Αρχική Πολιτισμός Ποντιακό λεξικό 10.000 λημμάτων εν μέσω ….καραντίνας

Ποντιακό λεξικό 10.000 λημμάτων εν μέσω ….καραντίνας

0
ΠΟΝΤΙΑΚΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΛΕΞΙΚΟ ΑΠΕ ΜΠΕ
ΠΟΝΤΙΑΚΟ-ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΛΕΞΙΚΟ - ΑΠΕ-ΜΠΕ
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

H καραντίνα φαίνεται πως προσέφερε εποικοδομητικό χρόνο στα μέλη της Ευξείνου Λέσχης Βέροιας, που εργάστηκαν σκληρά για να δημιουργήσουν ελληνικό “Λεξικό της Ποντιακής Διαλέκτου“.

Το εν λόγω ποντιακό-ελληνικό λεξικό συγκεντρώνει 10.000 λήμματα της ποντιακής διαλέκτου που μεταφράζονται στην νέα ελληνική γλώσσα.

«Μπορεί να μην είναι το πρώτο ποντιακό λεξικό που κυκλοφορεί, αλλά σίγουρα είναι από τα λίγα που περιλαμβάνουν τόσο σημαντικό αρχείο και τόσο μεγάλο αριθμό δεδομένων», αναφέρει σχετικά στον ραδιοφωνικό σταθμό «Πρακτορείο 104,9 FM», ο πρόεδρος της Ευξείνου λέσχης Βέροιας Νίκος Τουμπουλίδης.

Ενώ, προσθέτει ότι στην πραγματικότητα, «Ο συνολικός χρόνος που απαιτήθηκε για τη συγκέντρωση του υλικού, ήταν κάποια… χρόνια. Είχαμε στη διάθεσή μας πληροφορίες από σκόρπιες σελίδες που χρονολογούνται στο 1950 και το 1960, καθώς και πρόσφατες καταγραφές».

Το υλικό άρχισε να συγκεντρώνεται με πρωτοβουλία του πρώην προέδρου του συλλόγου, συνταξιούχου γιατρού Κώστα Καμπουρίδη, είπε, αλλά και χάρη στην πολύτιμη βοήθεια του Χριστιανού Αθανασιάδη, εγγονού του «γεροστάθη» Ευαστάθιου Τσαντεκίδη- Αθανασιάδη, παιδαγωγού, δασκάλου, λαογράφου, που γεννήθηκε το 1890 και άφησε σπουδαία παρακαταθήκη.

Πώς συνέβαλε η καραντίνα

Την περίοδο της καραντίνας και δουλεύοντας μόνοι τους λόγω των μέτρων περιορισμού της διασποράς, τουλάχιστον τέσσερα μέλη της Λέσχης, ανέλαβαν να οργανώσουν αυτό το πλούσιο υλικό, ώσπου λίγους μήνες μετά, εκδόθηκε το λεξικό που αποτελείται από 395 σελίδες.

Σε αυτές συμπεριέλαβαν το δυνατόν περισσότερες λέξεις. Δίπλα σε κάθε λέξη, εκτός από την ελληνική ερμηνεία του, υπάρχει και η προέλευση της λέξης, αλλά και μικρές προτάσεις για την κατανόηση της χρήσης της. Ο κ. Τουμπουλίδης προσέθεσε ότι «Οι λέξεις, όπως σε όλα τα λεξικά, αναγράφονται με αλφαβητική σειρά και είναι εύκολο να βρει κάποιος την ποντιακή λέξη που έχει ακούσει και δεν ξέρει τι σημαίνει».

Όταν ερωτήθηκε εάν είναι εύκολη η εκμάθηση των ποντιακών, είπε ότι «αν υπάρχει αγάπη και θέληση, θα καταφέρει κάποιος να “καλατσεύει” (σ.σ. μιλάει) ποντιακά». Ενώ, στον σύλλογο, ανυπομονούν να αρθούν τα μέτρα και να ανοίξουν και πάλι οι πόρτες του, προκειμένου να συνεχιστούν και τα μαθήματα ποντιακής διαλέκτου, που είχαν ξεκινήσει πριν από την καραντίνα και αναγκάστηκαν σε προσωρινή διακοπή.

Διαφήμιση