Αρχική Υγεία - Διατροφή Ήξερες ότι η υγεία του ανοσοποιητικού συστήματος περνάει από το έντερο;

Ήξερες ότι η υγεία του ανοσοποιητικού συστήματος περνάει από το έντερο;

0
φρούτα και λαχανικά
Διαφήμιση

Δεν είναι πια μυστικό πως η διατροφικές μας συνήθειες παίζουν καθοριστικό ρόλο στην ενίσχυση της φυσικής άμυνας του οργανισμού μας. Για παράδειγμα, σίγουρα θα έχεις
ξανακούσει για τη βιταμίνη C και τα οφέλη της για το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Αυτό που ίσως δε γνώριζες είναι πως για να εξασφαλίσουμε ένα δυνατό ανοσοποιητικό,
χρειάζεται να προσέχουμε την υγεία του εντέρου μας! “Μα πώς συνδέονται αυτά τα 2;” μπορεί να αναρωτιέσαι. Μάθε, λοιπόν, ότι ένα τεράστιο μέρος του ανοσοποιητικού μας συστήματος (80-90%!) «έχει την έδρα του» στο έντερό μας!

Τι μπορείς να κάνεις καθημερινά για να βελτιώσεις την υγεία του εντέρου σου;

• Να διακόψεις/ περιορίσεις όσο μπορείς το κάπνισμα
• Αν πίνεις αλκοόλ, να πίνεις με μέτρο
• Να προσπαθήσεις να καταπολεμήσεις το άγχος στην καθημερινότητά σου
• Και, φυσικά, να τρως υγιεινά!

Δώσε έμφαση στις φυτικές ίνες

Δεν είναι τυχαίο που πολλοί τις χαρακτηρίζουν ως «τον καλύτερο φίλο του εντέρου». Οι φυτικές ίνες αποτελούν ένα από τα πιο πολύτιμα συστατικά που μας χαρίζουν τα προϊόντα
φυτικής προέλευσης. Αν και τα οφέλη τους για τον οργανισμό μας είναι πολλαπλά, αυτό που ξεχωρίζει- και τις έχει κάνει και ιδιαίτερα διάσημες- είναι πως συμβάλλουν στην κινητικότητα και τη γενικότερη υγεία του εντέρου. Γι’ αυτό, λοιπόν, βάλε στη διατροφή σου τρόφιμα όπως:

  • προϊόντα ολικής άλεσης (δημητριακά πρωινού, ψωμί, φρυγανιές, μπάρες κλπ.)
  • ξηρούς καρπούς
  • φρούτα και λαχανικά
  • όσπρια

Μην ξεχνάς τα προβιοτικά

Τα προβιοτικά είναι ζωντανοί μικροοργανισμοί (φιλικά βακτήρια), οι οποίοι όταν καταναλώνονται σε επαρκείς ποσότητες προσφέρουν οφέλη στην υγεία μας. Θα τα βρεις σε τρόφιμα όπως:

  • το γιαούρτι
  • το κεφίρ
  • το ξινολάχανο
  • οι πίκλες
  • το προζυμένιο ψωμί

Ξεκίνα τη μέρα σου με ένα πρωινό φιλικό για το έντερο

Συνδύασε:
Γιαούρτι ή κεφίρ με νιφάδες δημητριακών που συνδυάζουν σιτάρι και βρώμη ολικής άλεσης μαζί με ένα φρούτο (ή λίγα αποξηραμένα φρούτα)

Παπαδοπούλου Ιωάννα

Η Ιωάννα Παπαδοπούλου είναι Διαιτολόγος-Διατροφολόγος (Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο Αθηνών) -MSc in Clinical and Public Health Nutrition (University College London) και Επιστημονικός συνεργάτης Nutrimed.

Διαβάστε άρθρα της Nutrimed:

Διαφήμιση