Σύνταξη: ecozen.gr
Λιγότερα από 1.000 νέα ημερήσια κρούσματα, ανακοίνωσε την Κυριακή ο ΕΟΔΥ, και συγκεκριμένα, 733, με τα 360 από αυτά να εντοπίζονται στην Αττική, έναντι 76 στη Θεσσαλονίκη. Ωστόσο στις ΜΕΘ νοσηλεύονται 262 συμπολίτες μας, ενώ, οι νέοι θάνατοι από covid-19 ανέρχονται σε 21.
Την ίδια ώρα, για πρώτη φορά, έχουμε διαθέσιμη την αναλυτική κατανομή κρουσμάτων μεταλλάξεων του νέου κορονοϊού στην Ελλάδα, για το διάστημα 29/01 – 02/02 και αυτά ανέρχονται σε 168 (166 βρετανική και 2 νοτιοαφρικανική), με το σύνολο όλων των καταγραφών να ανέρχεται σε 403 (397 βρετανική μετάλλαξη, 6 νοτιοαφρικανική μετάλλαξη).
Τα 166 επιβεβαιωμένα κρούσματα της βρετανικής μετάλλαξης (Β117/UK) αφορούν:
- 114 στην Περιφέρεια Αττικής (92 στην κοινότητα και 22 νοσοκομειακά)
- 10 στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης (4 στην κοινότητα και 6 νοσοκομειακά)
- 16 στην Π.Ε. Κοζάνης (όλα νοσοκομειακά)
- 16 στην Π.Ε. Λασιθίου (8 στην κοινότητα και 8 νοσοκομειακά)
- 9 δείγματα στην Π.Ε. Ηρακλείου (5 από την κοινότητα και 4 νοσοκομειακά)
- 1 δείγμα από την Π.Ε. Ιωαννίνων (νοσοκομειακό)
Τα 2 επιβεβαιωμένα κρούσματα της νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης (Β1351/South Africa) αφορούν την Π.Ε. Ιωαννίνων (νοσοκομειακά).
Αναμένεται αύξηση σε θανάτους και εισαγωγές
Παράλληλα, το καμπανάκι έκρουσε ο καθηγητής Μικροβιολογίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής και μέλος της επιτροπής των λοιμωξιολόγων, Αλκιβιάδης Βατόπουλος, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Θέμα 104,6»: “Αυτήν την εβδομάδα ή την επόμενη περιμένουμε μία αύξηση στους θανάτους και τα βαριά περιστατικά που θα νοσηλευτούν”. Ο καθηγητής επισήμανε ως “σημείο-κλειδι” το να προχωρήσει ο εμβολιασμός, ενώ τονίζοντας ότι δεν μπορούμε να έχουμε επ’ άπειρον lockdown, θα πρέπει να κάνουμε υπομονή ένα εξάμηνο.
Από τα νέα κρούσματα μόλις τα 8 αφορούν ελέγχους στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται στα 163946, εκ των οποίων 51.9% άνδρες. Κατά την ιχνηλάτιση βρέθηκε ότι 6037 (3.7%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 52276 (61.0%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Η κατανομή των κρουσμάτων της Κυριακής ανά Περιφέρεια
- ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ 2
- ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ 29
- ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ 7
- ΑΡΚΑΔΙΑΣ 6
- ΑΧΑΪΑΣ 71
- ΒΟΙΩΤΙΑΣ 9
- ΒΟΡΕΙΟΥ ΤΟΜΕΑ ΑΘΗΝΩΝ 72
- ΓΡΕΒΕΝΩΝ 3
- ΔΡΑΜΑΣ 4
- ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ 12
- ΔΥΤΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ ΑΘΗΝΩΝ 50
- ΕΒΡΟΥ 7
- ΕΥΒΟΙΑΣ 21
- ΖΑΚΥΝΘΟΥ 9
- ΗΛΕΙΑΣ 16
- ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ 9
- ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ 1
- ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ 76
- ΘΗΡΑΣ 2
- ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ 6
- ΚΑΛΥΜΝΟΥ 19
- ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ 4
- ΚΕΝΤΡΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ ΑΘΗΝΩΝ 102
- ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑΣ 1
- ΚΟΖΑΝΗΣ 1
- ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ 3
- ΛΑΚΩΝΙΑΣ 1
- ΛΑΡΙΣΑΣ 7
- ΛΑΣΙΘΙΟΥ 6
- ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ 4
- ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ 1
- ΜΥΚΟΝΟΥ 1
- ΝΗΣΩΝ 5
- ΝΟΤΙΟΥ ΤΟΜΕΑ ΑΘΗΝΩΝ 52
- ΞΑΝΘΗΣ 2
- ΠΕΙΡΑΙΩΣ 38
- ΠΙΕΡΙΑΣ 4
- ΠΡΕΒΕΖΑΣ 1
- ΡΕΘΥΜΝΟΥ 19
- ΡΟΔΟΠΗΣ 3
- ΣΑΜΟΥ 2
- ΤΡΙΚΑΛΩΝ 5
- ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ 4
- ΦΛΩΡΙΝΑΣ 1
- ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ 10
- ΥΠΟ ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ 14
Σχετικά με τα 262 άτομα που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, η διάμεση ηλικία τους είναι 70 έτη. 189 (72.1%) εκ των διασωληνωμένων είναι άνδρες. To 85.9%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.1164 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ από την αρχή της πανδημίας.
Τέλος, έχουμε 21 νέους θανάτους από τη νόσο COVID-19, φθάνοντας τους 5972 θανάτους συνολικά στη χώρα, εκ των οποίων 3511 (58.8%) άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 95.6% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Οι τελευταίες εξελίξεις:
- Ως το Μάιο θα έχουν εμβολιασθεί όλοι άνω των 60 – Έκκληση Κικίλια για μια τελευταία προσπάθεια
- LIVE: Οι τελευταίες εξελίξεις για τον κορωνοϊό
- Μ. Θεοδωρίδου: Και τα 3 εμβόλια προλαμβάνουν σοβαρή νόσο
- Εκρηκτική αύξηση διασωληνωμένων – Συναγερμός στην Αττική
- Live η ενημέρωση για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης κατά της Covid
- Αυξάνεται η ανταπόκριση του κόσμου στα εμβόλια κατά της Covid
- Χ. Θεοχάρης: Η Ε.Ε. διαθέτει πολύτιμα εργαλεία για την ασφάλεια των μετακινήσεων
- Το Καστελλόριζο είναι covid-free και όλοι έχουν εμβολιασθεί
- Το 3ο κύμα της πανδημίας χτυπά την Αττική – 1269 νέα κρούσματα – Πού εντοπίζονται
- Sputnik V: Αποτελεσματικό απέναντι στις μεταλλάξεις κορονοϊού