Αρχική Διατροφή - Προτάσεις Όσοι ξεκινούν δίαιτα μαζί έχουν περισσότερες πιθανότητες να πετύχει

Όσοι ξεκινούν δίαιτα μαζί έχουν περισσότερες πιθανότητες να πετύχει

 Της Διαιτολόγου-Διατροφολόγου Μαρμίνας Γεραμά*

0
Στόχοι ζευγαριών
Διαφήμιση

Και να που έχουν περάσει τώρα πια οι γιορτές και οι διακαιολογίες και μείναμε με 1; 2; 3; Ίσως και παραπάνω κιλά και αρχίζουμε να σκεφτόμαστε πως θα τα χάσουμε.

Και εκεί είναι που ζητάμε την συμπαράσταση από τον/την καλό/καλή μας. Η απώλεια βάρους είναι ένα δύσκολο εγχείρημα από μονό του, έτσι αρχίζουμε να σκεφτόμαστε… ποιος άλλος καλύτερος για να μας βοηθήσει στη μάχη της κοιλίτσας, από τον/την σύντροφο μας;

Κατά πόσο όμως αυτό μπορεί να αποφέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα;

Τα ζευγάρια, παντρεμένα ή μη, αλλά τουλάχιστον αυτοί που ζούνε μαζί, έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να επιτύχουν καλύτερα αποτελέσματα σε μία δίαιτα από ότι ο καθένας μόνος του.

Και αυτό γιατί βάζουν από κοινού στόχους. Με τη συμπαράσταση του ενός προς τον άλλο ο στόχος γίνεται πιο εφικτός, οι “πειρασμοί” που μπαίνουν στο σπίτι και σε ωθούν στο τσιμπολόγημα είναι λιγότεροι, ενώ στις εξόδους γίνεται πιο εύκολη η επιλογή προορισμών με λιγότερες θερμίδες!

Ακόμα και η άσκηση θέλει δύο!

Στόχοι ζευγαριώνΑκόμα και η άσκηση γίνεται πιο ευχάριστη όταν έχεις παρέα. Ο ένας παρακινεί τον άλλο για αύξηση της φυσική δραστηριότητας, είτε αυτό είναι ένα κοινό γυμναστήριο, είτε ένας κοινός περίπατος. Γιατί όπως άλλωστε έχουμε πει πολλές φορές, στο αδυνάτισμα δεν έχει σημασία μόνο πόσες θερμίδες προσλαμβάνουμε αλλά και πόσες θερμίδες καίμε!

Όλα καλά μέχρι εδώ στη δίαιτα των ζευγαριών! Το κακό ξεκινάει όταν τα αποτελέσματα αρχίζουν να φαίνονται. Είναι κοινό μυστικό ότι οι άνδρες χάνουν βάρος πολύ πιο εύκολα και πιο γρήγορα από τις γυναίκες. Αυτό είναι κάτι φυσιολογικό, καθώς βιολογικά οι άντρες λόγω υψηλότερης μυϊκής μάζας, έχουν καλύτερο μεταβολισμό, οπότε χρειάζονται περισσότερο φαγητό και χάνουν και πιο εύκολα βάρος.

Και εκεί είναι που αρχίζει ο ανταγωνισμός μεταξύ του ζευγαριού. Όσο πιο επιτυχημένα πηγαίνει η δίαιτα για τον έναν, τόσο μειώνεται η αυτοπεποίθηση του άλλου. Φαίνεται πως όταν οι άνθρωποι προσπαθούν να πετύχουν ένα στόχο μαζί με κάποιο κοντινό τους πρόσωπο που τον πετυχαίνει καλυτέρα από αυτούς, νιώθουν να μειώνεται η εμπιστοσύνη στις δυνάμεις τους να πετύχουν τους στόχους τους.

Γι’ αυτό προσέξτε! Οι αλλαγές στον τρόπο ζωής και διατροφής σε ένα ζευγάρι επηρεάζουν τη δυναμική της σχέσης σε όλα τα επίπεδα, και μπορεί να φέρουν αλλαγές!

Το μυστικό της επιτυχίας

Όταν τα ζευγάρια, λοιπόν, αποφασίσουν να ακολουθήσουν μια δίαιτα, είτε μαζί είτε χωριστά, είναι σημαντικό να αλληλοϋποστηρίζονται χωρίς να αισθάνονται απειλή από τις αλλαγές στο τρόπο διατροφής. Είναι σημαντικό, τα ζευγάρια που κάνουν δίαιτα μαζί να παίρνουν όλες τις αποφάσεις από κοινού, σχετικά με ποια φαγητά θα τρώνε και πώς θα τα μαγειρεύουν καθώς και να βοηθούν ο ένας τον άλλον να χάσουν βάρος αναγνωρίζοντας πως δεν είναι δυνατό να έχουν την ίδια πρόοδο.

 

Γεραμά
Μαρμίνα Γεραμά

Μαρμίνα Γεραμά είναι Διαιτολόγος-Διατροφολόγος (τμήμα «Διατροφής και Διαιτολογίας» του Αλεξάνδρειου Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Θεσσαλονίκης). Επιστημονικός συνεργάτης Nutrimed.

Διαβάστε άρθρα της Nutrimed:

Διαφήμιση