Αρχική COVID-19 Κορονοϊός στην Ελλάδα: 28 οι νεκροί, 74 νέα κρούσματα – συνολικά 966...

Κορονοϊός στην Ελλάδα: 28 οι νεκροί, 74 νέα κρούσματα – συνολικά 966 – 65 διασωληνωμένοι

0
Κορονοϊός
Διαφήμιση

Ασταμάτητα και με ταχείς ρυθμούς εξελίσσεται ο φονικός κορονοϊός στη χώρα μας, παρά τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα που έχει επιβάλλει η κυβέρνηση με την απαγόρευση κυκλοφορίας.

Στα 966 ανήλθαν τα συνολικά κρούσματα σήμερα στη χώρα μας, αφού προστέθηκαν άλλοι 74 επιβεβαιωμένοι ασθενείς στη μακρά λίστα της θανατηφόρας νόσου. Παράλληλα, ο κατάλογος των νεκρών αυξήθηκε, αφού ο κ. Τσιόδρας ανακοίνωσε, πως οι θάνατοι είναι πλέον 28, με μέσο όρο ηλικίας τα 73 έτη. Οι 23 είναι άνδρες και οι 5 γυναίκες, που έχασαν την «μάχη» με τη ζωή, με υποκείμενα νοσήματα να εντοπίζονται στο 89% των θανόντων.

Ακόμη, 66 συμπολίτες μας νοσηλεύονται σε ΜΕΘ και 65 από αυτούς είναι διασωληνωμένοι, με το 86% αυτών να είναι άνδρες και τους περισσότερους να έχουν κάποιο υποκείμενο νόσημα. Οι ασθενείς που έχουν λάβει εξιτήριο είναι 52. «Κερδίζουμε μικρές νίκες κάθε ημέρα, αλλά ο πόλεμος συνεχίζεται», τόνισε ο κ. Τσιόδρας, ανακοινώνοντας, ότι μία από τις νίκες αυτές, είναι ότι ήδη έχουν αποσωληνωθεί τέσσερις ασθενείς. Ο αριθμός των διαγνωστικών τεστ που έχουν διενεργηθεί μέχρι σήμερα ανέρχεται σε 13.477.

Κορονοϊός

Προειδοποιήσεις Τσιόδρα για τα τεστ

Ο κ. Τσιόδρας αναφέρθηκε και στα τεστ κορονοϊού, λέγοντας πως «σε αυτή τη φάση της επιδημίας στη χώρα μας, τα ειδικά τεστ αντισωμάτων δεν συστήνεται να χρησιμοποιηθούν από το γενικό κοινό και δεν είναι διαγνωστικά της νόσου. Ένα θετικό μπορεί να είναι ψευδώς θετικό, λόγω έκθεσης σε άλλους κορονοϊούς που κυκλοφορούν κάθε χρόνο και προκαλούν κοινό κρυολόγημα».

Ενώ ένα αρνητικό τεστ στην οξεία φάση της νόσου σε έναν άνθρωπο χωρίς ή με ελαφρά συμπτώματα, μπορεί να δώσει και το λάθος μήνυμα, πως δεν έχεις κάτι. Ότι δεν έχεις τον ιό. Και μετά να υιοθετήσεις μια ανεύθυνη συμπεριφορά. Φυσικά κι αυτό δεν ισχύει. Μπορεί κάλλιστα να έχει τη νόσο κανείς με αρνητικό τέτοιο τεστ, ειδικότερα στην οξεία φάση της νόσου.

Τα πιο αξιόπιστα τεστ είναι τα μοριακά τεστ τα οποία προκρίνονται από τους διεθνείς φορείς κι αυτή τη στιγμή πραγματοποιούνται σε όλες τις χώρες του κόσμου. Στη μάχη με τον ιό θέλουμε τα πραγματικά δεδομένα και την αλήθεια. Τα τεστ αντισωμάτων δεν είναι γι’ αυτή τη φάση της επιδημίας. Αυτή την περίοδο, ερευνητικές ομάδες στην Ελλάδα μας, από τα Πανεπιστήμια, σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ, θα αξιολογήσουν την αξιοπιστία και την πιθανή χρήση στο μέλλον αξιόπιστων τέτοιων τεστ με αντισώματα για επιδημιολογικούς και άλλους πρακτικούς σκοπούς.

