Αρχική Special Topics Σοφία Τριάντου: Κρεμώδης παραδοσιακή Γαλλική σούπα κάστανο

Σοφία Τριάντου: Κρεμώδης παραδοσιακή Γαλλική σούπα κάστανο

0
Κάστανο
Εικόνα: UNSPLASH/Markus Spiske
Διαφήμιση

Της Σοφίας Τριάντου,

πιστοποιημένη Βοτανολόγος

από το  Dominion Herbal College του Καναδά

Η καστανιά, Castanea sativa, εισήχθη για πρώτη φορά στην Ευρώπη μέσω της Ελλάδας, τους καρποί της τους απολαμβάνουμε από την προϊστορική εποχή.

Οι Ιάπωνες άρχισαν να καλλιεργούν κάστανα ακόμη και πριν αρχίσουν να καλλιεργούν ρύζι. 

Τα κάστανα έγιναν βασικό τρόφιμο κατά τον Μεσαίωνα ως υποκατάστατο του σιταριού σε περιόδους έλλειψης. 

Καρποί που περιέχουν διπλάσιο άμυλο από τις πατάτες, αλλά σε αντίθεση με άλλους ξηρούς καρπούς, είναι σχετικά χαμηλά σε λιπαρά. Υψηλά σε φυτικές ίνες, βιταμίνη C, B5 και B3, μαζί με κάλιο και μαγνήσιο. Ιδιαίτερα πλούσια πηγή αντιοξειδωτικών.   

Ο μύθος λέει ότι ο ελληνικός στρατός επέζησε με κάστανα κατά την υποχώρησή του από τη Μικρά Ασία το 401 έως το 399 π.Χ. 

Σήμερα μετράμε είκοσι ποικιλίες στην Ευρώπη. Ωριμάζουν μέσα σε σκληρά, αδιάβροχα περιβλήματα που ονομάζονται φλοιοί. Μετά τη συγκομιδή, τα κάστανα μπορούν να καβουρδιστούν, να αποξηρανθούν, να μετατραπούν σε υπέροχα γλυκίσματα ή  σε αλεύρι και σε υπέροχες χειμωνιάτικες σούπες.  

Το ψήσιμο των κάστανων σε ανοιχτή φωτιά είναι ο πιο εύκολος και παραδοσιακός τρόπος κατανάλωσης τους. 

Όμως μια κρεμώδης παραδοσιακή Γαλλική σούπα κάστανο είναι ιδανική για τις κρύες μέρες του χειμώνα! Είτε ως ορεκτικό για το χριστουγεννιάτικο μενού σας είτε ως κύριο πιάτο τις κρύες μέρες.

Συστατικά

  • 500 gr κάστανα καθαρισμένα & μαγειρεμένα
  • 2 κρεμμύδια
  •  1 κύβο βιολογικό κοτόπουλου 
  •  800 ml νερό
  • 200 ml παχύρρευστη κρέμα
  • 30 gr βούτυρο
  • αλάτι και πιπέρι

Οδηγίες

 Καθαρίζουμε και κόβουμε σε φέτες τα κρεμμύδια. Σε μια κατσαρόλα λιώνουμε το βούτυρο και προσθέτουμε τα κρεμμύδια με λίγο  αλάτι. Μόλις το μείγμα γίνει διάφανο, προσθέστε τα κάστανα και στη συνέχεια ρίξτε τον κύβο του κοτόπουλου με το νερό, και την κρέμα, αλάτι και πιπέρι. Σκεπάζουμε, αφήνουμε να πάρει βράση και μαγειρεύουμε για 15 λεπτά σε χαμηλή φωτιά. Ανακατέψτε το  σε ένα μπλέντερ.

Καλή απόλαυση!

Η Σοφία Τριάντου  είναι πιστοποιημένη Βοτανολόγος από το Dominion Herbal College του Καναδά η οποία παραδίδει και σεμινάρια σε ενήλικες, παιδιά και οργανώνει ημερίδες, δραστηριότητες και εκπαιδευτικές εκδρομές σε μέρη της Ελλάδας με βοτανικό ενδιαφέρον και αξιόλογη γεωφυσική ποικιλομορφία.

Μπορείτε να δείτε ολόκληρο το βιογραφικό της εδώ .

Τον Σεπτέμβριο του 2020 η Σοφία Τριάντου δημιούργησε το Thalli eco shop  με σκοπό να συμβάλει στην προστασία του πλανήτη από τα απόβλητα του πλαστικού, να συμμετέχει στην εξέλιξη της ζωή των γυναικών σε αναπτυσσόμενες χώρες και στη στήριξη μικρών παραγωγών με αναπτυγμένη την οικολογική συνείδηση και τη βελτίωση της ζωής του πλανήτη.

Σοφία Τριάντου - Βοτανολόγος

Το Thalli eco shop έχει ως  στόχο να μεταδώσει την ποιότητα και τη βιωσιμότητα οικολογικών και οργανικών προϊόντων, μεταφέροντας την ομορφιά της απλότητας και της φυσικότητας.

Δείτε κι άλλα άρθρα της Σοφίας Τριάντου παρακάτω:

Διαφήμιση