Αρχική COVID-19 Διεθνές Συνέδριο Ψυχικής Υγείας – Ζωή Ράπτη: «Μια πανδημία μέσα στην πανδημία»...

Διεθνές Συνέδριο Ψυχικής Υγείας – Ζωή Ράπτη: «Μια πανδημία μέσα στην πανδημία» οι ψυχικές διαταραχές

0
PSTL7667
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Σε εξέλιξη βρίσκεται το Διεθνές Συνέδριο «Οι συνέπειες της Covid-19 στην Ψυχική Υγεία και στα συστήματα παροχής υπηρεσιών υγείας» που πραγματοποιείται στην Αθήνα σήμερα 22 και αύριο 23 Ιουλίου.

Η Υφυπουργός Υγείας Ζωής Ράπτη μιλώντας με μεγάλη υπερηφάνεια και χαρά, καλοσώρισε το κοινό στη Σύνοδο Κορυφής για τις ενέργειες που απαιτούνται για την αντιμετώπιση του αντίκτυπου της πανδημίας COVID-19 στα συστήματα ψυχικής υγείας και παροχής υπηρεσιών στην Ευρωπαϊκή Περιφέρεια του Π.Ο.Υ.

PSTM8192

Συγκεκριμένα, τόνισε ότι είναι μία ευκαιρία να εξετάσουμε και να λάβουμε υπόψη την εμπειρία της πανδημίας COVID-19 μέχρι τώρα, όχι μόνο για να εντοπιστούν ποιές είναι οι συνέπειες στην ψυχική υγεία των ανθρώπων, αλλά και για να εξεταστούν τα επιμέρους βήματα με σκοπό να διασφαλιστεί ότι η επόμενη ημέρα της πανδημίας μπορεί να είναι πιο αισιόδοξη και φωτεινή για όλους.

Οι ομάδες πληθυσμού που επηρεάστηκαν περισσότερο

Στον λόγο της επεσήμανε πως αναμφίβολα, τους τελευταίους 18 μήνες, το ζήτημα της ψυχικής υγείας βρισκόταν στο επίκεντρο εγχώριων, αλλά και παγκόσμιων συζητήσεων, καθώς η παύση των κοινωνικών και οικονομικών δραστηριοτήτων και το αίσθημα απομόνωσης και μοναξιάς που ένιωσε μεγάλο μέρος του πληθυσμού, επηρέασαν σοβαρά την ψυχική υγεία και την ευημερία τους.

Αναφερόμενη στις πληθυσμιακές ομάδες που επλήγησαν περισσότερο από την πανδημία μίλησε για τους νέους, λέγοντας ότι τα παιδιά και οι έφηβοι αντιμετώπισαν σοβαρές διαταραχές, λόγω του κλεισίματος των σχολείων και Πανεπιστημίων. Βεβαίως, ένα δυσανάλογο φορτίο επιβάρυνε επίσης τους ψυχικά ασθενείς, οι οποίοι, έπρεπε να ασχοληθούν επιπλέον και με αυτόν το νέο τρόπο παροχής φροντίδας, σε μια εποχή που η ψυχική τους υγεία επιδεινώθηκε λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών και κανόνων που είχαν επιβληθεί.

Η Υφυπουργός αναφέρθηκε επίσης στο προσωπικό του Συστήματος Υγείας: «Το εργατικό μας δυναμικό επίσης, στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης, αντιμετωπίζει υπερκόπωση, συναισθήματα εξάντλησης και την πρόκληση παροχής υπηρεσιών, ενόψει μιας πανδημίας που συχνά παρεμποδίζει την προσφορά προσωπικής φροντίδας». Ομολογουμένως, οι υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης, οι οποίες δεν είχαν χρηματοδοτηθεί ανά τα χρόνια, έπρεπε να προσαρμοστούν σε νέες συνθήκες μέσα σε αυτήν τη νέα εποχή ψηφιακής παροχής περίθαλψης, ενώ παράλληλα να ανταπορίνονται άμεσα στις ποικίλες ανάγκες ψυχικής υγείας που προκλήθηκαν από τον κορωνοϊό.

