

Πρωτοπορεί η Ελληνική επιστημονική κοινότητα που από την ερχόμενη εβδομάδα ξεκινάει κλινικές μελέτες με τη χρήση της αντιφλεγμονώδους ουσίας κολχικίνης, για τη θωράκιση της καρδιάς και των πνευμόνων σε φορείς του κορονοϊόυ.
Την ίδια στιγμή, ο κ. Τσιόδρας, απαντώντας σε σχετική ερώτηση υποστήριξε, ότι θα μπορούσε να λειτουργήσει προστατευτικά στους πνεύμονες και το εμβόλιο του πνευμονιόκοκου. Όπως είπε χαρακτηριστικά ο καθηγητής λοιμωξιολογίας, «ο εμβολιασμός για τον πνευμονιόκοκο είναι πολύ σημαντική στρατηγική για τα βακτήρια. Αν ο Covid-19 προκαλεί βακτηριακές επιπλοκές είναι σημαντικό να υπενθυμίζεται σε ευπαθείς ομάδες πληθυσμού κai άτομα άνω των 65 ετών».


Όπως μετέδωσε η ΕΡΤ1 η κολχικίνη, πρόκειται για φάρμακο που επί 10ετιες χρησιμοποιείται για νόσους της καρδιάς όπως περικαρδιτιδα και κολπική μαρμαρυγή και κυκλοφορεί σε χαμηλή τιμή με συνέπεια να ονομαστεί «φάρμακο του φτωχού».
Σίγουρα δεν μπορεί να θεραπεύσει τη νόσο του κορονοϊού, άλλα οι Έλληνες επιστήμονες εκτιμούν, ότι μπορεί στα αρχικά στάδια της νόσου, να προστατεύσει από φλεγμονή την καρδιά και τους πνεύμονες. «Δεν θα χρησιμοποιείται για θεραπεία άλλα για προστασία από τις επιπλοκές», λένε συγκεκριμένα. Τέλος, να επισημάνουμε, ότι δόθηκε χθες το «πράσινο φως» για κλινικές δοκιμές από τον ΕΟΔΥ.
Οι τελευταίες εξελίξεις:
- Κορονοϊός: Ο υπουργός Υγείας της Γερμανίας αναγνωρίζει τις σοβαρές παρενέργειες του εμβολίου
- Κορονοϊός: Τέλος στα μέτρα προστασίας -Ποιες είναι οι εξαιρέσεις
- ΕΛΣΤΑΤ: 5.028 άνθρωποι πέθαναν στην Ελλάδα από κορονοϊό το 2020
- Τρία χρόνια πανδημία: Τι ανησυχεί τους επιστήμονες
- ΠΟΥ: H Covid-19 παραμένει κατάσταση έκτακτης ανάγκης
- Μετάλλαξη Κράκεν: Παγκόσμια απειλή η αύξηση των κρουσμάτων;
- Long Covid: Σημαντικά δεδομένα που έφερε στο φως το 2022
- Κράκεν: Τα συμπτώματα της υπερμεταδοτικής μετάλλαξης – Πώς αντιμετωπίζεται
- Υποπαραλλαγή «Κράκεν»: Η πιο μεταδοτική που έχει ανιχνευθεί
- Τεχνητή Νοημοσύνη προβλέπει τη σοβαρή λοίμωξη COVID-19