Η τροφική δηλητηρίαση αποτελεί ένα από τα πιο κοινά παθολογικά προβλήματα κατά τους θερινούς μήνες που οδηγούν τους ασθενείς σε αναζήτηση ιατρικής βοήθειας. Οι τροφικές δηλητηριάσεις είναι ιδιαίτερα συχνές κατά τις διακοπές, τα ταξίδια και την επίσκεψη σε μαγαζιά εστίασης κατά τα Σαββατοκύριακα.
Αίτια
Η εικόνα είναι συνήθης! Μπάνιο στην θάλασσα, ταβέρνα και στη συνέχεια διάρροια και εμετός που κινδυνεύουν να μειώσουν την ποιότητα της εκδρομικής απόδρασης. Τα αίτια είναι ποικίλα με κύριο αίτιο το χαλασμένο φαγητό λόγω πολλαπλασιασμού τοξινών και μικροοργανισμών.
Συγκεκριμένα, βακτήρια, ιοί ή παράσιτα, συχνά πολλαπλασιάζονται στο τρόφιμο εξαιτίας κακών συνθηκών υγιεινής ή κακής ποιότητας πρώτων υλών. Ο ακριβής τύπος του παθογόνου μικροοργανισμού ποικίλλει: Ιοί ηπατίτιδας, shigella, σαλμονέλλα, campylobacter, E. Coli, Entamoeba histolytica, yersinia enterocolitica, giardia, lamblia, cryptosporidia, εντεροιοίείναι ορισμένοι μόνο χαρακτηριστικοί εκπρόσωποι παθογόνων μικροοργανισμών που προσβάλλουν τα τρόφιμα.
Σοβαρές και άκρως επικίνδυνες για τη ζωή μας τροφικές δηλητηριάσεις μπορεί να πάθουμε και από την κατανάλωση τροφών που από τη φύση τους έχουν δηλητηριώδεις ουσίες, όπως για παράδειγμα ορισμένα είδη μανιταριών ή από υπερβολική κατανάλωση ουσιών που σε μικρή ποσότητα ενδέχεται να μην προκαλούν πρόβλημα (π.χ. αλκοόλ).
Ενίοτε η τροφική δηλητηρίαση είναι απότοκος υπερευαισθησίας που αφορά ένα ή περισσότερα «φυσιολογικά» συστατικά των τροφών. Στις περιπτώσεις αυτές πρόκειται για τροφική δυσανεξία ή τροφική αλλεργία.
Συμπτώματα
Τα συμπτώματα της τροφικής δηλητηρίασης είναι ποικίλα, εμφανίζονται μαζί ή μεμονωμένα:
- Φούσκωμα
- Ναυτία
- Πόνος στην κοιλιά
- Έμετος
- Διάρροια
- Δυσφορία
- Πυρετός
- Ξινίλα
- Δυσκοιλιότητα
- Εξάνθημα
- Κνησμός
- Ζάλη
- Πονοκέφαλος
- Εφίδρωση
- Λιποθυμία
Ιατρικές οδηγίες πρόληψης
- Δεν πρέπει να τρώτε ή να αγοράζετε προϊόντα από καταστήματα ή πλανόδιους πωλητές που πωλούν τρόφιμα την ποιότητα των οποίων δεν μπορείτε να ελέγξετε.
- Μην καταναλώνετε ωμά, μισοψημένα τρόφιμα.
- Προτιμήστε το φαγητό σε εστιατόρια και ταβέρνες να σας σερβίρεται καυτό: Η θερμότητα φονεύει επίμαχα μικρόβια
- Πλένετε συχνά τα χέρια σας, ιδιαίτερα πριν το φαγητό, πριν και μετά την ετοιμασία του φαγητού, μετά τις συναλλαγές, μετά την αφόδευση ή τις ενασχολήσεις στο ύπαιθρο. Τα χέρια πρέπει να πλένονται τουλάχιστον επί τριάντα δευτερόλεπτα χωρίς να αμελείτε τις πτυχές των δακτύλων, τους καρπούς, την περιοχή κάτω από τα νύχια.
- Καταναλώνετε εμφιαλωμένα ποτά και νερά. Μεριμνάτε ώστε το μπουκάλι στα οινοπνευματώδη ποτά να σας σερβίρεται σφραγισμένο και να ανοίγεται ενόσω είστε μπροστά.
- Μην καταναλώνετε αμφιβόλου προελεύσεως, μη παστεριωμένα γαλακτοκομικά προϊόντα.