«Μια πανδημία μέσα στην πανδημία»

Ένα τσουνάμι ζητημάτων που σχετίζονται με την ψυχική υγεία, «μια πανδημία μέσα στην πανδημία», χαρακτήρισε η κ. Ζωή Ράπτη όλες αυτά τα ζητήματα που προκλήθηκαν στον τομέα της ψυχικής υγείας και αφορούσαν μεγάλο μέρος του πληθυσμού. Αυτή η πρόκληση ενδυναμώνει τον ρόλο του Π.Ο.Υ., και τον καθιστούν πιο σημαντικό από ποτέ.

PSTM8459

Συλλογική προσπάθεια

Η Υφυπουργός μίλησε για την σημασία της συμμετοχής σε αυτή την προσπάθεια βελτίωσης της «επόμενης μέρας» της πανδημίας, ώστε με τα κατάλληλα μέτρα να είναι «μια ημέρα αλλαγής, μια ημέρα μεταρρύθμισης, μια ημέρα προόδου για την ψυχική υγεία» και συνέχισε λέγοντας «Εάν υπάρχει κάτι που μας έχει δείξει αυτή η πανδημία, είναι η αξία της αντιμετώπισης της ψυχικής υγείας, όχι μόνο κάθετα, αλλά ως οριζόντιο ζήτημα, το οποίο ενσωματώνεται σε όλους τους τομείς της Κυβέρνησης, καθώς είναι κρίσιμο, να ενσωματώσουμε τις πολιτικές ψυχικής υγείας σε όλες τις πολιτικές. Στην Ελλάδα, ο Πρωθυπουργός της χώρας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, έθεσε από νωρίς το θέμα της ψυχικής υγείας στον πυρήνα της πολιτικής μας ατζέντας,
δημιουργώντας ένα ειδικό χαρτοφυλάκιο για την ψυχική υγεία».

Τα μέτρα αντιμετώπισης

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας της παρέθεσε επίσης τα μέτρα αντιμετώπισης για την διασφάλιση της προστασίας των αναγκών ψυχικής υγείας. Μεταξύ άλλων, αυτά ήταν:

  • αύξηση της χρηματοδότησης για την ψυχική υγεία
  • δημιουργία μια γραμμή βοήθειας για τον γενικό πληθυσμό
  • παροχή ψυχοκοινωνικής υποστήριξης σε ασθενείς που νοσηλεύονταν σε κλινικές covid-19, στις οικογένειές τους και στους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας
  • παραχώρηση καθεστώς προτεραιότητας στον εμβολιασμό σε ασθενείς και επαγγελματίες υγείας, οι οποίοι εργάζονται σε μονάδες ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης.

PSTM8488

Ακόμη έκανε λόγο για τα βήματα της κυβέρνησης για την ενίσχυση των υπηρεσιών ψυχικής υγείας της χώρας μας:

  • νομοθέτηση μιας νέας μορφής υπηρεσιών ψυχικής υγείας, που ονομάζεται «Μονάδες πρώιμης παρέμβασης στην ψύχωση», η πρώτη στη νοτιοανατολική Ευρώπη για την ανίχνευση πρώιμων συμπτωμάτων στα παιδιά.
  • δημιουργία της «Μόνιμης Εθνικής Επιτροπής», με την υποστήριξη των συναδέλφων μας στον Π.Ο.Υ., προκειμένου να παρακολουθήσουμε την υλοποίηση του «Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Ψυχική Υγεία», βάσει των συστάσεων που προέκυψαν από την Κοινή Ταχεία Αξιολόγηση της Ψυχικής
    Υγείας στην Ελλάδα, η οποία διεξήχθη από κοινού με τον Π.Ο.Υ.

Η Υφυπουργός έκλεισε την ομιλία της εκφράζοντας ευγνωμοσύνη στον Περιφερειακό Διευθυντή του Π.Ο.Υ. Ευρώπης, Dr Hans Kluge και υπενθυμίζοντας την σπουδαιότητα και το περιεχόμενο των δύο επόμενων ημερών του Συνεδρίου για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας COVID-19 στην ψυχική υγεία.

Οι τελευταίες εξελίξεις:

 

Διαφήμιση