Αρχική Αφιερώματα Σοφία Τριάντου: Τα βότανα στα Χριστούγεννα

Σοφία Τριάντου: Τα βότανα στα Χριστούγεννα

0
βότανα - γκι - Χριστούγεννα
Εικόνα: UNSPLASH/Sixteen Miles Out
Διαφήμιση

Της Σοφίας Τριάντου,

πιστοποιημένη Βοτανολόγος

από το  Dominion Herbal College του Καναδά

Για όσους από εμάς μεγάλωσαν με χριστουγεννιάτικες παραδόσεις, υπάρχουν εικόνες και μυρωδιές που φέρνουν πίσω τις αναμνήσεις των Χριστουγέννων με απίστευτη δύναμη.

Στα σπίτια ηχούν τα παραδοσιακά χριστουγεννιάτικα κάλαντα, οι κουζίνες έχουν την τιμή να δημιουργούν γιορτινές γεύσεις και οι άνθρωποι σμίγουν, μαζεύοντας γλύκες απολαύσεις.

Μερικά από τα βότανα και μπαχαρικά που δεν είναι μόνο θεραπευτικά:

Η πικάντικη παρουσία της Κανέλας. Πώς θα μυρίσουν Χριστούγεννα χωρίς κανέλα; Στα παραδοσιακά μελομακάρονα, στα χριστουγεννιάτικα μπισκότα, στο ζεστό κόκκινο κρασί, ως ένα μπαχαρικό για το ζεστό βραδινό γάλα ή σε ένα κερί με άρωμα κανέλας, αυτό το ξεχωριστό άρωμα, μας ζεσταίνει αυτή τη στιγμή του χρόνου.

Δενδρολίβανο, ένα από τα αγαπημένα βότανα και απαραίτητο συστατικό στη γαλοπούλα, γνωστό και ως το χορτάρι της μαγειρικής. Το δεντρολίβανο κάνει επίσης ένα υπέροχο τσάι για μετά το γεύμα  και όταν αποξηρανθεί μερικές φορές χρησιμοποιείται όπως και άλλα αειθαλή για Χριστουγεννιάτικα στεφάνια.

Ο θρύλος λέει ότι η Παναγία, μητέρα του Ιησού, καθώς έφυγε από την Αίγυπτο, προστατευόταν δίπλα σε έναν δεντρολίβανο. Έριξε το μανδύα της πάνω στο θάμνο και τα λευκά λουλούδια έγιναν μπλε.

Εξαιτίας αυτού, το βότανο, από καιρό ονομάζεται «τριαντάφυλλο της Μαρίας», ακόμη και αν τα άνθη δεν μοιάζουν με τριαντάφυλλο, αλλά μοιάζουν περισσότερο με τα λουλούδια μέντας με τα οποία σχετίζεται το δεντρολίβανο.

Γκι, δημοφιλές ως διακόσμηση κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων. Όλοι το έχουμε συναντήσει κρεμασμένο σε σπίτια νεαρών ζευγαριών ως το βότανο του φιλιού.

Το έθιμο του φιλιού κάτω από το Γκι προέρχεται από την Αγγλία. Το αρχικό έθιμο ήταν, ότι ένα μούρο επιλέχθηκε από ένα κλαδάκι Γκι, πριν το φιλί δυο ανθρώπων. Και όταν όλα τα μούρα πέσουν δε θα υπάρχει άλλο φιλί.

Στην Αγγλία η παράδοση αυτή χρονολογείται από το 1700, αλλά οι Βικτοριανοί συνέχισαν την παράδοση κάτω από το Γκι, καθώς πίστευαν ότι συμβολίζει τον ρομαντισμό και τη γονιμότητα.

Όμως λέγεται ότι, η παράδοση του κρεμασμένου Γκι χρονολογείται από τους αρχαίους Δρυίδες που πίστευαν ότι το φυτό έφερε καλή τύχη και βοήθησε στην προστασία από τα κακά πνεύματα. Στη μυθολογία, το γκι συμβόλιζε την αγάπη, ήταν και η αιτία να γεννηθεί το έθιμο του φιλιού κάτω από το γκι.

Λιβάνι και Μύρο

Μια Χριστουγεννιάτικη παράδοση που συναντάμε στην ιστορία της γέννησης του Ιησού στη Βηθλεέμ είναι η ανταλλαγή δώρων.

Η Βίβλος καταγράφει ότι οι σοφοί μετά τη γέννηση του Ιησού, του πήραν δώρα χρυσού, λιβανιού και μύρου.

Επίσης, σύμφωνα με την εβραϊκή Βίβλο, το λιβάνι και το μύρο ήταν συστατικά του ιερού θυμιάματος που χρησιμοποιούσαν στις θρησκευτικές τελετές, στους ιερούς ναούς της Ιερουσαλήμ κατά την αρχαιότητα.

Οι αρχαίοι Έλληνες και οι Ρωμαίοι εισήγαγαν επίσης τεράστιες ποσότητες ρητινών, τις οποίες έκαιγαν ως θυμίαμα, τα χρησιμοποιούσαν κατά τη διάρκεια των αποτεφρώσεων και για μια μεγάλη ποικιλία ασθενειών.

 Δυο σταγόνες Μύρο και λίγες σταγόνες πορτοκάλι θα αρωματίσουν και θα ζεστάνουν τα χριστουγεννιάτικα σπιτικά.

 

Η Σοφία Τριάντου  είναι πιστοποιημένη Βοτανολόγος από το Dominion Herbal College του Καναδά η οποία παραδίδει και σεμινάρια σε ενήλικες, παιδιά και οργανώνει ημερίδες, δραστηριότητες και εκπαιδευτικές εκδρομές σε μέρη της Ελλάδας με βοτανικό ενδιαφέρον και αξιόλογη γεωφυσική ποικιλομορφία.

Μπορείτε να δείτε ολόκληρο το βιογραφικό της εδώ.

Τον Σεπτέμβριο του 2020 η Σοφία Τριάντου δημιούργησε το Thalli eco shop  με σκοπό να συμβάλει στην προστασία του πλανήτη από τα απόβλητα του πλαστικού, να συμμετέχει στην εξέλιξη της ζωή των γυναικών σε αναπτυσσόμενες χώρες και στη στήριξη μικρών παραγωγών με αναπτυγμένη την οικολογική συνείδηση και τη βελτίωση της ζωής του πλανήτη.

Σοφία Τριάντου - Βοτανολόγος

Το Thalli eco shop έχει ως  στόχο να μεταδώσει την ποιότητα και τη βιωσιμότητα οικολογικών και οργανικών προϊόντων, μεταφέροντας την ομορφιά της απλότητας και της φυσικότητας.

Δείτε κι άλλα άρθρα της Σοφίας Τριάντου παρακάτω:

Διαφήμιση