Αρχική Περιβάλλον Κλιματική αλλαγή: Γιατί είναι επιτακτική η άμεση αντιμετώπιση

Κλιματική αλλαγή: Γιατί είναι επιτακτική η άμεση αντιμετώπιση

0
κλιματική αλλαγή
Διαφήμιση

Η κλιματική αλλαγή είναι προ των πυλών και σήμερα, περισσότερο από ποτέ, θεωρείται επιτακτική η ανάγκη για ενδελεχή έρευνα και περαιτέρω επεξεργασία των δεδομένων που προκύπτουν από αυτή και επηρεάζουν το κλίμα του πλανήτη. Μία νέα μελέτη έρχεται να επιβεβαιώσει την αυξανόμενη απειλή, υπογραμμίζοντας την εντεινόμενη τάση των τροπικών ζωνών βροχής να μεταφέρονται λόγω της αύξησης των θερμοκρασιών.

Απειλή για τον βιοπορισμό

Συγκεκριμένα, σήμερα η τροπική ζώνη βροχής φέρνει έντονη βροχόπτωση κατά μήκος του ισημερινού. Ωστόσο, καθώς διαφορετικά μέρη της ατμόσφαιρας της Γης θερμαίνονται με διαφορετικούς ρυθμούς, αυτή η ζώνη φαίνεται πιθανό να διαταραχθεί καθώς προσελκύεται σε θερμότερες περιοχές του αέρα. Αυτή η αύξηση θερμοκρασίας απειλεί τη βιοποικιλότητα και μειώνει το νερό, το οποίο είναι ύψιστης σημασίας για την επιβίωση του ανθρώπου και την διατήρηση της παραγωγικότητας των καλλιεργειών.

Οι ερευνητές ανέλυσαν 27 από τα πιο σύγχρονα κλιματικά μοντέλα προτού καταλήξουν στα συμπεράσματά τους. Ωστόσο, ο πλήρης αντίκτυπος της κλιματικής κρίσης στην τροπική ζώνη βροχής έγινε σαφής μόνο όταν απομονώθηκαν οι επιπτώσεις στο ανατολικό και το δυτικό ημισφαίριο, τα οποία μελετήθηκαν χωριστά.

“Η δουλειά μας δείχνει ότι η κλιματική αλλαγή θα αναγκάσει τη θέση της τροπικής ζώνης βροχής της Γης να κινηθεί προς αντίθετες κατευθύνσεις σε δύο διαμήκεις τομείς που καλύπτουν σχεδόν τα δύο τρίτα του πλανήτη. Αυτή η διαδικασία θα έχει καταστροφικές συνέπειες για την ανθρωπότητα καθώς θα επηρεάσει τη διαθεσιμότητα του νερού και την παραγωγή τροφίμων σε όλο τον κόσμο”, υπογραμμίζει ο ειδήμων της ατμοσφαιρικής επιστήμης Αντώνιος Μαμαλάκης, από το Πανεπιστήμιο του Κολοράντο.

Αύξηση της ξηρασίας

Στον ανατολικό Ειρηνικό Ωκεανό και τον Ατλαντικό Ωκεανό στο Δυτικό Ημισφαίριο, μια νότια μετατόπιση της τροπικής ζώνης βροχής θα αυξήσει την ένταση της ξηρασίας σε περιοχές της Κεντρικής Αμερικής, σύμφωνα με τις προβλέψεις. Εν τω μεταξύ, σε τμήματα του Ανατολικού Ημισφαιρίου, συμπεριλαμβανομένης της Ανατολικής Αφρικής και του Ινδικού Ωκεανού, η ζώνη προβλέπεται να κινείται βόρεια. Κάτι τέτοιο θα οδηγήσει σε αύξηση της συχνότητας και διάρκειας της ξηρασίας σε περιοχές όπως η Νοτιοανατολική Αφρική και η Μαδαγασκάρη. Παράλληλα, αυξάνεται ο κίνδυνος και η σοβαρότητα πλημμυρών στη νότια Ινδία.

Τι συνέπειες θα έχουν οι μεταβολές της θερμοκρασίας

Όλες αυτές οι προβλέψεις βασίζονται σε μια προσεκτική αξιολόγηση των διαφόρων επιστημονικών μοντέλων βροχής που είναι πιθανό να επιβεβαιωθούν τις επόμενες δεκαετίες.

Ωστόσο, το ερώτημα είναι πώς οι μεταβολές στη θερμοκρασία θα επηρεάσουν τις συνθήκες και κατά συνέπεια πώς αυτές οι νέες συνθήκες θα οδηγήσουν σε περαιτέρω αλλαγές στη θερμοκρασία και ούτω καθεξής.

“Στην Ασία, η προβλεπόμενη μείωση των εκπομπών αερολυμάτων, η τήξη των παγετώνων στα Ιμαλάια και η απώλεια χιονιού στις βορειότερες περιοχές που προκαλούνται από την κλιματική αλλαγή θα προκαλέσουν την ταχύτερη υπερθέρμανση της ατμόσφαιρας εκεί σε σχέση με άλλες περιοχές”, λέει ο επιστήμονας των γεωλογικών συστημάτων, James Randerson του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, Irvine (UCI).

«Γνωρίζουμε ότι η ζώνη βροχής κινείται προς αυτή τη κατεύθυνση και ότι η μετατόπιση της στο Ανατολικό Ημισφαίριο συνάδει με τις αναμενόμενες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής».

Ανάγκη για έλεγχο της εκπομπής αερίων

Σημαντικές αλλαγές σε αυτό που δείχνουν αυτά τα μοντέλα θα μπορούσαν να επιτευχθούν ήδη από τα τέλη του αιώνα, με τους ερευνητές να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την επιτακτική ανάγκη να τεθούν υπό έλεγχο οι εκπομπές αερίων θερμοκηπίου.

Αυτή είναι μόνο μία από τις πολλές ανησυχητικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής που όχι μόνο θα αποτελέσουν πρόσκομμα για  μια “φυσιολογική” ζωή σε περιοχές του πλανήτη μας, αλλά θα ωθήσουν τις συνθήκες σε μια ακόμα χειρότερη κατάσταση.

Μόλις αρχίσουν να πέφτουν τα ντόμινο, θα είναι όλο και πιο δύσκολο να τα διορθώσουμε, οπότε κάθε ενέργεια που μπορούμε να κάνουμε τώρα είναι ζωτικής σημασίας.

Οι επιστήμονες ελπίζουν ότι έχοντας μεγαλύτερη κατανόηση του τι έρχεται θα ωθήσει τα άτομα και τις κυβερνήσεις να κάνουν το είδος των ουσιαστικών αλλαγών που μπορούν να δώσουν σε όλους μας ένα καλύτερο μέλλον.

Πηγή: sciencealert.com

Διαφήμιση