Αρχική Περιβάλλον Πρωτοποριακή τεχνολογία μετατρέπει πλαστικά σκουπίδια σε τούβλα

Πρωτοποριακή τεχνολογία μετατρέπει πλαστικά σκουπίδια σε τούβλα

0
τούβλα
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Μία επαναστατική μέθοδος αξιοποίησης των πλαστικών απορριμμάτων που δεν ανακυκλώνονται με συμβατικές μεθόδους, εφαρμόζει η εταιρεία Gjenge Makers της Ματέ, με έδρα το Ναϊρόμπι.

Χαρακτηριστικά η πρωτοποριακή εταιρεία κατασκευάζει τούβλα από πλαστικά απορρίμματα τα οποία δεν μπορούν να ανακυκλωθούν. Το εργοστάσιο προμηθεύεται δωρεάν την πρώτη ύλη του από εργοστάσια συσκευασιών και πληρώνει άλλες εγκαταστάσεις ανακύκλωσης για το κατά τα άλλα άχρηστο υλικό τους.

«Το προϊόν μας είναι σχεδόν πέντε με επτά φορές πιο γερό από το τσιμέντο», λέει στο Reuters η Νζάμπι Ματέ, επικεφαλής της επιχείρησης ανακύκλωσης πλαστικών απορριμμάτων στην Κένυα.

Το εργοστάσιο παραγάγει 1.500 τούβλα την ημέρα από ένα συνδυασμό διαφορετικών πλαστικών:

  • πολυαιθυλένιο που χρησιμοποιείται σε μπουκάλια για γάλα και σαμπουάν
  • πολυαιθυλένιο χαμηλής πυκνότητας από σακούλες και συσκευασίες
  • πολυπροπυλένιο από λεκάνες και καπάκια συσκευασιών

Τα πλαστικά σκουπίδια τεμαχίζονται, αναμειγνύονται με άμμο, θερμαίνονται και συμπιέζονται σε μορφή τούβλων, τα οποία πωλούνται σε ένα εύρος τιμών ανάλογα με το πάχος και το χρώμα.

Για παράδειγμα το γκρι τούβλο της εταιρείας τιμάται 850 σελίνια Κένιας (6,4 ευρώ) ανά τετραγωνικό μέτρο.

Κένυα, εργοστάσιο

Η Ματέ, σχεδίασε μόνη της τα μηχανήματα του εργοστασίου.

Μάλιστα, αναφέρει στο αμερικανικό πρακτορείο ότι από την ίδρυση της επιχείρησής της το 2017 έχει ανακυκλώσει 20 τόνους πλαστικών απορριμμάτων.

«Είχα κουραστεί να μένω στο περιθώριο», δήλωσε η επιχειρηματίας, υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα πως αποφάσισε να ανοίξει τη δική της επιχείρηση καθώς είχε απογοητευτεί από την αδυναμία της κενυατικής κυβέρνησης να αντιμετωπίσει τη μάστιγα των πλαστικών σκουπιδιών.

Αυτή τη στιγμή η Ματέ, σχεδιάζει μια δεύτερη μονάδα. Στόχος της είναι να τριπλασιάσει την παραγωγή κάτι που θα της επιτρέψει να αποσβέσει την επένδυσή της μέχρι το τέλος του έτους.

Διαφήμιση