραμμή της τρίτης γενιάς πυρηνικής τεχνολογίας στον κόσμο, μαζί με χώρες όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Γαλλία και η Ρωσία“, δήλωσε ο επικεφαλής της Εθνικής Πυρηνικής Ενέργειας της Κίνας (CNNC), Yu Jianfeng. Αυτό άνοιξε το δρόμο για την ευρεία διανομή και εξαγωγή αυτού του τύπου αντιδραστήρα.

Από την πλευρά του Πεκίνου, η εσωτερική ανάπτυξη ενός πυρηνικού αντιδραστήρα δεν συμβάλλει μόνο στην κάλυψη των τεράστιων ενεργειακών αναγκών της χώρας και στην ανεξαρτησία της από ξένη τεχνολογία. Η εξαγωγή πυρηνικών σταθμών είναι επίσης ένα στρατηγικό εργαλείο στην εξωτερική και βιομηχανική πολιτική του Πεκίνου.

Πριν από χρόνια, είπαν ότι ήθελαν να εξάγουν περίπου 30 αντιδραστήρες σε όλο τον κόσμο έως το 2030. Όσο το θέμα της προστασίας του κλίματος, τοποθετείται στο παγκόσμιο επίκεντρο, τόσο περισσότερο το Πεκίνο αναφέρεται επίσης στην εξοικονόμηση CO2 μέσω της πυρηνικής ενέργειας.

Καμία χώρα δεν κατασκευάζει περισσότερους πυρηνικούς αντιδραστήρες

CHINA FUJIAN NUCLEAR POWER UNIT HUALONG ONE COMMERCIAL OPERATION CN 2
O νέος αντιδραστήρας θα εξοικονομεί 8,16 εκατ. τόνους εκπομπών CO2 -Welt / picture alliance / Xinhua News Agency

Σύμφωνα με το Πεκίνο, ο νέος αντιδραστήρας θα μπορούσε να παράγει 10 δισεκ. κιλοβατώρες ηλεκτρικής ενέργειας ετησίως και να αποτρέψει 8,16 εκατ. τόνους εκπομπών CO2.

Το φθινόπωρο του 2019, η Κίνα, ως ο μεγαλύτερος πομπός CΟ2 στον κόσμο, ανακοίνωσε το στόχο της να γίνει κλιματικά ουδέτερη έως το 2060.

Περίπου 12 πυρηνικοί σταθμοί είναι υπό κατασκευή στην Κίνα – περισσότεροι από ό,τι σε οποιαδήποτε άλλη χώρα στον κόσμο.

Σύμφωνα με την Παγκόσμια Ένωση Πυρηνικών Σταθμών, WNISR, σχεδόν το 1/3 των 50 νέων πυρηνικών σταθμών που βρίσκονται υπό κατασκευή στον πλανήτη είναι κινεζικά έργα. Για παράδειγμα, δύο κινεζικά τεμάχια HRP1000 κατασκευάζονται στο Πακιστάν.

Η πυρηνική ενέργεια μπορεί δυνητικά να συνεισφέρει έως και στο 20% της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην Κίνα, λέει ο διευθύνων σύμβουλος του CNNC, Yu Jianfeng. Στο τέλος του 2020, η Κίνα είχε 49 μονάδες πυρηνικών αντιδραστήρων με μέση ηλικία μόλις 8,3 χρόνια.

Σύμφωνα με τη βιομηχανική ένωση WNISR, οι πυρηνικοί σταθμοί παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας παράγουν μόλις κάτω από το 5% της συνολικής παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

Συγκριτικά, τα 6 μπλοκ ενεργού αντιδραστήρα της Γερμανίας είναι κατά μέσο όρο 34 ετών και συνέβαλαν τουλάχιστον κατά 12% στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας το 2019. Στη Γαλλία υπάρχουν 56 μπλοκ με μεγάλο μερίδιο πυρηνικής ενέργειας, στο 70%.

Μια παλιά ιδέα αξιοποιείται στο έπακρο

Ένα από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του νέου αντιδραστήρα της Κίνας είναι ότι βασίζεται στις βασικές ιδέες γαλλο-γερμανικής τεχνολογίας που προωθήθηκε κάποτε από τη Siemens-KWU με την Framatome-Areva και ονομάστηκε ERP (European Pressurized Reactor). Το 2018, για παράδειγμα, η Κίνα χρησιμοποίησε στον πρώτο αντιδραστήρα την τεχνολογία ERP της Framatome.

Στο επίκεντρο της τρίτης γενιάς αυτών των αντιδραστήρων, ειδική τεχνολογία προβλέπει ειδικό περίβλημα γύρω από τον πυρήνα, με το οποίο οι μηχανικοί ελπίζουν να τον περιορίσουν σε περίπτωση που καταστραφεί.

Ακόμη και χωρίς συμμετοχή στην πυρηνική τεχνολογία, η Κίνα, με την ακόρεστη «δίψα» της για ενέργεια, παραμένει μια αγορά του μέλλοντος για την πλέον ανεξάρτητη εταιρεία Siemens Energy. Σημειώνεται εδώ, ότι από τον συνολικό κύκλο εργασιών της των 27,5 δισεκ. ευρώ (φορολογικό έτος 2020), τα 1,7 δισεκατομμύρια ευρώ (+15%) προήλθαν από την Κίνα.

Ενώ, την ίδια ώρα ακριβώς που η Κίνα πανηγύριζε για την δική της τεχνολογία αντιδραστήρων, η Siemens Energy ανακοίνωνε ότι κατασκεύαζε ένα κέντρο καινοτομίας στην Shenzhen της Κίνας, για την τεχνολογία του μέλλοντος. Ο προσανατολισμός τώρα στρέφεται στα «έξυπνα ενεργειακά συστήματα, σύγχρονες τουρμπίνες φυσικού αερίου και το πράσινο υδρογόνο».

Πηγή: welt.de

Διαφήμιση