Κορονοϊός

«Κανείς δεν έχει ανοσία στη νόσο»

Αυτό που τόνισε ο Σωτήρης Τσιόδρας, καθηγητής λοιμωξιολογίας είναι, ότι κανείς δεν έχει ανοσία στη νόσο, σιγά-σιγά κάποιοι θα αποκτούν. Αναφέρθηκε επίσης στο εξιτήριο που έλαβε από το Αττικό Νοσοκομείο, η μητέρα που γέννησε, ενώ ήταν θετική στον κορονοϊό. «Τέτοια νέα μας δίνουν τη δύναμη να συνεχίσουμε. Το μέλλον εξαρτάται απ’ όλους μας», σημείωσε ο κ. Τσιόδρας.

Ο επικεφαλής του υπουργείου Υγείας στην ενημέρωση για τον κορονοϊό, τόνισε πως είναι σοβαρή και συνεχιζόμενη η κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ενώ είπε πως η Κίνα έκλεισε τα σύνορά της σήμερα, γιατί φοβάται δεύτερο κύμα της πανδημίας. Χαρακτηριστικά, υπογράμμισε πως, αν δεν λαμβάνονταν έγκαιρα μέτρα σε όλο τον κόσμο, ο αριθμός των νεκρών θα μπορούσε να ανέλθει ακόμα και στα 40.000.000.

Συνολικά, σε όλο τον πλανήτη τα επιβεβαιωμένα κρούσματα του νέου κορονοϊού έχουν φτάσει τις 500.000, οι θάνατοι έχουν ξεπεράσει τους 22.000, ενώ περισσότεροι από 119.000 άνθρωποι που νόσησαν, έχουν γίνει καλά.

Κορονοϊός

«Είμαστε έτοιμοι ακόμα και για ακραία σενάρια»

Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο Νίκος Χαρδαλιάς, ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, όπου τόνισε, ότι δεν είναι ώρα για εικασίες και σενάρια, δηλώνοντας ότι είναι έτοιμοι ακόμα και για ακραία σενάρια, καθώς κάθε αναίτια μετακίνηση αποδυναμώνει την συνολική προσπάθεια. «Όσοι βρίσκονται σε καραντίνα, θα πρέπει να παραμείνουν στην καραντίνα για όσο χρονικό διάστημα τους έχει ζητηθεί», επανέλαβε ο κ. Χαρδαλιάς.

Έντεκα τόνοι υγειονομικό υλικό, δωρεά από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα κατέφθασαν χθες στην Αθήνα αεροπορικά, όπως ανακοίνωσε ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς. Το υλικό έφτασε με ειδική πτήση και περιλαμβάνει:

  • Ειδικές φόρμες
  • Ιατρικά γάντια
  • Καλύμματα ιατρικών παπουτσιών και
  • Αντισηπτικά

Ο κ. Χαρδαλιάς επισήμανε, ότι το επόμενο διάστημα θα αφιχθούν και άλλες πτήσεις με υγειονομικό υλικό, το οποίο δεν είναι εύκολα διαθέσιμο παγκοσμίως, ενώ για την προσφορά του ευχαρίστησε τον Πρίγκηπα των ΗΑΕ, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

ΠΑΡΑΛΑΒΗ 11 ΤΟΝΩΝ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΥ ΥΛΙΚΟΥ ΑΠΟ ΤΑ ΗΝΩΜΕΝΑ ΑΡΑΒΙΚΑ ΕΜΙΡΑΤΑ ΑΠΟΨΕ ΣΤΟ ΕΛ.ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ (EUROKINISSI/ ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ)

Παράλληλα, πρόσθεσε ότι, «η μάχη ενάντια στην εξάπλωση του κορονοϊού είναι εξαιρετικά δύσκολη. Οι επόμενες εβδομάδες είναι σημαντικότερες και δεν υπάρχει χώρος για κανέναν εφησυχασμό», υπογράμμισε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, γνωστοποιώντας ότι, «η εντατικοποίηση των ελέγχων είχε ως αποτέλεσμα την επιβολή περισσότερων προστίμων». Υπενθύμισε, ότι όλα τα μέτρα είναι πάνω στο τραπέζι. «Δίνουμε έναν πόλεμο που δεν πρέπει και δεν δικαιούμαστε να χάσουμε».

Τέλος, σε ερώτηση για το αν θα παραταθεί η απαγόρευση κυκλοφορίας ο Νίκος Χαρδαλιάς άφησε ανοιχτό αυτό το ενδεχόμενο και σημείωσε με έμφαση: «Τις επόμενες ημέρες θα το δούμε. Κάθε ημέρα είναι ξεχωριστή. Δεν είναι ώρα για εικασίες και σενάρια. Είμαστε έτοιμοι ακόμα και για ακραία σενάρια. Τώρα είναι η ώρα της ευθύνης», κατέληξε.

Οι τελευταίες εξελίξεις:

Διαφήμιση