Αρχική COVID-19 Κολχικίνη: Το φάρμακο στη μάχη κατά του κορονοϊού

Κολχικίνη: Το φάρμακο στη μάχη κατά του κορονοϊού

0
φάρμακο, κολχικίνη
Διαφήμιση

Την έγκριση για να συμπεριληφθεί η κολχικίνη, ένα φθηνό καρδιολογικό φάρμακο, στο θεραπευτικό πρωτόκολλο για την αντιμετώπιση της νόσου Covid-19, έδωσε η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας.

Συγκεκριμένα, η κολχικίνη πήρε το πράσινο φως, αφού η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων μελέτησε προσεκτικά τα αποτελέσματα μίας μεγάλης καναδικής μελέτης, στην οποία μάλιστα συμμετείχε και η Ελλάδα. Το Μαμάτσειο της Κοζάνης ήταν ένα από τα νοσκομεία που συμμετείχαν στην έρευνα.

Σύμφωνα με την μελέτη επομένως, εάν η κολχικίνη χορηγηθεί σε ασθενή με covid-19 το πρώτο 48ωρο της λοίμωξης μειώνει:

  • κατά 44% την θνητότητα
  • κατά 25% την ανάγκη νοσηλείας
  • κατά 50% την ανάγκη διασωλήνωσης

Η κολχικίνη θα χορηγείται υπό τη μορφή χαπιού, με απαραίτητη συνταγή γιατρού και έπειτα από θετικό μοριακό τεστ.

Το συγκεκριμένα φάρμακό μπορούν να το λάβουν οι ασθενείς άνω των 60 ετών, ανεξαρτήτως από το εάν έχουν υποκείμενα νοσήματα ή όχι. Παράλληλα, οι ασθενείς ηλικίας 18-60 ετών θα μπορούν να το λάβουν μόνο σε περίπτωση που έχουν τουλάχιστον ένα υποκείμενο νόσημα ή πυρετό μεγαλύτερο από 38οC.

Τονίζεται ότι, η κολχικίνη θα χορηγείται μόνο με ιατρική συνταγή και παρακολούθηση και απαγορεύεται η ταυτόχρονη χρήση ερυθρομυκίνης, κλαριθρομυκίνης, αζιθρομυκίνης, κυκλοσπορίνης και βεραπαμίλης.

Σημειώνεται ότι, η κολχικίνη είναι ένα φάρμακο ασφαλές και δοκιμασμένο σε αρκετές παθήσεις. Μάλιστα, χορηγείται εδώ και χρόνια τόσο για την περικαρδίτιδα όσο για τον περιορισμό της έκτασης του εμφράγματος.

Υπενθυμίζεται ότι οι Έλληνες γιατροί ήταν από τους πρωτοπόρους που χορηγούσαν κολχικίνη στους ασθενείς κορονοϊού. Το εγχείρημα των Ελλήνων επιστημόνων, οι οποίοι συνεργάστηκαν με το πανεπιστήμιο Yale των ΗΠΑ και δύο ερευνητικά κέντρα σε Ιταλία και Ισπανία, στηρίχθηκε στην αντιφλεγμονώδη δράση της κολχικίνης, η οποία μάλιστα χρησιμοποιείται εδώ και 100 χρόνια.

Οι τελευταίες εξελίξεις:

Διαφήμιση