Αρχική Υγεία - Διατροφή Γιατί τα μωρά που θηλάζουν έχουν πιο υγιές ανοσοποιητικό σύστημα

Γιατί τα μωρά που θηλάζουν έχουν πιο υγιές ανοσοποιητικό σύστημα

0
μωρά
Διαφήμιση

Το μητρικό γάλα που παράγει μία γυναίκα κατά τη διάρκεια θηλασμού του βρέφους φαίνεται να προάγει για τα ίδια υγιές ανοσοποιητικό σύστημα.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με μία πρόσφατη μελέτη από ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μπέρμιγχαμ στο Ηνωμένο Βασίλειο διαπιστώθηκε ότι το μητρικό γάλα προάγει την ανάπτυξη σημαντικών ανοσοκυττάρων που βοηθούν στη διαχείριση της φλεγμονής.

«Η επίδραση του τύπου γάλακτος που λαμβάνεται στην ανάπτυξη της ανοσολογικής απόκρισης δεν είχε μελετηθεί προηγουμένως κατά τις πρώτες εβδομάδες της ζωής ενός βρέφους», λέει ο νεογνολόγος Gergely Toldi από το Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ.

“Πριν από την έρευνά μας, η εξαιρετική σημασία και η πρώιμη εμπλοκή αυτού του συγκεκριμένου τύπου κυττάρου σε μωρά που θηλάζουν ήταν άγνωστη”, προσθέτει.

Η μελέτη

Για την διεξαγωγή της μελέτης εξετάστηκαν οι ανοσολογικές λειτουργίες 38 νεογνών πλήρους κυήσεως, τα οποία γεννήθηκαν με καισαρική τομή.

Τα βρέφη διακρίθηκαν μεταξύ αυτών που θήλαζαν, αυτών που τρέφονταν με φόρμουλα και αυτών που έλαβαν και τα δύο.

Οι ερευνητές έλαβαν δείγματα αίματος και κοπράνων κατά τη γέννηση και έπειτα πάλι μετά από τρεις εβδομάδες.

Διπλασιασμός των Τ (λεμφο) κυτάρρων για τα μωρά που θηλάζουν

Στη συνέχεια, μελέτησαν τις διαφορές μεταξύ των δύο ομάδων, των μωρών που θήλαζαν αποκλειστικά και των μωρών που τρέφονταν αποκλειστικά με φόρμουλα. Οι ερευνητές εντόπισαν μεγάλη διαφορά.

Συγκεκριμένα, τα ρυθμιστικά Τ (λεμφο) κύτταρα των μωρών που θήλαζαν διπλασιάστηκαν σε αριθμό μέσα σε τρεις εβδομάδες, σε σύγκριση με αυτά που τρέφονταν με φόρμουλα.

Τα ίδια τα Τ (λεμφο) κύτταρα έδειξαν επίσης μεγαλύτερη έκφραση ενός επιφανειακού δείκτη που συνδέεται με αυξημένη κατασταλτική δραστηριότητα.

Τα οφέλη του μητρικού γάλακτος

Το μητρικό γάλα παρέχει στα βρέφη μια ποικιλία αντιμικροβιακών και θρεπτικών ουσιών σε έγκαιρες δόσεις που παρέχουν σε ένα αναδυόμενο ανοσοποιητικό σύστημα όλα όσα χρειάζεται για την καταπολέμηση των λοιμώξεων.

Ωστόσο, η διαδικασία του θηλασμού μεταφέρει στο βρέφος πολλά από τα δικά της κύτταρα. Έτσι, το γεγονός αυτό θα μπορούσε να κατακλύσει το ανοσοποιητικό σύστημα ενός παιδιού.

Βέβαια, η ενίσχυση των ρυθμιστικών Τ (λεμφο) κυττάρων για προστασία από τα κύτταρα της μητέρας, θα μπορούσε να είναι αυτή που βοηθάει στο να διατηρηθεί η υγεία των βρεφών.

Επιπλέον, σύμφωνα με τη νέα μελέτη υπάρχει μία ένδειξη για ακόμα ένα όφελος που επιφέρει ο θηλασμός στην υγεία των μωρών. Χαρακτηριστικά, σημειώθηκε ότι συγκεκριμένα βακτήρια του εντέρου, τα οποία είναι γνωστό ότι υποστηρίζουν τη ρυθμιστική λειτουργία των Τ (λεμφο) κυττάρων ήταν πιο άφθονα στο πεπτικό σύστημα των νεογνών που θήλαζαν, υποδηλώνοντας ότι η αυξημένη ανάπτυξή τους θα μπορούσε να είναι υπεύθυνη.

Να σημειωθεί, ωστόσο, ότι ο ακριβές λόγος για τον οποίο το γάλα έχει αυτήν την επίδραση στα βρέφη, δεν είναι απόλυτα ξεκάθαρος.

Οι έρευνες συνεχίζονται

Είναι γεγονός ότι ο εντοπισμός των εγγενών πλεονεκτημάτων του θηλασμού, εάν αυτό είναι πράγματι δυνατό, εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από μελέτες όπως αυτές, οι οποίες προχωρούν πολύ για να διερευνήσουν από πού προέρχονται αυτά τα οφέλη.

Πηγή: sciencealert.com

 

Διαφήμιση