- Τα σκεύη που χρησιμοποιούνται κατά την κοπή και την προετοιμασία του ωμού κρέατος και των ψαριών πρέπει να πλένονται πριν και αμέσως μετά την χρήση και πριν ξαναχρησιμοποιηθούν με καυτό νερό και σαπούνι.
- Τα φαγητά δεν πρέπει να παραμένουν επί μακρόν σε θερμοκρασία δωματίου. Προσοχή στα φαγητά που σερβίρονται σε μπουφέδες.
- Συνιστάται αποφυγή λαίμαργης κατανάλωσης γευμάτων πλούσιων σε καρυκεύματα πρόσθετα και γευστικά εδέσματα τα οποία δεν έχουν καταναλωθεί ποτέ στο παρελθόν (π.χ. αποφύγετε την κατανάλωση πλούσιων εξωτικών εδεσμάτων κατά τα ταξίδια).
- Ο προληπτικός εμβολιασμός για ηπατίτιδα Α συνιστάται σε ομάδες υψηλού κινδύνου.
- Συνιστάται αποφυγή καταχρήσεως λιπαρών αλκοόλ και καφέ, αποφυγή άσκοπης λήψης φαρμάκων, απότομης επανασίτισης μετά από νηστεία.
Θεραπεία
Το αίτιο της τροφικής δηλητηρίασης και ο τρόπος που το αμυντικό σύστημα αντιδρά, θα καθορίσει και το είδος της ιατρικής αντιμετωπίσεως, η οποία κυμαίνεται και μπορεί να είναι απλή, συμπτωματική παρακολούθηση ή θεραπεία σε ελαφρές περιπτώσεις, ενδέχεται όμως να απαιτείται και ενδονοσοκομειακή νοσηλεία σε πιο σοβαρά περιστατικά, λόγω σοβαρής αφυδάτωσης, αλλεργίας, ανοσοκαταστολής ή τοξικότατου παθογόνου.
Σε απλές περιπτώσεις τροφικής δηλητηρίασης τρόφιμα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την αποκατάσταση του προβλήματος είναι η σούπα από ρύζι, ο ζωμός κότας, το αφέψημα χαμομηλιού. Η πόση καφέ και αλκοόλ απαγορεύεται έως την πλήρη αποδρομή της κατάστασης.
Η Δρ. Αναστασία Μοσχοβάκη είναι Ιατρός Ειδική Παθολόγος
Facebook: https://www.facebook.com/DrAnastasiaMoschovaki/
Twitter: http://twitter.com/amoschovaki
Links: http://anastasiamoschovaki1.
http://systemichypertension.
Διαβάστε επίσης από την Δρ. Αναστασία Μοσχοβάκη:
- Κακοσμία στόματος: Το πρόβλημα και η αντιμετώπιση
- Πρησμένα πόδια: Όσα πρέπει να γνωρίζουμε για την έγκυρη διάγνωση
- Τι είναι ο λόξιγκας και τι να κάνουμε για να περάσει
- Ποιες συνήθειες βοηθούν το ανοσοποιητικό να αντιμετωπίσει καλύτερα τον κορονοϊό
- Κορονοϊός: Ποια συμπτώματα υποδεικνύουν σοβαρή νόσο – Ομάδες υψηλού κινδύνου
- Λοίμωξη με covid-19: Ποιες βιταμίνες και ιχνοστοιχεία θα ενισχύσουν τον οργανισμό
- Τι ευθύνεται για το συχνό σύμπτωμα του ερεθισμένου λαιμού
- Καραντίνα: Πώς αυξάνει τριγλυκερίδια, ζάκχαρο και χοληστερόλη
- Aυξημένη γ GT: Ένα συχνό παθολογικό πρόβλημα – Ποια τα αίτια
- Γενικά μέτρα πρόληψης για μύκητες που το καλοκαίρι είναι πιο συχνοί
- Ουρολοίμωξη: Πως «κολλάει» και γιατί είναι συχνή κατά το καλοκαίρι
- Θεωρίες γιατρών που διαφωνούν με τον τρόπο αντιμετώπισης της πανδημίας
- To συνωμοσιολογικό σενάριο πίσω από τον κορονοϊό
- Αυπνία: Γιατί είναι συχνότερη κατά τη διάρκεια του lockdown
- Κολίτιδα και δυσκοιλιότητα: Γιατί η καραντίνα τα επιδεινώνει – Ποια τα μέτρα αντιμετώπισης
- “Μακρά covid”: Όταν τα συμπτώματα παραμένουν για καιρό