Αρχική COVID-19 Ινδία και Βραζιλία: Νέες μεταλλάξεις – Χιλιάδες θύματα από τον κορονοϊό

Ινδία και Βραζιλία: Νέες μεταλλάξεις – Χιλιάδες θύματα από τον κορονοϊό

0
Rapid Test India Reuters
Υγειονομικοί κάνουν covid test σε πολίτες της Ινδίας 16/04/21 Reuters/Francis Mascarenhas
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Στην Ινδία και τη Βραζιλία, η εξέλιξη της πανδημίας έχει πάρει δραματική τροπή και η κατάσταση φαίνεται να τίθεται εκτός ελέγχου, με κοινό παρονομαστή την αύξηση της μεταδοτικότητας και την μεγάλη ανάγκη για φάρμακα στα νοσοκομεία.

Στην μεν Ινδία, κάθε μέρα καταγράφεται και ένα νέο αρνητικό ρεκόρ που της κατοχυρώνει τη 2η θέση παγκοσμίως σε κρούσματα. Ενώ, στην Βραζιλία που καταγράφει το 1/4 των παγκόσμιων κρουσμάτων, εκτυλίσσονται καθημερινά θρίλερ με ανθρώπους, που μεταξύ άλλων, διασωληνώνονται δεμένοι χωρίς αναισθησία.

Το Υπουργείο Υγείας της Ινδίας επιβεβαίωσε 234.692 νέα κρούσματα το τελευταίο 24ωρο, ενώ ήταν η 9η ημέρα στη σειρά που “έσπαγε” το ρεκόρ ημερήσιων κρουσμάτων.

Ενώ, μεγαλύτερη ανησυχία στη χώρα προκαλεί στους επιστήμονες υγείας, η εμφάνιση διπλά μεταλλαγμένου στελέχους. Φέρει τις μεταλλάξεις που έχουν παρατηρηθεί σε άλλα στελέχη μέχρι στιγμής και εκτιμούν ότι είναι υπεύθυνο για τη ραγδαία αύξηση κρουσμάτων και νεκρών.

Πράλληλα, λόγω των αυξημένων αναγκών, σημαντικά φάρμακα όπως η ρεμδεσιβίρη, αλλά και το οξυγόνο εξαντλούνται.

Με συνολικό αριθμό κρουσμάτων που σχεδόν αγγίζει τα 14,5 εκατομμύρια, έρχεται 2η στον κόσμο σε απόλυτους αριθμούς, μετά τις ΗΠΑ, που καταγράφουν 32 εκατ. κρούσματα από την αρχή της πανδημίας.

Οι θάνατοι αυξημένοι κατά 1.341 το τελευταίο 24ωρο, έφτασαν συνολικά τους 175.649.

Εκτός ελέγχου η Βραζιλία

Βραζιλία
Υγειονομικός υπάλληλος συνοδεύει έγκυο γυναίκα στο νοσοκομείο του Santarem στη Βραζιλία Photograph: Tarso Sarraf/AFP/Getty Images

Τη Βραζιλία έχουν ήδη “απομονώσει” πολλές χώρες που ανέστειλαν τις πτήσεις τους, καθώς πέρα από την πολύ κακή επιδημιολογική διαχείριση που έχει χρεωθεί ο Πρόεδρός της, Τζαίρ Μπολσονάρο, η μετάδοση του βραζιλιάνικου στελέχους που δεν έχει τεθεί σε περιορισμό, δυσκολεύει ακόμα περισσότερο την κατάσταση.

Η συγκεκριμένη μετάλλαξη, γνωστή και ως P1 όχι μόνο είναι πιο μεταδοτική από το αρχικό στέλεχος του SARS-COV-2, αλλά μπορεί να μολύνει εκ νέου κάποιον που είχε νοσήσει με το πρωτότυπο. 

Μέχρι στιγμής έχουν καταλήξει τουλάχιστον 368.749 άνθρωποι, ενώ, μετρά πάνω από 13,8 εκατ. κρούσματα.

Πέρα όμως, από τη δραματική εξάπλωση του ιού, στα νοσοκομεία η κατάσταση θυμίζει θρίλερ, αφού έχοντας ξεμείνει από φάρμακα και αναισθητικά, ασθενείς διασωληνώνονται χωρίς αναισθησία.

“Ποτέ δεν φανταζόμουν ότι θα ζούσα κάτι τέτοιο έπειτα από 20 χρόνια εργασίας στις ΜΕΘ”, δήλωσε στο Reuters ο Αουρέο ντο Κάρμο Φίλιο, εντατικολόγος στο νοσοκομείο του Ρίο. “Η χρήση μηχανική υποστήριξης χωρίς αναισθησία είναι κακή πρακτική…ο ασθενής υποβάλλεται σε μια μορφή βασανιστηρίου” προσέθεσε.

Ενώ, αίσθηση προκάλεσε στη παγκόσμια κοινότητα, το ότι όπως αναφέρει η The Guardian, στη Βραζιλία οι γυναίκες καλούνται από το Υπουργείο Υγείας να μη μείνουν έγκυοι, γιατί η βραζιλιάνικη μετάλλαξη επηρεάζει περισσότερο τα έμβρυα. Μέχρι στιγμής έχουν πεθάνει περίπου 1.300 έμβρυα.

Μάλιστα στη σχετική σύσταση αναφέρεται ότι “δε το λέμε για γυναίκες που είναι 42 ή 43 ετών, αλλά οι νεότερες ίσως να θέλουν να καθυστερήσουν ενδεχόμενη εγκυμοσύνη, για να το κάνουν όταν τα πράγματα με την πανδημία έχουν ηρεμήσει και να μην κινδυνεύουν”.

Οι τελευταίες εξελίξεις:

Διαφήμιση